Warren Buffett, kritik gösterge borsa için alarm verirken altına yöneliyor

Goldman Sachs başta olmak üzere birçok banka kuruluşunun hisselerini elden çıkaran ünlü borsacı Warren Buffett, altına yöneldi.

buffett-altin
Bizi Google Haberler'de Takip Edin

Tüm zamanların en başarılı yatırımcısı olarak kabul edilen ünlü borsacı Warren Buffett’ın hisse senedi piyasalarına ilişkin favori göstergesi, bu hafta 30 ayın en yüksek seviyesine ulaştı. Bu durum, hisselerin gereğinden fazla değerlendiği ve bir düzeltme meydana gelebileceğini gösteriyor.

Dünya hisse senetlerinin değerlerini küresel GSYİH ile karşılaştıran “Buffett Göstergesi”, 2018 yılının Şubat ayından beri ilk defa %100’ü geçti. Milyarder borsacı, 2001 yılında dot-com balonundan önceki aylarda gösterge rekor seviyeye çıktığında bunun güçlü bir uyarı sinyali olduğunu dile getirmişti. Gösterge, %70-80 aralığında bulunduğunda borsaya giriş yapmanın, %100’ün üzerine çıktığında da çıkış yapmanın zamanının gelmiş olabileceğine işaret ediyor.

Öte yandan göstergenin bazı kusurları olduğunun da altını çizmek gerekiyor. Örneğin, hisse senedi değerlemeleriyle GSYİH karşılaştırılırken tüm ülkeler, düzenli ve güvenilir GSYİH verileri sağlamıyor.

Banka kağıtlarından çıkıyor, altına yöneliyor

Dünyanın en zengin beşinci ismi olan Buffett, son zamanlarda önemli ölçüde banka hissesi sattı. Ünlü borsacının Berkshire Hathaway şirketi, Kovid-19 krizinin ortasında JPMorgan’daki hisselerinin yüzde 62’sini, Wells Fargo’daki hisselerinin ise yüzde 26’sını elden çıkardı. Dev kuruluş, PNC Financial, M&T Bank, Bank of New York Mellon, Mastercard ve Visa gibi diğer finans şirketlerindeki poziyonlarını da tırpanladı. Ek olarak Buffett, Goldman Sachs hisselerinden de çıkış yaptı. Ancak Berkshire, geçen ay aralarında 2.1 milyar dolarlık alım yaptığı Bank of America’nın da bulunduğu birkaç bankaya yatırım yapmaya devam etti.

Tüm dünyada işsizlik oranları artarken ve küresel seyahat, konaklama, perakende, enerji ve turizm sektörleri sıkıntıdayken Buffett, daha kötüsünün geleceğine inanıyor olabilir.

Altın şirketine 563 milyon dolar

Warren Buffett’ın liderliğindeki 503 milyar dolarlık Berkshire Hathaway, Goldman Sachs hisselerini satarken Kanadalı altın şirketi Barrick Gold’a 563 milyon dolar değerinde yatırım yaptı. Altın şirketinin hisseleri, yılın başından beri yüzde 45 oranında arttı ve Berkshire’ın yatırımı sonrası saatler içinde yüzde 8’den fazla değerlendi.

Yayınlandı:
En güncel gelişmelerden ilk siz haberdar olmak istiyorsanız Uzmancoin Telegram kanalına katılın!
Daha Fazlasını Okuyun

Sohbete Katıl