Satoshi Nakamoto’nun 12.3 milyon basamaklı Bitcoin kodu artık sanat eseri

Bitcoin'in kodu, 40 parçalık bir sanat eserine dönüştürüldü. Her bir parça 12 ila 18 bin dolar arasında değişen bir fiyatla satılıyor.

Bizi Google Haberler'de Takip Edin

Bitcoin’in sembolik bir fiziksel parçasını hatıra olarak saklamak isteyenler, New York’ta açılan müzayede evine giderek açık artırma sonucu en büyük kripto paranın 12.3 milyon basamaklı koduna atıfta bulunan ve 40 parçadan oluşan sanat eserini görebilecek ve parçaları satın alabilecekler.

Blok 21 olarak adlandırılan ilk 21 parça da, ön açık artırma usulüyle 12 bin dolar ilâ 18 bin dolar arasında (1.1-1.5 BTC) satışa sunuldu.

Uluslararası şöhrete sahip sanatçı Ben Gentilli tarafından icra edilen bu 40 parçalık eser, Bitcoin’in kurucu kodunun tamamını içeren bir resmin parçası. “Portraits of a Mind – Aklın portresi”, Satoshi Nakamoto’nun inşa edip bıraktığı Bitcoin’in tam temsili konumunda. Sanat projesinin arkasındaki motivasyonu açıklayan Gentilli ise şunları söyledi:

“Projenin ana fikri ‘Bitcoin için gerçek kültürel değeri olan bir eseri nasıl yaratırsınız?’dı. Bitcoin kültürünün tabanını oluşturan bu koddur. O yüzden düşüncem sürekli kod etrafında gelişti. ”

Her parçanın bir anlamı var

Kodun dışında, her resimde altınla kaplanmış otuz iki basamaklı bir takımyıldız bulunuyor. Bir boylam ve enlem oluşturan her bir koordinat, Bitcoin’in yaratılması için tarihsel öneme sahip konumları ifade ediyor:

“Bletchley Park kod kırıcılarından (2. Dünya Savaşı’nda İngilizlerin, Almanların iletişim kodlarını kırdığı yer-Bletchley), ilk Bitcoin işlemi sırasında Hal Finney’nin bulunduğu tam noktaya kadar bu 40 eser, 40 yeri gösteriyor ve insanlık tarihi için öne çıkmış 5 bin yılı kapsıyor. Fikirler, hareketler ve Satoshi Nakamoto’nun devrimci fikirleriyle beslenen insanlar bu 40 eserdeki 40 konumda yaşatılıyor”

Gentilli 40 parçanın da bir anlamı olduğunu ve Bitcoin’in merkeziyetsiz ve otoritelere bağlı olmadan çalışabilmesini temsil ettiğini belirtti. Tamamlanması üç yıldan fazla süren 40 parçanın her biri, Nakamoto’nun orijinal kodunun tam olarak 322.048 hanesini tutuyor. Küresel olarak eserler dağıldığı zaman, eserin tam haline de hiçbir koleksiyoncu sahip olamayacak. Merkeziyetsizlik burada ön plana çıkıyor.

20 parça satıldı bile…

Sanat ve teknoloji sektörlerinden koleksiyonerlere şimdiden yirmi parça özel olarak satıldı bile… Artık İsviçre’den Suudi Arabistan’a kadar dünyanın dört bir yanında Bitcoin’i temsil eden sanat eserleri bulunuyor.

Yayınlandı:
En güncel gelişmelerden ilk siz haberdar olmak istiyorsanız Uzmancoin Telegram kanalına katılın!
Daha Fazlasını Okuyun

Sohbete Katıl