Çinli Yatırımcılar, Gizlice Bitcoin Satın Alıyor, Tether’ı Uçuruyor

ABD Doları'na endeksli stabil kripto para birimi Tether (USDT), 2015'ten beri piyasada varlığını sürdürüyor. 2020'ye kadar 4 milyar adet USDT basılırken sadece bu yılın ilk 6 ayında 5.5 milyar USDT çıkarıldı. Bunca talebin ardında ne var?

Bizi Google Haberler'de Takip Edin

2020, stabil kripto para birimlerinin ama özellikle Tether’ın (USDT) rekor yılı oldu. Yılın başında 4 milyar olan USDT miktarı, 9.5 milyarı aştı ve her geçen gün de üzerine katarak ilerliyor. Peki bunca talebin ardında ne var ve neden yıllardır piyasada olan USDT, bu yılın ilk 6 ayında daha önce hiç görmediği bir büyüme yaşıyor?

Decrypt ile paylaşılan yeni bir Sino Capital raporuna göre, cevap aslında oldukça basit ve Çinli yatırımcıların çoğu denklemin bir parçası. Raporda, yeni USDT ihracını bu kadar şişiren en önemli etkenin tezgah üstü broker’ları kullanan Çinli alıcı akını olduğu belirtiliyor.

Pekin merkezi Sino Capital’in CEO’su Matthew Graham, Çin’de tezgah üstü işlem (OTC) pazarının insanların düşündüğünden çok daha büyük olduğunu ve USDT’nin bu para girişinin en önemli noktasını oluşturduğunu söylüyor.

USDT’ye olan talebin bazı tahminlere göre çoğunun başka türlü kripto para piyasalarına erişimde güçlük yaşayan 100 bin Çinli perakende ve kurumsal alıcıdan geldiği ifade ediliyor. Raporda, “USDT, Çinli kripto para yatırımcılarının piyasaya girmek için kullandıkları çok popüler bir yol.” deniyor.

Bitcoin, Çin’de bir sanal mülk olarak kabul görürken, yani kripto paraya sahip olmak yasak değilken borsalar yasaklı. Daha önce Çin sınırlarında faaliyet gösteren birçok borsa, operasyonlarını yurt dışına taşıdı. Yine de VPN kullanan Çin vatandaşları bu borsalara erişebiliyor. Ayrıca 2018 yılından beri ülke, bankaların kripto para borsalarına hizmet vermelerini de engelliyor.

Tether (USDT) yasakların ortasında iyi çalışıyor

Stabil kripto para birimleri, bankaların yasaklı olduğu bir ortamda Çinli kripto para müşterilerinin işine geliyor. Son derece likit bir varlık olan stabil kripto paralar, aynı zamanda tüm büyük Güneydoğu Asya borsalarında kullanılabiliyor ve izinsiz.

Bu kripto paralar, Soğuk Savaş dönemi sonrası Çin’de popüler hâle gelen bir aracılık modeli olan OTC işlem masaları tarafından dağıtılıyor.

Çin’de Bitcoin’in yuan ile alım satımı teknik olarak yasa dışı olmamakla beraber bunu yapan herkesin banka hesabına el konuluyor ve hatta kapatılıyor. Konuyla ilgili Decrypt’e konuşan bir OTC çalışanı, Bitcoin’in USDT ile alım satımının da tamamen yasal olmadığını fakat müsamaha gösterildiğini söylüyor. Bu çalışan, şirketinin Bitcoin’in fiyat trendlerine bağlı olarak yıllık 5 milyar doların üzerinde bir hacme sahip 100 büyük müşteriye hizmet sağladığını dile getiriyor.

Son olarak konu hakkında Tether ve Bitfinex’in teknoloji direktörü Paolo Ardoino da yakın zaman önce bir açıklama yapmış, OTC’lerin ve borsaların direkt dolar isteğinde bulunduğunu, bunun da talebi artırdığını ifade etmişti.

Yayınlandı:
En güncel gelişmelerden ilk siz haberdar olmak istiyorsanız Uzmancoin Telegram kanalına katılın!
Daha Fazlasını Okuyun

Sohbete Katıl