Şifresini unutmuştu: Yüz binlerce dolarlık Bitcoin’e yıllar sonra böyle kavuştu

Bir Rus adam, 4 yıl önce satın aldığı ve bugün 300 bin dolar eden Bitcoin'lerine yıllar sonra bir kriptografi uzmanının yardımıyla ulaştı.

Bizi Google Haberler'de Takip Edin

Kriptograf Mike Stay, bir blog yazısında, çok sayıda Bitcoin anahtarı içeren şifrelenmiş bir zip dosyasını nasıl açtığını ayrıntılarıyla anlattı.

Stay, bilgisayar bilimleri alanında doktora derecesine sahip eski bir kriptograf. Kriptografi alanındaki deneyimleri 1990’lı yıllara kadar uzanıyor.

Stay’in yazdıklarına göre, altı aydan daha uzun bir süre önce bir Rus adam, aynı zamanda eski bir Google mühendisi olan Stay’e ulaşarak Bitcoin’leri kurtarmasını istiyor.

2016 yılında satın aldığı Bitcoin’lerine ulaşmak için gereken özel anahtarlarını şifrelenmiş bir dosyada saklayan Rus adam, şifresini unutmasıyla beraber Bitcoin’lerine de uzun bir süre erişim sağlayamamış. Bu Bitcoin’lerin değeri bugün 300 bin dolar etse de satın alındığı dönem yalnızca 10-15 bin dolar civarındaydı.

Bitcoin yatırımcısı, hala aynı bilgisayarı kullanıyordu ve şifrelemeyi ne zaman yaptığını biliyordu. Bu nedenlerden dolayı, şifreleri kurtarmak mümkün görünüyordu ve Stay ile çalışmak için bir sözleşme düzenlediler.

Stay, 100 bin dolarlık bir maliyetle büyük bir GPU çiftliği yardımıyla şifrenin kırılabileceğini söylediğini belirterek “Anahtarı kurtarmak için bu kadar harcayabileceğini söylemesi beni hayrete düşürdü.” dedi.

Ardından Stay, daha önce yazdığı bir akademik makaledeki benzer bir saldırı vektörünü yeniden oluşturarak hemen çalışmaya başladı ancak kısa süre sonra bir sorunla karşılaştı. Eski makalesinde açıkladığı saldırıda, şifreyi çözmek için sadece birkaç anahtarı kontrol etmek yeterliydi. Stay, “Bu durumda ise kontrol edilecek trilyonlarca anahtar vardı. Her biri için 232 deneme yapsaydım birkaç yüz bin yıl alacaktı.” diyor.

Başarılı mühendis, birkaç karmaşık algoritma geliştirdi ve kombinasyonu sadece 36 olasılığa indirmeyi başardı. Stay, deneme yanılma yoluyla işe girişti ancak saldırı başarısız oldu. Bir süre konu üzerinde kafa patlatan Stay, denemelerini tekrar kontrol etti ve sonra GPU çiftliğinde bir hata keşfetti. Hızlıca sorunu çözen mühendis, anahtarı bir günde deşifre etti.

Yayınlandı:
En güncel gelişmelerden ilk siz haberdar olmak istiyorsanız Uzmancoin Telegram kanalına katılın!
Daha Fazlasını Okuyun

Sohbete Katıl