Varlık yönetimi devi, Bitcoin’i 1 milyon dolara götüren modeli incelemeye aldı

Trilyon dolarlık varlık yönetim şirketi Fidelity, son dönemin popüler Bitcoin fiyat modelini incelemeye başladı.

bitcoin
Bizi Google Haberler'de Takip Edin

Fidelity Dijital Varlıklar şirketinin, son zamanlarda herkes tarafından ciddi şekilde tartışılan ancak bir o kadar da popüler olan S2F, yani stok-akış modelini analiz etmeye başladığı belirtildi. Bilindiği üzere stok-akış modeli bir emtianın dolaşımdaki miktarını, yıllık çıkarılma miktarına bölerek hesaplama yapıyor.

Bir varlığın fiyatıyla onun S2F oranı arasındaki korelasyonu yorumlayan ve herkes tarafından PlanB olarak bilinen kripto analist, Bitcoin fiyatının 2029 yılında 1 milyon dolar olacağını öngörmüştü.

Kıt varlıklar için güvenilir bir araç…

Stok-akış modelinin, Bitcoin’in gidişatını tahmin etmenin doğru bir yolu olup olmadığı konusunda sert tartışmalar olsa da Fidelity, modelin kıt varlıkları analiz etmek için güvenilir bir araç olduğunu belirtiyor. Firma tarihsel olarak, bu ölçüm tarzının belirli bir metanın başarılı bir değer deposu haline gelip gelmeyeceğini bulmanın sağlam bir yolu olduğunu yorumunu yapıyor:

“Düşük üretim oranı nedeniyle ikiye katlanması zor olan ve mevcut arzı az olan mallar, tarihsel olarak üstün değer depoları olarak görülmüştür. Bu tür emtialar genellikle yatırım amaçlı kullanılmıştır. Diğer taraftan, arz artışına müsait olan tüketime yönelik mallar ise değer saklama aracı olarak daha az kullanılır. Bitcoin Standardı kitabında Saifedean Ammous, stok akış modelini Bitcoin ile, yatırım ve tüketim amaçlı kullanılan emtiaları kıyaslamak için kullandı. O dönemden sonra ise bu metriğin kullanımı ciddi şekilde arttı ve orana dayalı modellerin sayısının da artmasına yol açtı. Yüzyıllar boyunca her zaman bir numaralı değer saklama aracı olan altını bugün Bitcoin ve gümüş izliyor. Bitcoin’de Mayıs ayında gerçekleşen ödül yarılanmasının ardından altın oranıyla olan fark azaldı. 2024’teki halving’den sonra ise Bitcoin’in stok-akışı altını geride bırakacak.”

Bir başka kripto para varlık yönetim şirketi olan Grayscale de Fidelity’nin, yüksek S2F oranlı emtiaların yatırımcılar tarafından arandığı değerlendirmesini de kabul ediyor. Yatırım devi, bir varlığın fiyatı ile S2F oranı arasındaki pozitif ilişkiyi göstermek için Bitcoin’i örnek olarak gösteriyor:

“Bitcoin, altın ve gümüş gibi yüksek stok-akış oranlarına sahip emtialar tarihsel olarak değer depoları olarak kullanılmıştır. Aşağıdaki grafik, Bitcoin’in gelecekteki fiyatını tahmin etmek için, fiyat ile stok-akış arasındaki tarihsel ilişkiyi kullanan bir modeli göstermektedir”

Ancak Grayscale S2F modelinin, ölçüm yaptığı varlıkta fiyat artışı olacağını garanti etmediğini belirtti:

“Fiyatın bu model ile korelasyon içinde hareket ettiği doğru olsa da gerekli olan talep burada hesaba katılmadığı için metrik yapay olabilir”

Yayınlandı:
Son Güncelleme:
En güncel gelişmelerden ilk siz haberdar olmak istiyorsanız Uzmancoin Telegram kanalına katılın!
Daha Fazlasını Okuyun

Sohbete Katıl