Kanadalı astronot ve Uluslararası Uzay İstasyonu’nun eski komutanı Chris Hadfield, Blockchain teknolojisinin bir sonraki sınırını uzay olarak gösterdi ve bunun teknolojinin doğası gereği olacağını söyledi.
Forkast’a konuşan Hadfield, uzay konusunda yeni mücadelenin ufukta göründüğüne ve ABD, Rusya, Hindistan ve Çin arasındaki bu yarışa özel sektörden SpaceX ve Blue Origin’in de katıldığını söyledi:
“Çin’in uzay programına bakarsanız ya da ABD’nin Hindistan’ın, Rusya’nın… Ortada çözülmesi gereken karmaşık bir problem olduğunu görüyorsunuz. Binlerce hareket eden parça mevcut. Tek bir hatanızla insanlar ölebilir ya da milyarlarca dolarlık zarar edebilirsiniz”
Hadfield, Blockchain teknolojisinin ise araçların montajından hareket ettirilmesine, roketlerin fırlatılmasından sistem verilerinin doğruluğunu kontrol etmeye kadar birçok önemli görevin ayarlanabileceği harika bir sistem olduğunu belirtti.
Blockchain uydularının yörüngeye oturtulması
Araçların uzaya gönderilmesinin ötesinde, Blockchain ayrıca uygulamaların uzayda kullanılması için de var olan bir teknoloji. Blockstream, SpaceChain ve Consensys Space gibi firmalar, yörüngeye nano-uydu Blockchain node’ları gönderiyorlar. 2018 yılında SpaceChain, yerdeki bir istasyon ile yörüngedeki bir node arasında bir işlem gerçekleştirme denemesi yaptı ve başarılı oldu.
Hadfiel konuyla ilgili değerlendirmesinde şu yorumu yaptı:
“İnsanlar artık, yörüngedeki göreve özgü bir Blockchain varlığı şeklinde tasarlanmış bir node yapısı yaratılabileceğini anlamaya başladılar. Bu, işin bir yanı. Sadece geometri ve izolasyonu kullanarak Blockchain’in güvenli oluşu ve küreselleşmesi burada kullanılıyor. Blockchain, erişimin artık azalan maliyetinin ve artan güvenilirliğinin bir dışa yansımasıdır. Artık insanlar dünyanın yörüngesine bir şeyler koyulabileceğini ve bunların yörüngede çalıştırılabileceğini anladılar.”
Blockchain’i Ay’a taşımak
Kısa zaman sonra yapılacak olan Asya Blockchain Zirvesi’nde önemli bir konuşmacı konumundaki Hadfield, Ay’dan kaynak çıkarmak için Blockchain altyapısının önemli bir yer teşkil edeceğine ve oradan dünyaya trilyonlarca dolarlık maden geleceğine inanıyor:
“Ay’da çok büyük değerde ya da dünyadaki ekonomiler, insanlar ve işler açısından piyasa değeri çok yüksek olan bazı şeyler bulacağız. Bizim geleceğe yönelik olarak bunları düşünmemiz lazım. Bu planın altyapısını hazırlamamız lazım. İleri görüşlü bilgisayar teknolojisinin bu durum için ‘korkunç derecede önemli bir piyasa’ olduğunu söyleyebilirim. Bu Blockchain için çok önemli. Kimse şu an nereye gittiğimizi bilmiyor ancak gittiğimiz yerde bize sunulacak olan fırsatları da bilmiyor”
İnsanların koronavirüs sebebiyle daha çok izole olduğunu ancak astronotların da bu izole yaşama alışkın olduklarını belirten Hadfield, “Hala güneş doğuyor ve batıyor. Müthiş bir dünyada yaşıyoruz. Yeni amaçlar belirlememiz ve artık o amaçlar doğrultusunda çalışmamız gerekiyor” dedi.