Kripto para borsası BitMEX’e dolandırıcılıktan para aklamaya çok ağır suçlamalar

ABD Bölge Mahkemesi'nde tartışmalı kripto para türev borsası BitMEX'e karşı dava açıldı. Davacı BMA LLC, BitMEX’i, ona bağlı ana kurumları ve operatörlerini elektronik dolandırıcılık, kara para aklama ve diğer yasa dışı faaliyetlere katılmakla suçladı.

Bizi Google Haberler'de Takip Edin

BitMEX yine yasal bir tartışmayla gündeme geldi. NewsBTC‘nin bildirdiği gibi ABD’nin Kuzey Kaliforniya Bölge Mahkemes’nde Seyşeller merkezli kripto para türev borsasıyla bağlantılı kişi ve kurumlara dava açıldı.

Dava edilenler arasında şirketin HDR Global Trading Limited ile kurucu ortaklar Arthur Hayes, Ben Delo ve Samuel Reed de bulunuyor. Hayes ve Reed aynı zamanda, sırasıyla şirketin CEO ve CTO görevlerinde de bulunuyorlar.

BitMEX’e yönelik suçlamalar neler?

BMA LLC olarak bilinen davacı şirket, BitMEX ve operatörlerini; içinde hileli iş anlaşmaları, elektronik dolandırıcılık, para aklama, yasa dışı para toplama, piyasa manipülasyonu gibi çok büyük sayıda yasa dışı hareketi kolaylaştırmakla suçluyor.

Davayla ilgili ayrıca BitMEX’in yüksek riskli ticaret hizmetlerini ABD vatandaşlarına yasa dışı olarak sunduğu da iddia edildi. Borsanın 2019’da işlem hacminin yüzde 15’ini ABD bölgelerinden gösterdiği aktarılırken bu şekilde BitMEX’te para gönderme lisansı olmadan 138 milyar dolarlık alım satım işlemi yapıldığı bilgisi verildi.

Soruşturma dosyasında, “Savunma makamının (BitMEX) kendi verilerine göre, firma lisanssız para gönderme işini hiç kuşkusuz ki her gün illegal şekilde, günde ortalama 3 milyar dolarlık bir hacimle gerçekleştirmiştir” denildi.

BMA’nın bu davası aynı zamanda BitMEX’in, kullanıcılarının gerçek sermayelerinin 100 katı kadarına bakar bahis yapabilmelerini sağlayan yüksek kaldıraçlı işlemlerini de kapsıyor. Davaci şirket, borsanın, yüksek likit türevler için BXBT fiyat endeksini kullandığını ve bu endeksin de fiyatları likit olmayan 2 ya da 3 spot borsadan çektiğini belirtti.

Bu “hileli sistem” ise, manipülatörlerin ve para aklayıcıların kontrol mekanizmasına yakalanmamalarını sağlıyor. Bu kişiler, limitsiz işlem hesapları açıp, yine limitsiz para çekme ve yatırma haklarına sahip oluyor. Bu kadar sınırsız bir erişim BitMEX sisteminin zaman zaman “aşırı yüklenme” yaşamasına ve piyasadaki önemli fiyat hareketlerinde de bazı emirlerin kabul edilip bazılarının ise reddedilmesine sebep oluyor.

BMA’nın iddiasına göre bu durum BitMEX’i, kripto para piyasalarını manipüle etmek isteyenler için adeta bir tasarım uzmanı haline getiriyor.

Bilindiği üzere, son 6 ayda BitMEX pazar payının yaklaşık yüzde 50’sini kaybetti. Borsada yaşandığı belirtilen “teknik sorun”, kullanıcıların büyük oranda paralarını çekmelerine ve Bitcoin fiyatının bir gecede yüzde 50 düşmesine sebep olmuştu.

Borsa ayrıca ilk yatırımcılarının da açtığı 540 milyon dolarlık ayrı bir dava ile de karşı karşıya… Buradaki davacılar borsayı ve CEO Arthur Hayes’i, şirkette hisse karşılığı kendilerini kandırmakla suçluyorlar.

Yayınlandı:
Son Güncelleme:
En güncel gelişmelerden ilk siz haberdar olmak istiyorsanız Uzmancoin Telegram kanalına katılın!
Daha Fazlasını Okuyun

Sohbete Katıl