Neden Bitcoin? Milyar dolarlık altın sahte çıktı: Altın değil, bakırmış!

Çin'de saygın bir şirketin borçları karşılığında teminat olarak gösterdiği 83 tonluk altının bir kısmının bakır olduğu anlaşıldı.

altin
Bizi Google Haberler'de Takip Edin

Çoğu yatırım ortaklığı olan 10’dan fazla Çinli finans kurumu, son 5 yılda Wuhan Kingold Jewelry Inc. şirketine 2.8 milyar dolarlık (20 milyar yuan) borç verdi. Firma, bu borçların teminatı olarak ise saf altın göstermişti.

Nikkei Asian Review‘da yer alan habere göre, Kingold, Çin’in Hubei bölgesinin en büyük özel altın işletmecisi olarak biliniyor. Şirketi eski bir asker olan ve korkutucu bir karakteri olduğu bilinen en büyük hissedar Jia Zhihong yönetiyor.

Altın külçeleri bakır çıktı!

Ancak şirketin borçlar karşılığında teminat olarak gösterdiği 83 tonluk altının bir bölümünün bakır olduğu ortaya çıktı. Sahte altınlar ise Şubat ayında ortaya çıkarıldı. Dongguan Trust Co. Ltd. şirketi Kingold teminatını ödenmemiş borçlar karşılığında tasfiye etmek isteyince, Kingold yatırımcılara geri ödeme yapamadı. Dongguan Trust daha sonra yaptığı açıklamada altın külçelerinin bazılarının bakır olduğunu saptadığını açıkladı.

Haberlerin yayılması Kingold’a borç veren fimalar ve şirket yatırımcılarında büyük şok dalgaları yarattı. Kingold’un en büyük alacaklılarından olan Minsheng Trust Co.Ltd de altınların kontrol edilmesi için mahkeme kararı çıkarttı ve 22 Mayıs’ta elde edilen test sonuçları aynı yola çıktı. Teminatların bir bölümü altın değil, bakırdı.

Otoriteler bu durumun nasıl gerçekleştiği konusundaki araştırmalarını detaylı bir şekilde sürdürürken, Kingold yönetim kurulu başkanı Jia Zhihong teminatla ilgili ortaya atılan bu durumu tamamiyle reddediyor.

Bu olay Çin’in en büyük altın teminatlı dolandırıcılıklarından biri olarak görülürken regülatörler de 19 borç veren şirket teminatı kasasında hileli altın külçeleri buldular. Bu külçeler yaklaşık 19 milyar yuanlık bir teminatı içeriyor. Bir borç veren şirketi de altınları eritme talebinde bulundu. Firma araştırmasında altın külçelerin arasında metal bir alaşım olan tungsten plakaları buldu.

Yönetim kurulu başkanı Jia ayrıca, sigorta şirketlerinin altınları teminat olarak kabul etmesinin altınların sahte olduğu iddiasını çürüttüğünü belirtti.

Bitcoin’in önemini ortaya çıkardı

Gelişme, “Neden Bitcoin” sorusunun yanıtı olarak değerlendirildi. Altın, kağıt para ve gümüş gibi varlıkların kolaylıkla sahtesi yapılabilirken Bitcoin’in sahtesini yapmak mümkün değil. Bu durum, Bitcoin’in sahteciliğe karşı korumada diğer varlıklardan daha etkili olduğunu gösteriyor.

Yayınlandı:
En güncel gelişmelerden ilk siz haberdar olmak istiyorsanız Uzmancoin Telegram kanalına katılın!
Daha Fazlasını Okuyun

Sohbete Katıl