ABD, 1 milyar dolarlık Bitcoin’e el koydu

ABD Adalet Bakanlığı'nın 1 milyar dolarlık Bitcoin ele geçirdiği bildiriliyor. Bitcoin'lerin Silk Road ile bağlantılı olduğu belirtildi.

Bizi Google Haberler'de Takip Edin

ABD Adalet Bakanlığı, toplam değeri 1 milyar doların üzerinde olan Bitcoin’lere el koyduğunu bildirdi. Bu Bitcoin’lerin karanlık ağ pazar yeri Silk Road’a ait olduğu belirtiliyor.

1 milyar dolarlık ele geçirme, ABD’nin şimdiye kadarki en büyük kripto para operasyonu olarak kayıtlara geçti.

Dün 2015’ten bu yana hiçbir çıkış olmayan bir cüzdandan 69 bin 369 BTC’nin taşındığını bildirmiştik. Bu hareketin Adalet Bakanlığı’nın ele geçirdiği Bitcoin’lerle bir ilişkisi olup olmadığı ilk etapta net değildi fakat bakanlıktan gelen açıklamayla bu teyit edildi.

Blockchain analiz şirketi Elliptic, dün cüzdandaki BTC’lerin Silk Road ile ilişkili olabileceğini açıklamıştı. Silk Road, 2013 yılında ABD’li ajanlar tarafından çökertilmeden önce uyuşturucu alımından kiralık katil tutmaya kadar yasa dışı birçok şeyin alışverişinin yapıldığı bir karanlık pazar yeriydi. Siteye ait bazı BTC’ler geçtiğimiz yıllarda devlet tarafından düzenlenen açık artırmalarla satılmıştı. Elliptic’in kurucu ortağı Tom Robinson, Bloomberg’e yaptığı açıklamada, “Şu anda bu BTC’lerin Silk Road’dan geldiğinden yüzde 60 emin olduğumu söyleyebilirim” ifadelerini kullanmıştı.

Silk Road’ın yasa dışı satışlarla 1.2 milyar dolar elde ettiği ve üç yıldan daha kısa bir süre içinde komisyonlardan 80 milyon dolar kazandığı söyleniyor. Sitede tüm işlem Bitcoin üzerinden yürüyordu. Ross William Ulbricht, Silk Road’ı 2011 yılının Ocak ayından kapatılana kadar işletti. Müebbet hapis cezası alan Ulbricht, şu anda hapishanede bulunuyor.

Bakanlık açıkladı: BTC’ler, Silk Road hacker’ından ele geçirildi

Adalet Bakanlığı yetkilileri, ele geçirilen Bitcoin’lerin 2012 ve 2013 gibi Silk Road’dan çalınan Bitcoin’ler olduğunu açıkladı. Bakanlık, ABD Başsavcılığı ve IRS CI ajanları tarafından bu BTC adresiyle ilgili yapılan derin incelemelerin fonların X (burada isim gizleniyor) ile ilişkili olduğunu ortaya çıkardığını, bu şahsın da Silk Road’un paralarını hack’leyen isim olduğunu bildirdi. Açıklamanın devamında “Hack’le ilgili bu soruşturma çerçevesinde kolluk kuvvetleri 3 Kasım 2020’de birkaç bin Bitcoin ele geçirdi. 4 Kasım 2020’de ise ele geçirilen Bitcoin’lerin değeri 1 milyar doların üzerindeydi.” denildi.

Bu arada Silk Road’un kurucusu ve yöneticisi Ross Ulbricht’in hacker’ın kimliğini bildiği, hatta X’i tehdit edip bu Bitcoin’leri ondan almaya çalıştığı kaydedildi. X’in ise Bitcoin’leri Ulbricht’e iade etmeyi reddettiği, saklayıp harcamadığı aktarıldı.

Konuyla ilgili mahkeme belgelerinde hükümetin de X’in kimliğini bildiği belirtiliyor. Belgelerde X’in 3 Kasım 2020’de ABD Başsavcılığıyla bir anlaşma imzaladığı ve bu anlaşmayla BTC’lerin ABD’ye devredilmesi kararına varıldığı ifade ediliyor.

Yetkililer, Bitcoin’e ek olarak aynı miktarda tümü Bitcoin’den çatallanarak oluşturulan kripto paralar olan Bitcoin Cash, Bitcoin Gold ve Bitcoin SV’ye de el koydu.

ABD, X’e nasıl ulaştı?

Olayla ilgili bir başka soru, ABD’nin X’in kimliğine nasıl ulaştığı. BTC’leri kontrol eden hacker, 2015 yılında para aklamak için sıklıkla kullanıldığı söylenen BTC-e adlı borsaya 101 BTC göndermişti. ABD de de 2017’de bu borsaya el koymuştu. Borsanın Bitcoin ile milyarlarca doların aklanmasına yardımcı olduğu iddia ediliyordu.

Elliptic’in kurucu ortağı Robinson, “Muhtemelen borsanın kayıtlarına eriştiler ve kayıtlar vasıtasıyla bu kişinin bilgilerini elde ettiler.” diyor.

“Devamı gelebilir”

Robinson, milyar dolarlık kripto paraların ele geçirilmesinin peşinden daha fazlasını getireceğini ileri sürüyor. Bu noktada kolluk kuvvetlerinin son zamanlarda blok zinciri izleme yazılımları almalarına dikkat çeken Robinson, “Artık daha büyük meblağların kurtarılabileceği kanıtlandığından kripto para konusunda çok daha fazla müdahale görebiliriz.” diyor.

Celil Öztürk: “Resmi birimlerin hack faaliyeti gizlenmiş olabilir”

Görüşlerine başvurduğumuz Blockchain Araştırmacısı ve Hukuk Müşaviri Celil Öztürk, Silk Road dosyasına ilişkin dellillerin ele geçirilme şeklinden dolayı delillerin geçersizliğinin bu dosyaya karşı yapılan ciddi itirazlardan biri olduğunu belirtti. Öztürk, “Ele geçirmenin soruşturmada gündeme gelen iddialardaki gibi doğrudan resmi birimlerce yapılan hack faaliyeti ile yapılmış olabileceği ve bunun yasal gerekçelerle gizlenmiş olabileceği değerlendirmesi yapılabilir.” dedi.

Öztürk’ün değerlendirmeleri şöyleydi:

“Elliptic Blockchain analiz şirketinin 2015 yılından bu yana hareket etmeyen Bitcoin’lerin Silk Road kaynaklı olma ihtimalini dile getirmesinden hemen sonra ABD Adalet Bakanlığı’nın 1 milyar dolar değerinde BTC’ye el koyduğunu duyurması bu iki gelişmenin ilişkili olduğu düşüncesini güçlendiriyor. Bu durumda bu BTC’lerin nasıl ele geçirildiği merak konusu.

Silk Road ve Ross Ulbricht ilişkili BTC’lerin tamamının ele geçirilmediği biliniyordu. 2015’ten bu yana hareket etmeyen BTC’lerin bulunduğu, Silk Road kaynaklı olma ihtimali olan cüzdandan BTC hareketi wallet.dat dosyasının resmi birimlerce ele geçirildiği anlamına gelebilir.

Bu durumda eğer el konulan BTC’ler bahse konu adresle ilişkili BTC’lerse, özel anahtarı ele geçirilerek mi yoksa wallet.dat dosyası kırılarak mı bu gerçekleştirilmiş; bu da ayrı bir tartışma konusu.

ABD Adalet Bakanlığı açıklamasında bir hacker tarafından erişim verildiği iddia edilmiş. Bu dosyaya ilişkin delillerin ele geçirilme şeklinden dolayı, delillerin geçersizliği bu dosyaya karşı ciddi itirazlardan biriydi. Ve ele geçirmenin soruşturmada gündeme gelen iddialardaki gibi doğrudan resmi birimlerce yapılan hack faaliyeti ile yapılmış olabileceği ve bunun yasal gerekçelerle gizlenmiş olabileceği değerlendirmesi yapılabilir.

Önce 2015’ten bu yana hareket etmeyen BTC’lerin hareketi ve Elliptic’in açıklaması, sonrasında ABD Adalet Bakanlığı’nın açıklaması arasında bir ilişki olduğunu görüyorum. İki gelişmedeki adres büyük olasılıkla aynı.

Silk Road sunucularının İzlanda’da yani başka bir ülkede bulunması nedeniyle, eğer walet.dat dosyası hacklenerek ele geçirildiyse, bu hack faaliyetinin yetkisiz erişim olduğu açık. Bu da elde edilen delilleri geçersiz kılacaktır.”

ABD’nin ele geçirdiği Bitcoin’ler

Amerika Birleşik Devletleri, bugüne kadar sayısız Bitcoin ele geçirdi. Bu BTC’lerin çok büyük bölümü ise Silk Road’a aitti. Federal hükümet, ele geçirilen Bitcoin’leri bugüne kadar çeşitli açık artırmalarla sattı. ABD, bugünkü gelişmeye kadar toplamda 185 bin 230 BTC’ye el koymuştu. Bugün bu rakamın 250 bini geçtiği söylenebilir.

US Marshals tarafından yapılan açık artırmaların ilkine ünlü yatırımcı Tim Draper katılmış ve açık artırmayı kazanarak buradan toplamda 29 bin 657 BTC almıştı. Bu BTC’ler için yapılan ödeme o sırada 18 milyon 740 bin dolardı ve bugünkü toplam değerleri ise 451 milyon dolar.

Yayınlandı:
Son Güncelleme:
En güncel gelişmelerden ilk siz haberdar olmak istiyorsanız Uzmancoin Telegram kanalına katılın!
Daha Fazlasını Okuyun

Sohbete Katıl