Chainlink (LINK) kripto para piyasalarında 2017 yılında yaşanan etkileyici yükselişlere eş bir performans sergiliyor.
Temmuz ayının başlarında önceki rekor seviyesini geride bırakan LINK, o günden bugüne üst üste yeni rekorlara imza atıyor. Kripto para, bugün Binance üzerinde 13.88 dolara ulaşarak neredeyse 14 dolara dokundu.
Sadece üç ay önce LINK, 3.45 dolardan işlem görüyordu. Bu, Mayıs ayından beri yüzde 300’lük bir fiyat performansı anlamına geliyor.
ICO’dan alanlar 125 kat kâr elde etti
Chainlink’in (LINK) arzı 2017 yılının Eylül ayında gerçekleştirilmişti. ICO sırasında her bir token 0.11 dolar karşılığında satıldı. Bugün fiyatın 13.88 doları görmesiyle ICO’da LINK’e yatırım yapanlar, eğer hâlâ satmadılarsa dolar bazında %12,518 getiri elde etme fırsatına sahip oldular.
Zeus Capital’in oyunu tutmadı
Geçtiğimiz haftalarda Zeus Capital adlı bir şirketin LINK üzerindeki kirli oyunları gün yüzüne çıkmıştı. Bu şirketin LINK hakkında sahte haberler yayarak token’ın fiyatını düşürmeye uğraştığı anlaşılmıştı. Zeus Capital’in Twitter’da binlerce takipçiye sahip kripto para hesaplarına ücret karşılığı LINK için kötü haber yayma teklifinde bulunduğu, hatta bir kullanıcıya LINK’i kötü gösteren bir grafik paylaşması karşılığında 5 BTC önerdiği öğrenilmişti.
Zeus Capital’in influencer’ları kullanarak LINK’i kötülemek istemesi adeta tam tersi bir etki yarattı. Şirketin karanlık oyunu tutmadı ve LINK, her defasında yeni bir rekora ilerledi.
Birkaç gün önce bildirdiğimiz gibi LINK ile BTC arasında önemli bir ters ilişki tespit edilmişti. Buna göre Bitcoin’in her geri çekilmesinden sonra LINK uçuşa geçiyordu. Bugün yaşanan çarpıcı yükselişte de bu görüldü.
Chainlink (LINK) neden artıyor?
Chainlink, Ethereum üzerinde çalışan ve merkezi olmayan bir oracle ağı. Peki Chainlink nerede devreye giriyor?
Chanlink’in varlığından önce, akıllı sözleşme platformları sadece blok zincirinde bulunan verilerle iş yapabiliyordu. Piyasa verileri, etkinlik verileri ya da banka ödemeleri gibi blok zincirinin dışındaki verilere erişilemediğinden uygulamalar da sınırlı kalıyordu. Chainlink, gerçek dünya verileri ve zincirdeki veriler arasında bir köprü görevi görüyor. Oracle ağı, blok zinciri dışından veri alıyor ve zinciri güvenilirliğini sağladığı bu verilerle besliyor.
Özetle Chainlink, akıllı sözleşmelerin harici veri akışlarına ve ödeme araçları da dahil olmak üzere gerçek dünyadaki olaylara sorunsuz ve güvenli bir şekilde bağlanabilmesi için geliştirildi.
Chainlink’in ICO’su 2017 yılında yapılsa da platform 30 Mayıs 2019’da faaliyete geçti. LINK’in kurucu ekibine CEO olarak Sergey Nazarov ve CTO olarak Steve Ellis liderlik ediyor. Aynı zamanda projenin danışmanları arasında Cornell Tech’te Bilgisayar Bilimleri Profesörü ve IC3 Direktörü Ari Juels, Illinois Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Yardımcı Profesörü, Zcash ve Tezos danışmanı Andrew Miller ve Ethereum Vakfı’ndan Hudson Jameson bulunuyor.
DeFi furyasıyla birlikte yükseliyor
LINK’in bu fiyat artışı, son dönemde görülen DeFi (merkezi olmayan finans) çılgınlığıyla beraber geldi. DeFi alanı ve akıllı kontratların katlanarak büyümesi, Chainlink’e olan ihtiyacı da artırıyor.
Chainlink için kripto para alanında güçlü ortaklıklarıyla adından en çok söz ettiren proje denilenebilir. Chainlink’in geniş ekosisteminde Google başta olmak üzere Intel, Oracle gibi devler ve kripto para alanında Binance’ten Hedera Hashgraph’a kadar birçok önemli ortak bulunuyor. Bunların arasına yakın zamanda Alman telekom devi Deutsche Telekom da dahil olmuştu.
Öte yandan Chainlink, çok sayıda insan tarafından merak edilmeye devam ediyor. Google arama verileri, hem Türkiye hem de dünyada Chainlink’e olan ilginin tavan yaptığını gösteriyor. Elbette bu ilginin büyük bölümü, fiyat hareketinden kaynaklanıyor.
Kaçınılmaz düşüşlere dikkat
LINK, son günlerde ciddi bir düzeltme yapmaksızın yükseliş yaşadı. Bu nedenle gelebilecek düşüşlere karşı tetikte olmak gerekiyor. Ek olarak Chainlink ekibinin de bu yükselişlerde ellerinde bulundurdukları token’ları çıkararak satış baskısı yarattığı unutulmamalı.