Bloomberg’e göre, piyasanın yeni geleni, Ethereum’u tehdit ediyor

DeFi'yla birlikte önemi daha da anlaşılan Ethereum için uzun zamandır birçok coin rakip olarak görülüyor hatta bazıları için "Ethereum bitirici" sıfatı takılıyordu. Bu coin'lerden sonuncusu ise Polkadot oldu. İş dünyasının saygıdeğer medya organı Bloomberg, Polkadot için "Ethereum bitirici" yorumunu yaptı.

ethereum
Bizi Google Haberler'de Takip Edin

Daha önce TRON, NEO gibi coin’ler için yapılan “Ethereum’un yerini alacak” yorumlarının son sahibi Polkadot oldu. Bloomberg’e göre uzun vadede Polkadot, Ethereum’un yerini alabilecek kapasitede.

Daha önce Ethereum’da CTO olarak çalışan Gavin Wood’un kurduğu ve henüz Temmuz ayında ana ağına geçen genç bir proje olan Polkadot kısa sürede ilgi çekmeyi başardı ve ilk 10 en büyük kripto para arasındaki yerini aldı. Polkadot ve Ethereum birbirleriyle benzer gibi gözükseler de uzmanlar iki projenin farklı amaçlarının olduğunu belirtiyorlar.

Ethereum, geliştiricilere akıllı sözleşmeler vasıtasıyla merkeziyetsiz uygulamalar olan dApp’leri programlamak, çalıştırmak ve test etme yolu sunuyor. Polkadot ise, dApp geliştiricilerine diğer cüzdanlarla iletişim kurabilen kendi blokzincirlerini oluşturma imkânı veriyor.

Geliştiriciler, işlem ücretlerinin ne kadar yüksek olacağına ve işlemlerin ne kadar hızlı onaylanması gerektiğine kendileri karar verir. Wood bu konuyla ilgili olarak kısa süre önce şunları söylemişti:

Akıllı kontrat ortamında var olması mümkün olmayan birçok yenilikçi proje göreceğiz. Örnek olarak oyuncuların hile yapmamasını sağlayan oyun blokzincirleri ya da konsorsiyum içinde olan blokzincirlerin akıllı kontrat ortamında olması mümkün değildir”

“Polkadot ve Cosmos, Ethereum’un yerini almayacak”

Sparta Group yöneticisi Kelvin Koh da Polkadot’un Ethereum’un doğrudan bir rakibi olmadığını, ancak psikolojik anlamda bu koltuğa oturduğunu söyledi:

“Köprülerle birbirlerine bağlanan çok zincirli dünyaya inanıyorum. Polkadot ve Cosmos, Ethereum’un yerini almayacak. Ayrıca Near, Solana, AVA, TRON ve diğerlerindeki gelişimi de görünce bu projeleri dışlayamayacağınızı anlıyorsunuz”

“Ethereum’a rakip olma şansı yüksek”

Buna karşılık, Pantera Capital’in CEO’su Dan Morehead, Polkadot’un Ethereum’a rakip olduğunu belirtti. Şu anda Ethereum’un piyasa değerinin sadece yüzde 10’una sahip olan proje, CEO’ya göre buna göre yüksek bir potansiyele sahip:

“Polkadot, Ethereum değerinin yalnızca yüzde 10’unda işlem görüyor. Ve bizim teorimiz, Ethereum’a rakip olma şansının yüzde 10’dan çok daha yüksek olduğunu yönünde…”

Polkadot, Bitcoin ve Ethereum‘dan daha az geliştiriciye sahip olmaya devam etse de, 2020’nin ikinci çeyreğini yansıtan bir rapora göre, geliştirici faaliyeti BTC ve ETH’de düşerken, Polkadot’ta ise yüzde 44’ten fazla arttı:

“Polkadot (+% 44) ve Cosmos (+% 15), geliştirici faaliyetlerinde önemli bir büyümeler gördüler. Bu artış muhtemelen, koronavirüs piyasası sonrası düşük Ar-Ge bütçeli pazarda test edilmiş özel zincirleri terk eden protokollerden kaynaklanıyor. Özellikle Mayıs 2020’de ana ağını başlatan Polkadot birçok dış geliştiricinin ilgisini çekmeyi başardı”

Şu ana kadar Tether’den sosyal ağlara kadar yaklaşık 253 proje Polkadot temeline dayanıyor. PolkaProject tracker’a göre ise bu rakam Eylül ayının başında 200’den azdı. Dolayısıyla 2 aylık süre içerisinde çok keskin bir artış söz konusu. Birçok uzmana göre ise geliştirici hareketleri projelerin gerçek değerlerini yansıtan güçlü verilerdir.

Yayınlandı:
Son Güncelleme:
En güncel gelişmelerden ilk siz haberdar olmak istiyorsanız Uzmancoin Telegram kanalına katılın!
Daha Fazlasını Okuyun

Sohbete Katıl