Bitcoin, bu grafiğe göre, kritik korku bölgesine girdi

Kripto para alanında iyi bilinen bir analist tarafından paylaşılan en son grafik, Bitcoin'in korku bölgesine girdiğini gösteriyor. Bu bir yükselişin habercisi olabilirken analist, lider kripto paranın boğa bölgesinde yer aldığını söyleyebilmek için haftalık RSI'nın (Göreceli Güç Endeksi) 60'ı geçmesini bekliyor.

bitcoin
Bizi Google Haberler'de Takip Edin

Stok-akış (S2F) grafiğiyle üne kavuşan kripto para analisti PlanB, Bitcoin’in şu anda “korku bölgesi” aşamasının ilk günlerinde olduğunu ileri sürüyor.

Piyasa değeriyle en büyük kripto para, 2015 yılının Haziran ayında bu bölgeye en son girdiğinde, yaklaşık 246 dolar değerindeydi. Sonraki iki buçuk yıl boyunca da çarpıcı bir yükseliş yaşayan Bitcoin, yüzde 8000’in üzerinde artışla 17 Aralık 2017’de tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 20 bin dolara tırmanmıştı.

Kaynak: Twitter/PlanB

PlanB’nin meşhur S2F modeli varlığın dolaşımdaki miktarını, her yıl üretilen miktarına bölerek değerini hesaplıyor. Model, altın ve gümüş gibi değerli metallerin gerçek değerini hesaplamak için kullanılıyor. PlanB’nin modeli, BTC’nin arz oranının zamanla düşmesiyle, Bitcoin’in stok-akış oranının arttığını gösteriyor. Analist ayrıca, Bitcoin’in S2F oranını yakından nasıl takip ettiğini noktalarla gösteriyor.

Modele itirazlar

PlanB, S2F grafiğiyle Bitcoin’in 2024 yılının sonuna kadar 288 bin dolara ulaşacağını öngörürken analist, bu analiziyle bazı eleştiriler de aldı. Eleştirmenler, en büyük kripto paranın arz planlamasının önceden bilindiğinden dolayı modelin hiçbir tahmin gücü olmadığını iddia ediyor. Ekonomist Alex Krüger, modelin aşırı derecede abartıldığını, kusurlu olduğunu ve Bitcoin için genel talep miktarının en önemli mesele olduğunu söylüyor. Öte yandan PlanB ise fiyat tahmini için talebi dikkate almaya gerek olmadığını ifade ediyor. Analist, burada Nobel ödüllü Finansal Varlık Fiyatlama Modeli gibi talebi ve arzı hesaba katmayan ancak yaygın olarak kullanılan diğer modellere atıfta bulunuyor.

RSI’nın 60’ı geçmesini bekliyor

Analist, en büyük kripto paranın şu anda bir korku bölgesi aşamasına giriyor olduğunu söylese de bunun fiyatın hızlı bir çıkışa hazır olduğu anlamına gelmediği konusunda uyarıyor ve bunun için Bitcoin’in göreceli güç endeksinin (RSI) 60’ın üzerine çıkmasını bekliyor. RSI, şu anda 57’de.

Yayınlandı:
En güncel gelişmelerden ilk siz haberdar olmak istiyorsanız Uzmancoin Telegram kanalına katılın!
Daha Fazlasını Okuyun

Sohbete Katıl