Teksaslı Bitcoin madencisi: “Bitcoin üretmek için adeta para alıyoruz”

Enerji satışından yüzde 700'den fazla kâr ettiklerini söyleyen Layer 1'in CEO'su, "Bitcoin üretmek için adeta para alıyoruz." diyor.

yenilenebilir
Bizi Google Haberler'de Takip Edin

Son dönemde Bitcoin madenciliği konusunda Çin’e yetişmeye çalışan Kuzey Amerika kıtası coğrafyasında, madencilik ve elektrik harcaması konusunda yepyeni bir uygulamaya geçildi.

ABD’nin Teksas eyaletinde, dolar milyarderi yatırımcı Peter Thiel tarafından desteklenen bir Bitcoin madenciliği şirketi, veri işleme merkezlerini 30 dakikalığına kapattı. Şirket bu kısa süre içinde Bitcoin’den değil, enerji satışından para kazandı.

Gündüz elektrik, gece Bitcoin

Bloomberg’e konuşan Layer 1 şirketinin kurucusu ve CEO’su olan Alexander Liegl, türbinlerin çalışmadığı sıcak ve rüzgârsız günlerde sözleşmeli enerji kaynaklarını şebekeye kârla geri satabildiklerini belirtti. Hatta yakın zamanda Teksas’ta fiyatlar megawatt/saat oranında 200 dolara çıktığında Layer 1’in yüzde 700’den fazla kâr elde ettiğini söyledi.

Geceleri ise fiyatlar, rüzgâr enerjisinin sağladığı güçle elektrik fazlalığı olduğunda sıfıra, hatta onun da altına düşüyor. Şirket de bu durumda operasyonları minimum seviyeye indiriyor.

Liegl, “İşler bu seviyeye geldiğinde Bitcoin üretmek için para alıyoruz” diyor.

Bu strateji, büyük elektrik üreticileri için şebekeyle olan ilişkiyi kökten değiştirecek bir strateji olarak görülüyor. Teknoloji devleri artık sadece pasif bir şekilde tüketmek yerine, en ucuza ve bazı durumlarda en temiz güce erişmek için işlemlerini saat saat ayarlamaya başladı.

Bu durum sadece kârlı değil aynı zamana yenilenebilir enerji kullanımını da artırıyor. Şu anda şebekeler talep zirve noktaya ulaştığında fosil yakıtlar ve doğalgaza bağımlılar. Büyük şirketler tüketimi ayarladıklarında, rüzgar ve güneş de bu yükün çoğunu kaldırabilir.

Microsoft’ta enerji ve sürdürülebilirlik departmanı yöneticisi olan Brian Janous konuyla ilgili olarak, ” Geçişi kolay yapabilecek esnek cihazlar, yüzde 50’lik orandan yenilenebilir enerjiye geçmenin anahtarıdır. Yüzde 70, 80 ya da 100 verimlilik için şebekeye bağlı olan her şeyi bir orkestra şefi gibi yönetmelisiniz” dedi.

Ancak tüm bu konularda regülasyon engelleri de mevcut. Şirketlerin, gelir düzeylerini korumak için enerjiyi elde etme şekilleri de regüle ediliyor. Bu bölgeler içinde Kaliforniya ve Teksas da bulunuyor.

Tabii ki gelişim hiçbir zaman durmuyor. Güç aygıtları, akıllı ölçüm aletleri ve yapay zekâlar piyasa fiyatlarını gerçek zamanlı olarak algılayabiliyor ve yenilenebilir enerjiye geçişi maksimum hıza çıkarabiliyor.

Google da zaman ve yere göre ayarlayacak

Rüzgâr türbinleri ve güneş panellerinden enerji satın alan Google da zamana göre alınan enerjiyi ayarlamayı düşünüyor. Google’da enerji piyasası strateji yöneticisi olan Michael Terrell, “Enerjide talep çok önemli. Günün çeşitli zaman dilimlerine göre görevlerimizi ayarladık. Yer ve zamana göre yüklemeleri ayarlamak istiyoruz. Makineleri bu duruma hazırlamaya çalışıyoruz.” dedi.

Bitcoin madenciliği ise, fosik yakıtlardan üretilen elektrik harcamasından dolayı pek de doğa yanlısı gözükmeyebilir. Layer 1 şirketi güç şebekelerini ABD’nin en rüzgarlı bölgelerinden birine kurarak bu durumu rüzgar enerjisiyle ciddi şekilde azaltıyor. Enerji ihtiyacına göre makinelerin çalışma kapasitesi alçaltılıp yükseltilebiliyor.

Fatura 6.7 milyon dolar azalacak

Teksas bu sene, geçen yaz olduğu gibi elektrik fiyatlarında büyük artışlar görmedi. Layer 1’in esnekliği ise şirkete para kazandırmaya ve masrafları ciddi şekilde düşürmeye devam ediyor. Uzun vadeli enerji alımı sözleşmesi olan firma; Haziran, Temmuz, Ağustos ve Eylül’ün en sıcak günlerinde yarım saat üretim durdurursa yaklaşık 6.7 milyon dolarlık masraftan kurtulmuş oluyor.

Önümüzdeki ilkbaharda şirket çok sayıda kripto para makinesini Teksas’ta faaliyete geçirecek ve bu cihazların 100 megawatt’lık elektrik harcaması bekleniyor. Böylece günlük 27 BTC üretilebilecek. Bİtcoin üretiminden para kazanılamadığı dönemde ise elektrik piyasası şirketin imdadına yetişecek.

CEO Liegl, “Daha fazla kapasite, daha büyük boyut, o kadar fazla para” yorumunu yaptı.

Yayınlandı:
Son Güncelleme:
En güncel gelişmelerden ilk siz haberdar olmak istiyorsanız Uzmancoin Telegram kanalına katılın!
Daha Fazlasını Okuyun

Sohbete Katıl