Bitcoin Core’un en yeni sürümü yayınlandı: Neler değişti?

Bitcoin'in yazılımının yeni versiyonu, geçtiğimiz cumartesi günü yayınlandı. Son güncelleme, Haziran ayındaki büyük güncellemeye göre daha az değişiklik içeriyor.

bitcoin
Bizi Google Haberler'de Takip Edin

Bitcoin’in yaratıcısı Satoshi Nakamoto’tarafından oluşturulan açık kaynaklı yazılım Bitcoin Core’un yeni versiyonu, az sayıda değişiklik ve geliştirmeyle beraber cumartesi günü yayınlandı.

Bitcoin Core 0.20.1 güncellemesi Haziran ayındaki 0.20’ye oranla çok daha basit bir geliştirme sürümü. Güncellemedeki en büyük değişiklikler ‘kötü davranışlarda bulunan kullanıcılar’ yani bir başka deyişle geçersiz blok gönderenlerle alakalı… Bitcoin Core 0.20.1 ile bu tür kullanıcılar engellenmiyor ya da yasaklarla karşılaşmıyor ancak “bıkkın (discouraged) node’lar” olarak etiketleniyor. Bu da ağın onlarla çok daha az etkileşim halinde olacağı anlamına geliyor. Bu node’lardan gelen bağlantılara yeni sürümde de izin veriliyor ancak bir süre sonra engellenme ihtimalleri de çok büyük.

Bu damgalamayla beraber, ‘bıkkın node’lar’ın ağda ne kadar rol sahibi olabileceği ise Bitcoin’in blok zincirinin ne kadar meşgul olduğuyla doğru orantılı. Öte yandan node yeniden başlatıldığında bu ‘bıkkınlık’ etiketi devam ettirilmiyor.

0.20.1 sürümü, Bitcoin Core 0.19’un yayınlanmasından bu yana yürürlükte olan bir bildirim hatasını da düzeltiyor. Artık yeni bir blokla çakıştığı için bellek havuzundan kaldırılan cüzdan işlemleriyle ilgili olarak bir ‘cüzdan bildirimi’ gönderiliyor.

Bitcoin Core’un bir önceki sürümünde 19 katılımcı listelenmişti, bu güncellemede ise sadece 13 direkt katılımcıya kredi veriliyor. Bu da, değişen log’daki giriş sayısının fazlaca azalmasıyla kıyaslandığında orantılı olan bir düşüş.

Haziran güncellemesi çok daha büyüktü

En önemlisi Open SSL bölümünün kaldırılması olan ve Bitcoin Core’un altyapısında ciddi değişikliklerin yapıldığı Haziran ayındaki güncelleme çok daha büyüktü. BitMEX Research’e göre Open SSL, ilk başta Nakamoto tarafından kurulsa da uzun süredir bir hata kaynağıydı ve performansta da ciddi sorunlar çıkarıyordu.

Bitcoin geliştiricilerine büyük destekler

Bitcoin Core’a herkes katkı sağlayabilir ancak bu konuda yoğun mesai harcayan bazı katılımcılar, çalışmalarına devam etmeleri için önemli ölçüde teşvik aldılar bile… Haziran ayında BitMEX, geliştirici Gleb Naumenko’ya 100 bin dolar; yine BitMEX ve OKCoin ise, Xapo’dan Amiti Uttarwar’a toplam 150 bin dolar ödeme yaptılar.

Yayınlandı:
En güncel gelişmelerden ilk siz haberdar olmak istiyorsanız Uzmancoin Telegram kanalına katılın!
Daha Fazlasını Okuyun

Sohbete Katıl