Dünya Ekonomik Forumu’nda, kuantum bilgisayarların Bitcoin ağını güvende tutmaya yardımcı matematiksel süreç olan ortak anahtar şifrelemelerini kırma potansiyeline sahip olduğu belirtildi.
Dünya Ekonomik Forumu’nun “Geleceğin Siber Güvenliği” konulu toplantısında siber güvenlik uzmanları, kuantum hesaplamalarının Bitcoin için ciddi bir tehdit olabileceğini açıkladılar:
“Hataları düzeltilmiş ve yeterli derecede güçlü bir kuantum bilgisayar, ortak anahtar şifrelemesinin başarısızlığa uğramasına sebep olabilir. Dolayısıyla günümüzün temel dijital sistemlerini koruyan teknoloji tehdit altına girmiş olur.
Böyle bir senaryoda; finansal işlemleri, güvenli iletişim araçlarını, e-ticareti, kimlikleri ve elektronik oylamaları koruyan borsalar, şifrelemeler ve dijital imzaların hepsi gereksiz ve işlevsiz hale gelebilir.”
Kuantum bilgisayarları şu anda yetersiz
Ancak kuantum bilgisayarların kripto paralar açısından tehlikeli hale gelmesi için daha fazla kuantum bilgisine ihtiyaç duyuluyor.
Bu ayın başında endüstriyel güç merkezi Honeywell, 64 kuantum hacmiyle dünyanın en hızlı kuantum bilgisayarını geliştirdiğini açıklamıştı. Metrik, bilgisayarın kübitlerinin (kuantum bit) toplam sayısını ve bunları ne kadar iyi idare ettiğini temsil ediyor. Karşılaştırma yapılacak olursa, Google’ın süper bilgisayarı 53 puan alırken, IBM’in makinesi ise 32 puan almıştı.
Imperial College London’da bir kuantum bilgi işlem ve şifreleme araştırmacısı olan Dragos Ilie, kuantum bilgisayarların Bitcoin güvenliğini kıracak seviyeye gelmeden önce uzun yol almaları gerektiğini belirtiyor:
“Bitcoin ya da diğer finansal sistemlerin üzerinde etkili olabilmesi için en az 1500 kübit gerekiyor”