Bunu Gözden Kaçırma #3: Enerji ve Blockchain’in harika birlikteliği EnergyWeb

Bizi Google Haberler'de Takip Edin

Enerji sektörü ile blokzincirinin kesiştiği birçok proje bugüne kadar karşımıza çıktı ancak sizlerle bir süredir takip ettiğim ve sağlam adımlar atan projeyi paylaşmak istiyorum: EnergyWeb.

Enerji Ağı Vakfı (EAV)

EnergyWeb projesinin arkasındaki, küresel bir kâr amacı gütmeyen bu kuruluş, düşük karbonlu, müşteri merkezli elektrik sistemlerin blokzincirinin potansiyelini kullanarak projelere destek oluyor. EAV, altyapı ve paylaşımlı teknolojisini ticari çözüm olarak sunuyor.

2019 yılında EAV, Energy Web Chain (Enerji Ağı Blokzinciri) kullanıma sunarak dünyanın ilk açık kaynak kodlu ve ticari blokzincir platformunu aktifleştirdi. EAV bu blokzincirin enerji sektörüne özel geliştirildiğini vurguluyor.

Güçlü partnerler

İşte EnergyWeb tam bu noktada dikkat çekiyor çünkü partnerleri arasında Shell, Siemens, Swisspower, Total gibi büyük isimler bulunuyor. Dileyenler listenin tamamına websitelerinden ulaşabilirler.

Kullanılmaya başlandı

EAV, mart ayının başlarında Alman şirket Share&Charge ile çalışmaya başladı. Elektrik araç sahiplerinin dilediği yerden araçlarını şarj etmelerini sağlayan şarj noktası şirketi Share&Charge, EAV ile birlikte çalışarak ortaya koyduğu Açık Şarj Noktası Ağı (Open Charge Point Network – OCN) ile şimdiden Kaliforniya’nın bütün şarj noktalarında OCN’nin kullanımını zorunlu hale getirdi. OCN, yakın süreç için ise Avrupa pazarını hedefliyor. OCN, Enerji Ağı Blokzinciri ile oluşturduğu akıllı kontrat sayesinde tarafların kullandıkları şarj noktalarının takibini sağlıyor. Ayrıca OCN, Enerji Ağı Blokzincirinin test ağı olan Volta üzerinde başka denemeler de gerçekleştiriyor.

Bir diğer örnek ise Sonnen Grup ile birlikte gerçekleştirilen çalışma. Enerji Ağı Blokzinciri kullanılarak fazla üretilen rüzgar elektriğinin dağıtık mesken depolama sistemlerine dağıtılmasını sağlıyor. Almanya, 2019 Ç1’de 3.2TWH elektriği rüzgar gücünden üretmiş ve 2018 yılının tamamında bu sayı 5.4TWH idi. Sonnen Grup, bu artış ile birlikte ihtiyaç duyulan enerjinin saklanması ve doğru dağıtılması için de sanal elektrik santrali oluşturdu. Bu oluşan santral, Enerji Ağı ile çalışarak elektriği dağıtıyor ve Enerji Ağı, ağ üzerinden de elektrik satışı imkanını DAI token’ı ile sağlıyor.

Böylesine iki büyük çalışmayı sağlarken gözlerden ırak olan bu projeyi sizlerle paylaşmak istedim. Bir de unutmadan projenin İsviçre’nin küresel arenada “Kripto Vadisi” olarak adlandırılan Zug kökenli olduğunu söylemek istiyorum.

Yayınlandı:
Son Güncelleme:
En güncel gelişmelerden ilk siz haberdar olmak istiyorsanız Uzmancoin Telegram kanalına katılın!
Daha Fazlasını Okuyun

Sohbete Katıl