Dijital Dolar projesi görücüye çıktı: “Oyun başladı”

ABD Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu (CFTC) Eski Başkanı J. Christopher Giancarlo'nun kâr amacı gütmeyen Dijital Dolar Vakfı, planlanan dijital doların ilk white paper'ını resmen yayınladı.

Dijital Dolar projesi
Bizi Google Haberler'de Takip Edin

ABD Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu (CFTC) Eski Başkanı J. Christopher Giancarlo, ABD’nin artık ciddi şekilde doların dijital versiyonunun nasıl olacağını planlaması gerektiğini, aksi takdirde fırsatı kaçıracağını söyledi.

Bugün Giancarlo’nun kâr amacı gütmeyen vakfı Dijital Dolar Vakfı ile Accenture adlı danışmanlık firması arasında ortaklık anlaşması imzalandı ev ilk ‘white paper’ da resmen yayınlandı.

“ABD’nin sorular sorma zamanı geldi”

Belgede teknik tanımlamalardan çok, felsefi argümanların olması dikkat çekti. Bu argümanlarda aslında merkez bankalarının dijital paralarının (CBDC’ler) temel ve teknik problemlerinin bu felsefi fikirlerden ayrı tutulamayacağı da belirtiliyor. Şimdi ise ABD’nin artık bu konuyla ilgili sorular sorma zamanın geldiği vurgulanıyor.

Bitcoin’e güven

“Birkaç nesil aslında uzun süredir aynı soruyu soruyor. ‘Para nedir?’ Dünya bu sorunun cevabını arayan diyaloglar kuruyor.” diyen Giancarlo, kendisinin de bu soruyu 10 sene önce ciddi şekilde düşünmeye başladığını ve bu konuda Bitcoin’e güveni olduğunu belirtiyor. Ancak koronavirüs salgını, Çin’in görünüşte yakında çıkması beklenen dijital parası ve Libra sayesinde konunun artık çok daha fazla tartışıldığını söylüyor.

Giancarlo, “Salgın paranın var olma nedenlerini sorgulamamıza sebep oldu ama regülatörlerden, merkez bankası savunucularından ya da politikacılardan çok sıradan insanlar ve daha da önemlisi bankacılık sistemine erişimi olmayan insanlar bu soruyu sordular. Bir kriz yaşandığında onları hızlı ve yeterli şekilde nasıl rahatlatırızı, tam anlamıyla bilmiyoruz” dedi.

Giancarlo ve Dijital Dolar Projesi’ndeki meslektaşları farklı bir tasarım prensibine sahipler. Hesap temelli bir sistemin yeterli olmadığını söylerken doların da artık ‘token’laştırılması gerektiğini belirtiyorlar. Projelerinin ‘white paper’ında şu yazıyor: Bir varlığı iyiye, doğruya ya da sahip olunanı transfer edebilme yeterliliği ve özelliği olan bir paraya dönüştürme hareketi…

White paper’da herhangi bir Amerikan CBDC’sinin mevcut iki katmanlı bankacılık sistemini sürdürmesi gerektiği vurgulandı. Bir sonraki adım, white paper’da özetlenen bir dizi potansiyel kullanım durumu için çeşitli pilot programlar ayarlamak ve denemeler yapmak olacak. Giancarlo, dijital dolar oluşturma sürecinin 5 ila 10 yıl alabileceğini öngörüyor.

“Yeni dijital paraya bu özellikleri kazandırmak şart” diyen Giancarlo, “Oyun başladı. Bu oyunda büyük oyuncular var. ABD bir an önce oyuna girmeli ancak o hala tribünde oturuyor” yorumunu yaptı.

Yayınlandı:
En güncel gelişmelerden ilk siz haberdar olmak istiyorsanız Uzmancoin Telegram kanalına katılın!
Daha Fazlasını Okuyun

Sohbete Katıl

1 yorum

  1. TANFER GUNDUZ Yanıtla

    Merhaba,
    Yatirimcisi degilim ancak Ripple ABD icin uygun olacaktir.