ABD, kripto para borsası BitMEX’e savaş açtı

Kripto para piyasası tarihi bir gün daha yaşıyor. ABD en büyük borsalardan BitMEX'e karşı harekete geçti. Kripto türev devi, Amerikan yasalarını ihlal etmekle suçlanıyor. BitMEX'in kurucularından birinin bugün ABD'de tutuklandığı açıklandı!

Bizi Google Haberler'de Takip Edin

ABD Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu (CFTC), kripto para borsası BitMEX’e ve kurucu ortağı, aynı zamanda CEO’su olan Arthur Hayes dahil olmak üzere yetkililerinden şikayetçi oldu.

CFTC’nin BitMEX ve kurucuları aleyhindeki suçlamalarının temelinde kayıt dışı alım satım platformu işletme ve kara para aklamayı önleme ile müşterini tanı düzenlemeleri dahil olmak üzere CFTC kurallarını ihlal etmek yer alıyor.

2019 yılının Nisan ayından bu yana CFTC tarafından soruşturma altında olan BitMEX, Nisan ayından zorunlu olarak müşterini tanı (KYC) politikası uygulamaya başlamıştı. Bunun öncesinde platformda kimlik doğrulaması yapmadan işlem yapmak mümkündü.

CFTC Başkanı Heath Tarbert  “ABD’nin bu alanda küresel bir lider olması için yasa dışı faaliyetlerin kökünü kazımamız gerekiyor. Yeni ve yenilikçi ürünler, ancak pazar bütünlüğü varsa gelişebilir. Kurallarımıza uyarak doğruları yapan borsalara karşı kanunları çiğneyen kötü oyuncuların avantajlı olmasına izin veremeyiz.” dedi.

CFTC komisyoneri Brian Quintenz ise “Bir türev piyasası regülatörü olarak inovasyonu ve yaratıcılığı desteklerken aktif bir şekilde trade platformlarındaki faaliyetleri de denetlememiz ve çürük elmaları ortadan kaldırmamız zorunludur. Böylece yasalara uygun pazarlar geliştirebiliriz. Kurallarımızı küstahça çiğneyenlerin yanında olmayacağız.” ifadelerini kullandı.

Ayrıca 40 sayfalık belgede davalılar olarak Bermuda’daki HDR Global Services Limited, Shine Effort Inc Limited, ABS Global Trading Limited ve 100x Holdings Limited’in yanı sıra BitMEX’in ana şirketi HDR Global Trading Limited’in de adı geçiyor.

Kurucu ortak tutuklandı!

Öte yandan ABD Adalet Bakanlığı da borsanın kurucularından Arthur Hayes, Ben Delo ve Samuel Reed ile birlikte iş geliştirme müdürü Greg Dwyer’i Banka Gizlilik Yasası’nı ihlal etmekle suçladı. Bu ihlal için azami hapis cezasının 5 yıl olduğu belirtiliyor. Bakanlıktan yapılan basın açıklamasında, bugün Reed’in Massachusetts eyaletinde tutuklandığı bildirildi.

FBI’dan çarpıcı açıklama

Adalet Bakanlığı’nın basın açıklamasında ve dava dosyasında, BitMEX CEO’su Arthur Hayes’in 2019 yılının Temmuz ayında Şeyseller’de yetkililere rüşvet vermenin maliyetinin kendileri için sadece bir hindistan cevizi olmasıyla övündüğü de yer aldı.

Yardımcı FBI direktörü William Sweeney Jr. ise Hayes’in bu sözleriyle ilgili olarak şu dikkat çekici ifadeleri kullandı:

“Suçlarının bedelini tropikal meyvelerle ödeyemeyeceklerini, bunun yerine para cezaları, tazminat ve hapis cezası alabileceklerini yakında öğrenecekler”

Bitcoin fiyatı inişe geçti

Haberin ardından Bitcoin fiyatı, düşüş yaşadı. Lider kripto para 10 bin 870 dolar seviyelerinden dakikalar içinde 10 bin 437 dolara geriledi. Fiyattaki bu düşüş sonucunda, vadeli işlemler ve türev ürünlerde birçok pozisyon tasfiye edildi. Kripto paralara ilişkin veriler sağlayan Bybt’nin verilerine göre, son 24 saat içinde 134 milyon dolarlık pozisyon tasfiye oldu. Platform, hesap sayısı olarak ise 23 bin trader’ın tasfiye edildiği bilgisini veriyor.

Yayınlandı:
Son Güncelleme:
En güncel gelişmelerden ilk siz haberdar olmak istiyorsanız Uzmancoin Telegram kanalına katılın!
Daha Fazlasını Okuyun

Sohbete Katıl