Bitcoin yarılanmasından sonra, hangi madenciler risk altında olacak?

Ateşli bir Bitcoin savunucusu ve eğitimcisi olan Andreas Antonopoulos, yarılanmadan sonra hangi madencilerin risk altında olacağına açıklık getirdi.

Bizi Google Haberler'de Takip Edin

Bitcoin halving’i tamamlandıktan sonra bazı madencilerin diğerlerine oranla daha fazla risk altında olacağı kesin.

Blok ödüllerinin yarıya inmesiyle birlikte bazı madenciler makinelerini kapamak zorunda kalacaklar. Bitcoin madenciliğinde kâr elde etmek için güçlü bilgisayar donanımı ve ucuz elektrik gerekirken, ünlü Bitcoin eğitimcisi ve savunucusu Andreas Antonopoulos neden halving’in ardından bazı madencilerin oyun dışında kalacağını anlattı.

Antonopoulos’a göre bu madencilik operasyonunun ölçeğiyle ilgili değil. Teknolojik açıdan savunmasız olan bazı madenciler, halving sonucunda düşen ödül sayısıyla birlikte bazı olumsuz faktörlerin etkisine maruz kalıyorlar. Bu da onların BTC’yi kazanmalarını daha da zorlaştırıyor.

Büyük ve küçük Bitcoin madencileri arasındaki fark

Yeni bir Soru & Cevap etkinliğinde konuşan Antonopoulos, güçlü madencilerin ayakta kaldıklarını ifade etti ve şunları söyledi:

“Herkes aynı ASIC’i kullanıyor ve aynı fiyata elektrik satın alıyorsa, blok ödülleri yarıya düştüğünde, yine herkesin kârı da yarı yarıya düşer. Ancak küçük ve büyük madenciler için farklı şekilde düşmez. Buradaki ekonomi farkı, öncelikle çok sayıda ASIC madencilik ekipmanını düşük bir fiyata satın alma ve aynı zamanda büyük elektrik blokları elde etmeyle ucuz elektrik kaynaklarına yakın tesisler yerleştirme olanaklarından kaynaklanır.”

“Bu açıdan bakıldığında bazı büyük madencilerin küçüklere oranla daha kârlı oldukları söylenebilir. Ancak büyük madencilerin de ciddi sorunları olabilir. Örnek olarak yeni bir ASIC madencisi ortaya çıktığında, bu madenciler de operasyonel altyapılarında büyük yenilemeler yapmak zorunda kalırlar. Dolayısıyla kârlılık birçok etkene dayanır ancak bunlar blok ödüllerinin yarılanmasından daha önemli değildir.”

“Yarılanma gerçekleştiğinde az verimli olan madencilerin kârlılığı sıfıra iner. Bunun sebebi daha gelişmiş olan ASIC’lerin devreye girerek, onların kullandığı sistemi daha az karlı ya da karsız duruma getirmesidir. Halving’den sonra şartlar eşit olsa bile, daha etkili olan ve daha ucuz elektrik alan madenci mutlaka bir adım öne geçecektir. Eğer madenci, bu durumun aynı şekilde gideceğini düşünüyorsa ve Bitcoin kazımanın zorluğunun aynı kalacağını ya da daha da zorlaşacağına inanıyorsa tek çaresi makinelerini kapatmak olacaktır.”

Burada teslim bayrağını çeken madenciler sistemden çıktıktan sonra yeni bir etki dalgası oluşabilir: Madenciliğin zorluk derecesinin azalması ve ardından sistemde kalan hem gelişmiş hem de karlılığı ciddi şekilde azalmış olan madencilerin kârlılığının artması.

Halving’in madenciler arasındaki yarışmayı artıracağını belirten Antonopoulos, madenciliğin merkezileşmesinde ise coğrafi koşulları ön plana çıkartıyor.

Antonopoulos konuyla ilgili “Madenciliğin yoğunlaşmasına yol açan faktörler ASIC çiplerinin kullanılabilirliği ve ucuz elektrik ile regülasyonların müdahale edemediği ya da hiç olmadığı konforlu alanların bulunduğu coğrafi bölgelerdir” yorumunu yapıyor.

Bitcoin’in gelecekte hangi fiyatlara ulaşabileceği konusunda konuşmak istemeyen Antonopoulos bunu burç yorumlamaya benzetti.

Yayınlandı:
En güncel gelişmelerden ilk siz haberdar olmak istiyorsanız Uzmancoin Telegram kanalına katılın!
Daha Fazlasını Okuyun

Sohbete Katıl