Hayır, Bitcoin İran’da 35,000 dolara satılmıyor

Bitcoin fiyatının İran'da diğer ülkelere göre çok daha yüksek fiyatla işlem gördüğü iddiaları bir kez daha manşetlerde yer alıyor. İşin aslı farklı ve özetle Bitcoin, İran'da 35 bin dolara satılmıyor.

Bizi Google Haberler'de Takip Edin

Son zamanlarda ekonomik yaptırımların pençesindeki İran’da Bitcoin’in 35 bin dolardan satıldığı iddiaları bir kez daha manşetleri süslüyor. Bu haberler, özellikle eşler arası Bitcoin alım satım platformu LocalBitcoins’te listelenen riyal cinsinden fiyatlara dayandırılıyor.

LocalBitcoins’teki fiyatlara göre bir Bitcoin 1 milyar 500 milyon İran Riyalı üzerinden işlem görüyor. Ülkedeki resmi kura göre 42,000 riyal, 1 dolar ediyor ve resmi kur dikkate alındığında bu 35 bin 700 dolara denk geliyor. Ortaya çıkan tablo, Bitcoin’in fiyatı İran’da 35 bin dolarmış gibi görünse de işin aslı öyle değil.

Ülkede iki farklı döviz kuru var. Biri devlet ve bankalar tarafından belirleniyor, diğeri ise piyasa fiyatı. Piyasa fiyatı, resmi kurdan epeyce farklı. Şu anda 1 dolar, piyasada 163,200 Riyal ve bu da Bitcoin’in fiyatının İran’da dolar cinsinden 9200 dolar olduğunu gösteriyor. Dolayısıyla Bitcoin’in değeri, diğer ülkelerden farklı değil.

Geçtiğimiz aylarda temasa geçtiğimiz ülkenin en büyük kripto para haber sitesi CoinIran’ın kurucu ortağı, Uzmancoin’e konuyla ilgili şu bilgileri vermişti:

“Devletin belirlediği kur, halk tarafından ulaşılabilir değil, sadece çok özel durumlarda kullanılıyor. Bu kurun kullanıldığı maksimum 10 kalem var. Örneğin ilaç ithalatı bunlardan biri. Bir başka örnek, bir şirket yurt dışından hammadde alacaksa devletin belirlediği kur üzerinden dolar alabiliyor. LocalBitcoins gibi platformlarda listelenen Bitcoin fiyatlarına bakarken devletin belirlediği değil, sokaktaki döviz kuru dikkate alınmalı.”

Bitcoin, haberin yayına girdiği dakikalarda küresel kripto para borsalarında 9224 dolardan alınıp satılıyor. Bir numaralı kripto para, dünden bu yana yüzde 4 oranında artış sağlarken piyasa değeri ile en büyük 100 kripto para arasında yüzde 60’ı aşan yükselişler var. Toplam piyasa değeri ise 254 milyar dolarda seyrediyor.

Yayınlandı:
En güncel gelişmelerden ilk siz haberdar olmak istiyorsanız Uzmancoin Telegram kanalına katılın!
Daha Fazlasını Okuyun

Sohbete Katıl