Bitcoin’e yaklaşmak zor: En likit kripto paralar hangileri?

Kripto para piyasasında likidite söz konusu olduğunda Bitcoin (BTC), açık ara önde. Onu hangi kripto paralar izliyor?

Bizi Google Haberler'de Takip Edin

Kripto paralar gibi yeni ortaya çıkan bir varlık sınıfı söz konusu olduğunda, likidite ve slipaj dikkate değer iki önemli faktör.

Likidite, temelde bir kişinin söz konusu varlığın fiyatında büyük değişimlere yol açmadan hızlı bir şekilde alıp satabilme kolaylığının bir ölçüsü olarak ifade edilebilir. Bir varlık, piyasa fiyatı üzerinde fazla bir etki yaratmadan mal veya hizmetlerle değiştirilebilir ya da zamanında satılabilirse bu varlık, likit bir varlık olarak kabul edilir.

Geleneksel itibari para birimleri doğrudan mal ve hizmet satın almak için kullanılabildiklerinden son derece likit bir varlığa mükemmel bir örnek. Diğer yandan bir ev ise likit olmayan varlığa iyi bir örnek. Çünkü bir evi piyasa fiyatına almaya razı olan bir alıcı bulmak aylar sürebilir.

Slipaj ise likidite eksikliği nedeniyle oluşur. Bu kavram, bir işlemin mevcut piyasa kurunda beklenen fiyatı ile işlem gerçekleştikten sonra oluşan gerçek fiyat arasındaki farkı ifade ediyor. Örneğin, biri borsada 1 milyon dolarlık kripto para satmak isteyebilir ancak bu kişi, bunu hızlı bir şekilde yapmak istiyorsa satmak istediği fiyatta yeterli alıcı olmadığından varlıklarının bir kısmını piyasa fiyatından daha düşük bir fiyata satmak zorunda kalabilir.

Birçok kripto para dünya çapında saniyeler içinde transfer edilebilirken bunların çoğunluğunun likidite söz konusu olduğunda son derece kötü oldukları söylenebilir. Long Hash‘in Cryptowatch’tan derlediği verilere göre, Bitcoin (BTC) kripto para piyasasında açık ara en likit kripto para konumunda. Peki Bitcoin’i hangi kripto paralar izliyor?

Bitcoin’in ardından Tether (USDT) ve Ether (ETH) geliyor. Bu iki varlık, bir numaralı kripto paradan sonra kripto para piyasasında en kolay alınıp satılabilen iki varlık konumunda. Onları ise sırasıyla USD Coin (USDC), Litecoin (LTC), XRP (XRP), EOS (EOS) ve Bitcoin Cash (BCH) izliyor. Bu kripto paraların hemen hemen tamamı 10 milyon dolara yakın bir likiditeye sahip. Bu rakam Bitcoin’de 100 milyon dolara yaklaşıyor ve USDT’de 70 milyon dolar, Ether’de ise 30 milyon dolar.

Yayınlandı:
En güncel gelişmelerden ilk siz haberdar olmak istiyorsanız Uzmancoin Telegram kanalına katılın!
Daha Fazlasını Okuyun

Sohbete Katıl