Kripto analiz şirketi Coin Metrics: “Bitcoin kalkışa hazır”

Kripto para araştırma ve veri şirketi Coin Metrics, bugün yayınladığı Bitcoin analizinde Bitcoin'in kalkışa hazır durumda olduğunu ileri sürdü.

bitcoin (29)
Bizi Google Haberler'de Takip Edin

Blockchain analitiği ve veri firması Coin Metrics ekibi son dönem Bitcoin analizini paylaştı ve en büyük kripto paranın daha önce hiç görülmedik biçimde yükseliş yaşadığını ve adeta kalkışa hazır olduğunu belirtti.

Coin Metrics analistlerinin hazırladığı ve 12 Mart’tan bu yana yaşanan yükselişin daha öncekilere benzemediği ve insanların artık Bitcoin’i bir değer saklama aracı olarak gördüğü belirtilen Bitcoin fiyat değerlendirmesi şu şekilde:

21 Ekim’de Bitcoin günlük 1000 dolarlık artışla harika bir yükseliş yaşadı ve 13 bin dolar seviyesini geçerek 2020’nin en yüksek noktalarına ulaştı. Aslında bu durum kripto para uzmanları için tanıdık bir hikaye. Uzun zamandır BTC aşağı ya da yukarı sert hareketler zaten yapıyordu.

Ancak bu yükseliş diğerlerinden biraz farklı gözüküyor. Mart’taki büyük kripto çöküşünden sonra daha önce hiç görmediğimiz bir şekilde yükseliyor. Zincir üstü temel göstergeler bu hareketin şu ana kadar yaşanmış en büyük yükseliş olabileceğini işaret ediyor.

BTC’nin geçmişi boyunca hem altın hem de dolarla olan korelasyonu düşük seviyelerdeydi. Ancak 12 Mart çöküşünde işler değişti. Koronavirüs pandemisinin paniğiyle dünyadaki tüm varlıkların değerleri ciddi şekilde düştü. Kripto paralar da yine bu düşüşten nasibini aldı. BTC ve ETH yüzde 50’lik bir fiyat düşüşü gördüler. O zamandan bu yana BTC’nin altın ile olan korelasyonu da en yüksek seviyeye çıktı. Dolar ile olanı ise en düşük seviyelere indi.

BTC genelde “dijital altın” olarak görülür ya da bu şekilde yorumlanır. Son dönemdeki veriler de bu benzetmeyi doğruluyor. Bilindiği üzere son aylarda MicroStrategy ve Square gibi büyük şirketler Bitcoin’i rezerv para birimi olarak tutacaklarını belirtiyorlar. 12 Mart’tan bu yana görülen tüm zincir üstü veriler, BTC “hodl” edenlerin sayısının ciddi şekilde artmakta olduğunu ve en büyük kripto paranın altına benzer şekilde bir değer saklama aracı olarak kullanıldığını gösteriyor.

BTC’ler hareket etmiyor

Zincir üstü göstergelerinden bir tanesi en az bir yıl boyunca tutulan arzın yüzdesidir. (Başka bir deyişle bir işlemin parçası olarak zincir üzerinde hareket etmeyen arzın yüzdesi) 25 Ekim itibariyle toplam BTC arzının yaklaşık yüzde 62,5’i en az 1 yıl boyunca hareket etmemişti ki, bu tüm zamanların en yüksek seviyelerine yakın bir orandı. Aşağıdaki grafikte de görüldüğü gibi, fiyatların en düşük seviyelerde olduğu dönemlerde bile en az 1 yıl boyunca hareket etmemiş arzın yüzde oranı en yüksek seviyelere ulaşmıştı.

Artık değişim aracı değil, saklama aracı

Bitcoin’in hızı da 2011’den bu yana en düşük seviyelerde… Hız, ortalama arz biriminin son 1 yılda kaç kez transfer edildiğini ölçen bir göstergedir. Yüksek hız, yüksek işlem hacmi anlamına gelir. Hızın azalması, BTC’nin artık bir değişim aracı olarak değil, bir saklama aracı olarak kullanıldığını işaret eder.

BTC’ye sahip adres sayısı artıyor

Son dönemde BTC tutanların sayısı da ciddi şekilde arttı. En az 100 dolarlık BTC tutan adres sayısı 22 Ekim itibariyle 9.74 milyona ulaştı ve bu rakam tüm zamanların en yüksek seviyesi oldu. Tek bir kişi ya da kurumun birden fazla adresi olabileceği düşünüldüğünde bu bize sadece ortalama bir fikir verebilir. Ancak göstergeler, BTC’ye sahip olan adres sayısının her geçen gün arttığını gösteriyor ki, bu da uzun vadeli adaptasyon açısından çok iyi bir durum.

BTC’ler artık eskisi kadar merkezi borsalarda tutulmuyor ve bireyler kendi BTC’lerine sahip çıkıyor. Borsalarda BTC tutmak için birçok sebep olsa da artık insanlar kendi BTC’lerini kendileri muhafaza etmek istiyorlar. Eskilerin dediği gibi: Senin şifrelerin değilse, senin Bitcoin’in de değildir.

Alım artıyor, arz dağıtımı azalıyor

İnsanların BTC’lerini tutma hareketleri artarken en büyük kripto paranın arzı da her geçen gün azalıyor. Bilindiği üzere her 4 yılda bir halving yani ödül yarılanması gerçekleştiriliyor ve arz dağıtımı düşüyor. 11 Mayıs 2020’de gerçekleştirilen son ödül yarılanmasının ardından ise aşağıdaki grafikte de görüldüğü üzere, arz dağıtımı gittikçe aşağıya, Bitcoin fiyatı ise yukarıya gidiyor.

Geçmişe bakıldığında Bitcoin fiyatı yaşanan her halving’den 1,5 yıl sonra en yüksek fiyatına ulaşıyor. BTC tutmanın giderek arttığı ve halving üzerinden de neredeyse 5 aylık bir süre geçtiği düşünüldüğünde, tüm göstergeler BTC’nin kalkışa hazır durumda olduğunu işaret ediyor.

Yayınlandı:
Son Güncelleme:
En güncel gelişmelerden ilk siz haberdar olmak istiyorsanız Uzmancoin Telegram kanalına katılın!
Daha Fazlasını Okuyun

Sohbete Katıl