Çinli Bitcoin madencileri, halving sonrası göçüyor

Bitcoin madencileri, geçen ay gerçekleşen blok ödülü yarılanmasından (halving) sonra, daha ucuz enerji için Çin'in kuzeyinden güneyine göç etmeye başladı.

bitcoin
Bizi Google Haberler'de Takip Edin

Yerel haber organlarından 8BTC’nin aktardığına göre, Kuzey Çin’in İç Moğolistan ve Sincan bölgelerindeki termik santral gücüyle çalışan kripto para madenciliği çiftliklerinin neredeyse tamamı kapatılırken hidroelektrikle çalışan madencilik çiftliklerinin yüzde 20 ilâ 35’i de Kuzey Çin’in Yunnan, Guizhou, Sichuan eyaletinde şu an için boş durumda.

Bilindiği gibi elektrik ücretleri madencilerin en büyük masraflarından bir tanesi. Dolayısıyla elektrik, madenci gelirlerini direkt olarak etkileyen bir etmen. Ucuz elektrik faturaları için Çinli madenciler ya çok uzun yol katetmek durumunda kalıyorlar ya da risk almak.

Çin’de madenci göçü başladı

Bitcoin blok ödüllerinin 12 Mayıs’ta, 12,5’tan 6,25’e düşmesiyle beraber elektrik konusu madenciler için çok daha önemli bir hale geldi. Bazı Çinli madenciler 1 sent’lik elektrik ücreti için İran’a gitmeyi tercih ederken bazıları ise ülkedeki ücretsiz elektrik kanununa karşı çıkma pahasına da olsa daha ucuz hidro-güç için Kuzey Çin’den Güney Çin’e göç ediyor.

Sichuan bölgesinde yapılan ve 1 hafta sürecek olan madencilik zirvesinde, madenciler genellikle kendi aralarındaki sohbetlerde işin ciddi şekilde zorlaşmasından ve sektördeki kötü koşullardan şikayet ediyorlar. Bazı madencilere göre; Sichuan’daki bazı Bitcoin madencilik çiftliklerinde ciddi eksiklikler bulunuyor ve aşırı derecede teçhizata ihtiyaç var. Diğer taraftan ise küçük madencilerin neredeyse hiç kazanç elde etmedikleri belirtiliyor.

Birçok madenci bu dönemde Çin’de kuzeyden güneye göç halinde. Bir madencinin termik güçle çalışan çiftliğini kapatıp, su gücüyle çalışan bir çiftliğe yerleşmesi ise 10 ilâ 17 günlük bir süre alıyor.

Çin’de şu anda yağmur mevsimi başladı. Her sene Mayıs ayının son 10 gününde, Sichuan bölgesindeki hidroelektrik santralleri kapaklarını açar ve biriken suyu bırakır. Bu dönem aynı zamanda madencilerin ve teçhizatların göç zamanı.

Moğolistan’ın iç bölgelerinde ve Sincan’da elektrik fiyatı genelde 0.35 yuan /kWh’dir. Ancak bu fiyat Yunnan, Guizhou ve Sichuan bölgelerinde 0.2 yuana kadar düşebilir.

“Bu sene, diğer senelerden farklı”

Şu anda İç Moğolistan ve Sincan”daki termik santrallerin çoğunun ya kapandığını ya da madencilerin güneye gittiğini belirten Çinli madenci Yang Haolin, “Ancak bu sene diğerlerinden farklı. Termik santrallerle yıllık sözleşmeler yapan birçok çiftlik sahibi bu kontratları feshetti. Örnek olarak M21, termik santral ile günde 5 yuanlık kâr elde ederken hidroelektrik gücüyle yine bir günde 15 yuan kâr sağlıyor.” dedi.

Şu anda Kuzey Çin’deki Yunnan, Guizhou ve Sichuan bölgelerindeki madencilik çiftliklerinin yüzde 20 ilâ 35’i arasında bir bölümü tatilde! Kalan çiftliklerin sahipleri ise Bitcoin ödül yarılanmasının ardından fiyatın 20 bin dolar civarına gelmesini bekliyorlar.

Yayınlandı:
En güncel gelişmelerden ilk siz haberdar olmak istiyorsanız Uzmancoin Telegram kanalına katılın!
Daha Fazlasını Okuyun

Sohbete Katıl