Büyük bankalarda küresel çalkantının ortasında devasa kayıp

Büyük Avrupa bankaları, küresel ekonomi salgın nedeniyle sarsılırken kârlarında çok ciddi düşüşler rapor etti.

Bizi Google Haberler'de Takip Edin

Dünya çapında bankacılık kuruluşları, salgının etkisiyle darboğaza giren küresel ekonominin etkilerini derinden hissediyor. Büyük İngiliz bankası HSBC, salgınla bağlantılı olarak kârında yüzde 50’lik bir düşüş olduğunu bildirdi. İspanyol Santander bankasının da çeyrek dönem net kârı tam yüzde 82 düştü.

BBC News’e göre, HSBC’nin 2020’nin ilk çeyreğindeki vergi öncesi kazancı 3.2 milyar dolar olarak belirlendi. Bu miktar, bankanın bir yıl önce kazandığı 6.2 milyar doların neredeyse yarısı ediyor. Ayrıca banka, müşterilerinin kriz sırasında borçlarını ödeyemeyecek olmaları nedeniyle batık kredilerin 3 milyar dolara çıkmasını bekliyor.

HSBC Group’un CEO’su Noel Quinn, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, “Finansal performansımızdaki değişimde en büyük katkıyı, Kovid-19 pandemisinin müşterilerimizin üzerindeki ekonomik etkisi yapmıştır.” dedi. Quinn, HSBC’nin Şubat ayında 35 bin kişiyi işten çıkarmayı planladığını açıklamasına rağmen bankanın istisnai durumlardan ötürü işten çıkarmaların büyük çoğunluğunu beklemeye almaya karar verdiğini ekledi.

Öte yandan Reuters, İspanyol bankacılık devi Santander’in kârının yüzde 82 düşüş yaşadığını bildirdi. Santander’in salgının yol açtığı beklenen kayıp kredi zararlarını karşılamak üzere 1.7 milyar dolar ayırdığı kaydediliyor.

Yayınlandı:
En güncel gelişmelerden ilk siz haberdar olmak istiyorsanız Uzmancoin Telegram kanalına katılın!
Daha Fazlasını Okuyun

Sohbete Katıl