Kendilerini Huobi’nin çalışanı olarak tanıtan sahtekârlar tutuklandı

Kendilerini kripto para borsası Huobi'nin çalışanları olarak tanıtarak insanları dolandırdığı tespit edilen 12 kişi tutuklandı. Çin'de gerçekleşen olayda polis, suçluların bilgisayarlar, mobil telefonlar ve diğer elektronik cihazlarına el koydu.

Kendilerini Huobi'nin çalışanı olarak tanıtan sahtekârlar tutuklandı
Bizi Google Haberler'de Takip Edin

Çin’de dün yapılan operasyonla, kendilerini Huobi borsası çalışanları olarak tanıtan ve para aklama, dolandırıcılık ve hırsızlık yaptığı belirtilen 12 kişi tutuklandı.

Çin polisi saadet zincirleri ve kripto para dolandırıcılıklarına sert karşılık vermeye devam ediyor. Tüm dünyaya yayılmış ve yapılan satışlar sonrasında Bitcoin fiyatının ciddi şekilde düşmesine neden olan ünlü Plus Token dolandırıcılığının ele başlarının kısa süre önce gözaltına alınmasının ardından, bu ay bir başka büyük dolandırıcılık organizasyonu daha açığa çıkarıldı.

WoToken sahteciliğine ait olduğu belirtilen organizasyonda dolandırıcılar 700 binden fazla mağdurdan 1 milyar dolar değerinde kripto para varlığı elde etmeyi başardılar. Çin polisi ise bu gelişme üzerine yeniden atağa geçti ve kendilerini Singapur merkezli ünlü borsa Huobi çalışanı olarak tanıtan 12 kişi Guangdong bölgesinde yakalandı. Elde edilen bilgilere göre; dolandırıcılar Kasım ayında, WeChat kripto ‘trading’ platformlarına yasa dışı olarak sızdı ve oradaki yatırımcıları, sözlü güvene dayanan ve ‘tezgah üstü satış’ yapılan OTC (over the counter) platformlarına yatırım yapma konusunda ikna etti. Ancak bu platformlar büyük bir dolandırıcılık organizasyonunun parçasıydı.

Yasa dışı toplanan büyük meblağlardaki paralar ise takibin zor olması için denizaşırı ülkelerdeki hesaplara nakledildi. Paraların toplanmasının ardından OTC platformunun ‘beklenmedik şekilde’ kapanması ise polisin operasyon başlatması için yeterli bir sebep oldu. Polisin devreye girmesiyle ise dolandırıcılık organizasyonu ortaya çıktı. Çin polisi insanları dolandırmak için kullanılan bilgisayarlar, mobil telefonlar ve diğer elektronik cihazlara el koydu.

Mağdurlardan biri verdiği demeçte dolandırıcıların WeChat grubunda kendi saadet zincirlerinin tanıtımını yaptıklarını ve kendisinin de dolandırıcıların hesaplarına 14 bin dolar gönderdiğini söyledi. Şaşırtıcı bir şekilde ise yapılan yatırım önceleri ciddi şekilde etkisini gösterdi ve bu kişi parasının 2 katını kazandı. Ancak olaylar bundan sonra başladı ve mağdur kişi OTC platformunun kapandığına dair bir mesaj aldı ve tüm yatırımını kaybetti.

Paraları takibi zorlaştırmak için böldüler

Hırsızlar daha sonra paranın izlenmesini zorlaştırmak için paraları farklı banka hesaplarına böldüler. Ancak Çin polisi sonunda izleri buldu ve şüphelileri tutukladı.

Her sene tüm dünyada artan kripto para dolandırıcılıkları ise tüm ülkelerdeki güvenlik birimlerini endişelendirmeye devam ediyor. Koronavirüs salgını sebebiyle teknolojinin önemi her geçen gün anlaşılırken dolandırıcılar da bu konuda kendilerini geliştiriyor. Ancak bu dolandırıcılık organizasyonlarından kaçınmanın yolları var.

Burada uzmanların önerdiği konular şu şekilde:

Eğer vadedilen kazanç çok fazlaysa mutlaka organizasyonu detaylı şekilde inceleyin. Yapılan teknik incelemenin ya da white paper kontrolünün hızlı olması birçok konunun gözden kaçmasına sebep olabilir. Ayrıca proje sahiplerine yol haritaları ve ‘proof of concept’ konularında karmaşık sorular sormaktan da çekinmeyin. Eğer bu esnada size verilen cevaplar yetersiz, kararsız ise ve bu kişilerin teknik bilgilerinin eksik olduğunu düşünüyorsanız bu organizasyona yatırım yapmayın.

Yayınlandı:
En güncel gelişmelerden ilk siz haberdar olmak istiyorsanız Uzmancoin Telegram kanalına katılın!
Daha Fazlasını Okuyun

Sohbete Katıl