İran’daki yeni yasa, kripto para borsalarını vuruyor

bitcoin-iran
Bizi Google Haberler'de Takip Edin

İran’da para kaçakçılığı kanununun, kripto para borsalarının kısıtlanması için kullanıldığı belirtildi. Kanunun, kripto para alım-satımını riskli olarak gösterdiği, bu durumun da yerel yatırımcıyı şüphe duymaya ittiği bildiriliyor. Bu kanunun ardından parlamentoda da “kripto para kaçakçılığı” adı adında bir önerinin de gelmesi bekleniyor.

ArzDigital adlı yerel bir haber sitesine göre; kripto para işlemleri yapan İranlılar hapis cezası ya da Amerikan yaptırımlarıyla karşı karşıya kalabilirler. Bu durum, tüm kripto para borsalarına Merkez Bankası tarafından lisans alma zorunluğu getiriyor.

Dolayısıyla yeni açılan ya da var olan borsaların lisans almamaları durumunda ya kapatılacakları ya da ciddi cezalarla karşı karşıya kalacakları ifade ediliyor. Buradaki amaç, birçok yabancı borsanın tâbi olduğu regülasyonlara bu firmaların da uyması.

İran’da para kaçakçılığı kanununu uygulamak kolay değil

Ülkedeki çoğu kripto borsasının dışarıdan faaliyet göstermesi sebebiyle para kaçakçılığı kanunu uygulamak hiç de kolay değil. Yerel para borsalarının aksine birçok kripto borsası ülke dışında… Aynı zamanda merkeziyetsiz olan yapıları, regülasyonlara tabi tutmak da pek mantıklı gözükmüyor.

Aslında burada yerel lisans belgesini almak sorun değil. Asıl sorun yaratabilecek durum, borsanın yaptığı işlemler… Bunu düşünmesi gerekenler de regülatörler yani kanun yapıcılar. Tüm bunlar, İran para kaçakçılığı kanunun uygulanmasını zor bir duruma sokuyor. Merkeziyetsiz bir borsaya, regülasyon dayatmak ise işi daha da karmaşık yapıyor. Çünkü hem ülke dışından çalışıp hem de İran piyasasına hizmet etmek hiç zor değil.

Örnek olarak, İranlı Reza Khelili Dylami’nin sahibi olduğu UtByte borsası İsveç’te kayıtlı. İran tarafından dolandırıcılık olarak gösterilen bu borsa, yerel lisans sahibi olmasına rağmen sınır ötesi ödemeleri destekliyor. Hatta Chainalysis raporuna göre UtByte, yerel borsalarla 13.8 milyon dolardan fazla bir meblağ oluşturan işlem gerçekleştirdi.

Öte yandan İran’ın, uluslararası yaptırımları aşmak için kripto kullanımı konusunda Trump yönetiminden ciddi şekilde baskı altına alındığı da bir gerçek. Yerel halkın yaptırımları atlatmak için bazı borsalar tarafından yardım gördüğüne dair ciddi göstergelerin olduğu belirtilirken, yerel borsaların bu konudaki politikası ise hala inceleme altında.

Kısıtlamalar tüm hızıyla devam ederken kripto projeleri pazarlama şirketleri de İran’da sınır ötesi ödeme platformlarını destekliyor. Bilindiği üzere Tron lideri Justin Sun, Pers Tron Topluluğu aracılığıyla İran’daki Cryptoland borsasına destek veriyor.

Cryptoland kurucu ortağı Hassan Golmohammadi, borsanın ülke dışında konumlandığını ancak müşterilerinin çoğunluğu yerel olduğunu belirtiyor. CoinIran adındaki yerel bir kripto blog sitesinin editörü olan Babak Jalivad’a göre tüm bunlar para kaçakçılığı kanunun uygulanmasını neredeyse imkansız kılıyor. İran’da kripto dünyasının ise her geçen gün büyüdüğü ve benimsenmenin de ciddi şekilde arttığı belirtiliyor.

Yayınlandı:
En güncel gelişmelerden ilk siz haberdar olmak istiyorsanız Uzmancoin Telegram kanalına katılın!
Daha Fazlasını Okuyun

Sohbete Katıl