A Milli Futbol Takımı Teknik Direktörü Şenol Güneş, BtcTurk’ün hazırladığı ve Ebru Baki’nin moderatörlüğünde gerçekleşen Kriptometre programına katıldı. Güneş, BtcTurk CEO’su Özgür Güneri ile birlikte Bitcoin, ekonomi ve milli takım hakkında konuştu.
“Aklıma yatıyor”
BtcTurk’ün çok büyük adımlar attığını söyleyerek sözlerine başlayan Güneş, şöyle devam etti:
“Benim sanal para ile çok ilişkim olmadı, çünkü o konuları biraz geç algılıyorum veya araştırmasını fazla yapıyorum. Her konuda öyleyim, kendi işimde de öyle. Araştırmayı fazla yaparım. İçime sinmesini isterim ama aklıma yatıyor. Daha önce Beşiktaş kulübünde çalışırken orada alan arkadaşlar vardı. Söylüyorlardı, ben de ‘nasıl olur’ falan diye düşünüyordum. Öğrenci olduğumuz yıllarda Matematik dersi vardı. Hem Arimetik hem de Uzay Geometrisi diye. Uzay Geometrisi bana biraz daha uzak geliyordu. Cebir tarafı bana çok daha yakındı. Diğerini anlayamazdım. Şimdi bu para konusunda kağıt para, demir parayı anlıyorsun da ama bu sanal parayı anlayamadım.”
“Bitcoin’i ilk kez 4-5 sene önce duydum”
Güneş, henüz Bitcoin almayı denemediğini ifade etti. Başarılı teknik adam daha sonra borsayla ilgili bir anısından bahsetti:
“[Bitcoin] almayı denemedim. Borsadan da anlamıyorum. İlk çıktığı zaman ‘lot’ diyorlar falan. Nedir, ne değildir… Sonra arkadaşların hatırına aldım, borsaya girdim. Şişecam, İş Bankası vs. bir sürü şirket vardı. Sonra baktım takip ediyorum, takıldı kafam. Uzun süre baktım ki hiç anlayacağım iş değil. Bir firma var, ismini söylemeyeyim, battı, kapandı ve para da gitti. Anladığım iş değil, başkasının yaptığının peşinden gittim. Bitcoin’i ilk kez 4-5 sene önce duydum. O güne göre çok daha iyi durumda ama emek vererek kazanmak, emek verirken de aldığınızı değerlendirmek lazım.”
“BtcTurk, heyecan anlamında da çok katkı sağlıyor”
Tecrübeli hoca, BtcTürk’ün federasyona sadece ekonomik olarak değil, heyecan anlamında da çok katkı sağladığını belirtti. Güneş şöyle konuştu:
“BtcTurk’ün federasyona sadece ekonomik olarak değil, heyecan anlamında da katkısı çok fazla. Sağ olsun Özgür Bey de onu iyi yapıyor. Biz de onu yapacağız. Çünkü bizim milli takımımızın ortak değeri, duygu ve düşüncemizin birlikteliği. Biz takımı ailenin parçası olarak görmeye çalıştık. Bunun içerisinde maddi kısım hiçbir zaman ön plana çıkmadı. Tabi ekonomiyi unutmamak lazım, o da hayatın bir parçası.”
“Parayı korumak için buna ihtiyaç varsa yapılmasında fayda var”
Güneş, devamında ise paranın değer kaybı konusunda kendi hayatından bir örnek vererek şu ifadeleri kullandı:
“Gençliğimde evimiz, hiçbir şeyimiz yok, ev almak istiyorum. O zaman kooperatif evleri yapılıyor. Bir ev yapılıyordu, o zamanki parayla 140 bin TL. Benim transfer bedelim bile bu parayı karşılamıyor ama aldığım bir para var 40 bin TL, onu da eve koydum. Hiçbir şey bilmiyoruz o zaman. Evde tutuyorum. Ben iki senede paramı alıp, o evi alacağım diye düşünüyorum ama tabi ev değerleniyor. O zaman parayı korumak için buna ihtiyaç varsa yapılmasında fayda var.”
“Çok ciddi bir varlık enflasyonu var”
BtcTurk CEO’su Özgür Güneri de artık enflasyon probleminin yalnızca gelişmekte olan ülkelerde değil, gelişmiş ülkelerde de yaşandığını vurgulayarak “Biz hocamın finansal olarak ortaya koyduğu ihtiyacı görmek için varız ve bunu da Bitcoin ile yapmaya çalışıyoruz.” dedi. Güneri’nin sözleri şöyleydi:
“Şenol hocam aslında BtcTurk’ün varlık nedenini anlattı. O da şu: Özellikle 2008 krizinden sonra -bu sadece gelişmekte olan ülkelerde değil, gelişmiş ülkelerde de benzer problem var- hepimizin çok zor koşullarla, emek vererek çalıştığı ve kazandığı varlıkların enflasyona yenik düşmesi olayı. Bu enflasyonu da ne yazık ki Türkiye’de de böyle algılıyoruz, yurt dışında da böyle algılanıyor. İşte ‘kahvenin fiyatı ne oldu’, ‘pazar filesi kaça doldu’ gibi. Evet bunlar tabii ki doğrudan hayatımızı etkileyen konular ama bir de göremediğimiz, aslında çok ciddi bir varlık enflasyonu var. Nasıl? İşte hocam, kariyeri belki de enflasyondan daha hızlı gelişmesine rağmen hemen evi alamıyor, çünkü bir yandan kendisi bir varlık kazanmak zorunda, bir yandan onu korumak zorunda, bir de hedeflediği diğer varlığa yetişmek zorunda. Bu durum gittikçe daha zorlaşıyor. Çünkü, dünyada merkez bankaları para basıyorlar. Para bastığınızda iki şey olur, ilk etapta bu ekonomi veya gelişim için olumlu olur ama sonrasında paranın değeri düşer. Değer düşmesi demek, enflasyon anlamına geliyor. Bu eskiden Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerin sorunuydu ama artık gelişmiş ülkelerin de sorunu. Yani siz cebinize 10 bin dolar koyup Amerika’da da iki yıl sonra aynı varlıkları alamamaya başladınız. O yüzden şu anda biz hocamın finansal olarak ortaya koyduğu ihtiyacı görmek için varız ve bunu da Bitcoin ile yapmaya çalışıyoruz. BtcTurk’ün Bitcoin üzerinden kullanıcılara sunmaya çalıştığı ana değer bu.”