Bitcoin balinaları, geçen Cuma yaşanan satış dalgasında Bitcoin fiyatının yüzde 10 düştüğünü gördükten sonra hafta sonu boyunca milyonlarca dolarlık kripto parayı yerinden oynattı.
Zincirüstü veri takip platformu Whale Alert’e göre; balinalar sadece 5 Eylül’de 6 binden fazla Bitcoin’i (değeri 60 milyon dolar civarında) Asya borsalarından Huobi ve OKEx’e taşıdı. 6 Eylül’de taşınan Bitcoin’lere 2 bin BTC daha eklendi.
Dünyanın en büyük borsası olarak görülen Malta merkezli Binance’e ise 5 Eylül tarihinde 1175 ve 1000 (toplam değer 23 milyon dolar civarında) Bitcoin ayrı ayrı transfer edildi ve büyük çapta hiçbir çıkış olmadı.
Borsaların yanı sıra, kullanıcı fonlarını eski bir İsviçre ordu sığınağında saklayan ve kurumsal Bitcoin saklama hizmeti sunan Xapo’dan da 1000 Bitcoin kadar fon (yaklaşık 10 milyon dolar) bilinmeyen bir cüzdana gönderildi. Xapo’ya büyük çapta bir giriş ise olmadı.
Balinalar Bitcoin’leri neden hareket ettiriyor?
Bu hareketler, balinalar Bitcoin’lerini satmak istediği için yapılmıyor. Bilindiği üzere borsalar ve saklama hizmeti sunan şirketler güvenlik sebebiyle, piyasa dinamikleri ve talebine göre Bitcoin’leri sıcak cüzdanlarında tutmuyorlar ve bunları hareket ettiriyorlar.
“Bu hareketler normal”
Cüzdan hareketleri Bitcoin fiyatlarını tek başına etkileyecek bir faktör değil. Konuyla ilgili olarak kripto para borsası BTSE’nin kurucusu olan Jonathan Leong, “Bu aslında sıra dışı bir şey değil, zaten birkaç günde bilinmeyen cüzdanlardan OKEx’e 2 bin ilâ 3 bin BTC arasında giriş ve çıkış aktarımı oluyor” dedi.
“FUD’a sebep olabilir”
Ancak OKEx CEO’su Jay Ho, “Bunun gibi tweet uyarıları FUD’a yani korku, belirsizlik ve şüphe düşüncesiyle gelen satış psikolojisinin yayılmasında rol oynayabilir. Whale Alert tweet’leri artık BTC düşüşüyle birlikte anılmaya başlandı ve gereksiz yere piyasayı aşağı çekiyorlar. Bitcoin’lerin hareket ettirilmesinin arkasındaki gerçek sebebi bilmiyoruz bile…” dedi.
Jay Ho, bu yorumuna rağmen bilinmezliklerin de Bitcoin’in en güzel yanlarından biri olduğunu belirterek şöyle konuştu:
“Hiçbir işlemin önüne geçilemez. Kimse bir başkasının işlemlerine müdahale edemez ve kimse piyasayı aşağıya çekmek isteyen birinin önüne geçemez. Finansal egemenlik ve özgürlük için bu tür satışları kabul etmek zorundayız. Ayrıca merkezi kurumların müdahalesini istemediğimiz bir ortamda da bu tür beklenmeyen ve hatta bizim işimize gelmeyen büyük hareketlerin olması da normal karşılanmalıdır”
Öte yandan cüzdan hareketlerinin, ABD hisse senedi piyasalarındaki aşağı doğru gidişi takip eden Bitcoin düşüşüyle beraber gelmesi de dikkat çekti. Bitcoin genelde finansal piyasalara karşı bir güvenli liman olarak görülüyor ancak bu kez düşüşleri BTC de takip etti.
Zincirüstü analitik firması Santiment de bir tweet’inde, “Küresel piyasalar ve altının düşüşünü ABD hisseleri de kırmızı renge bürünerek devam ettirdi. Bu esnada Bitcoin de sadece 80 dakika içinde 10 bin 500 dolardan 10 bin 30 dolara geriledi. Pandemi korkuları dünyada bitinceye kadar ortalamanın üzerinde bir korelasyon bekliyoruz” dedi.