Bitcoin Borsası Sahibi Çete Üyesi Çıktı: 1.8 Milyon Doları Böyle Akladılar

Kripto para borsası CoinFlux'un sahibi, çevrim içi açık artırma dolandırıcılığında 1.8 milyon dolar akladığı suçlamasını kabul etti.

bitcoin-para-aklama
Bizi Google Haberler'de Takip Edin

Şu anda faaliyette olmayan CoinFlux adlı Rumen kripto para borsasının sahibi, sahte eBay reklamları ve bir oto yıkamacıyı içeren dolandırıcılıkta 1.8 milyon dolar aklamaktan suçlu bulundu.

Borsanın sahibi Vlad-Calin Nistor ve aralarında bir araba yıkamacının yer aldığı 14 diğer sanık, 2013 yılından itibaren otomobil gibi ürünler için eBay ve Craiglists gibi sitelerde sahte reklamlar yayınladılar. Genellikle çalıntı kimlikler kullanan grup, görev süresi başlamadan önce eşyalarını elinden çıkarması gereken ABD askeri personeli gibi davrandı. Hatta, mağdurların reklamlarla ilgili kaygılarını gidermek üzere sahte bir çağrı merkezi bile oluşturdular.

CoinDesk’te yer alan habere göre, mağdurlar ödeme yaptıktan sonra grup parayı ABD’den çıkararak Romanya’ya aktarıyordu. Bu yasa dışı paralar, genellikle Bitcoin’e dönüştürüldü, Nistor’a ve onun kripto para platformu CoinFlux’a transfer edildi. Paralar, burada da yerel para birimiyle takas edildi.

Perşembe günü ABD Adalet Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, grubun elebaşı Bükreş’te bir oto yıkamacının sahibi olan Bogdan-Stefan Popescu’ydu. Popescu, Nistor ve Coinflux’a yasa dışı paraları genellikle çalışanlarının ve aile üyelerinin adıyla oluşturulmuş belirli banka hesaplarına gönderilmesi yönünde talimatlar veriyordu.

ABD Gizli Servisi’nden Michael D’Ambrosio, “Bu suç örgütü, dijital para birimlerinin ve sınır ötesi örgütsel stratejilerin kullanılmasıyla kolluk kuvvetlerinin kendilerine uzanamayacağına inanıyordu.” açıklamasını yaptı.

2018’de tutuklanarak ABD’ye iade edildi

2018 yılının Aralık ayında Nistor, kara para aklama, dolandırıcılık ve organize suçlarla ilgili suçlamalardan sonra tutuklandı. Ertesi ay, diğer sanıklarla birlikte ABD’ye iade edildi.

Rumenler için yerel bir itibari para geçidi sağlayan CoinFlux borsası, kendini 24 saat boyunca aktif bir pazar yeri olarak sunuyordu. Borsa, Nistor’un tutuklanmasından bir hafta önce, üçüncü yıl dönümünü sıfır işlem ücretleriyle kutlamaya hazırlık yapıyordu. Nistor’un tutuklanmasının ardından 5 gün sonra platform, resmi Twitter hesabında yaptığı bir açıklamayla dijital para alım satımını geçici olarak durdurmak zorunda olduklarını bildirmişti. Ardından ikinci bir açıklama yapan Coinflux’un pazarlama müdürü, beklenmedik bir soruşturmadan dolayı, banka hesaplarının dondurulduğunu söylemiş, “Önümüzdeki günlerde tekrar kontrolü alacağımızı bekliyoruz.” demişti.

ABD yasalarına göre, haraç suçundan suçlu bulunanlar, 25 bin dolara kadar para cezasına ve 20 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilir.

Yayınlandı:
En güncel gelişmelerden ilk siz haberdar olmak istiyorsanız Uzmancoin Telegram kanalına katılın!
Daha Fazlasını Okuyun

Sohbete Katıl