Güney Kore’nin en büyük kripto para borsası olarak görülen Bithumb’da hissedarlar, hisselerini satma kararı aldı ve Çin borsası Huobi de bu konuda harekete geçti.
Kore medyasında yer alan haberlere göre; gerçek isim ile doğrulama yapılabilen bir borsa almak isteyen Huobi, Kore’de yürürlüğe giren yeni finans kanunlarının ardından, Bithumb borsasını almak için harekete geçti. Güney Kore’de şu anda gerçek isim ile hesap doğrulaması yapılabilen sadece 4 borsa bulunuyor. Bunlar; Bithumb, Upbit, Coinone ve Kobit.
Türkiye pazarına da kısa süre önce giriş yapan Huobi’nin gelirleri büyük oranda Çin’den sağlanıyor. Yöneticilerin ve çalışanların çoğu Çinli. 2019 yılı Kasım ayında ABD piyasasından çekildiğini duyuran Huobi daha sonra ise Japonya ve Güney Kore ile ilgilenmeye başlamıştı. Hatta borsanın, Japonya’nın 2,5 milyon kullanıcıyla en büyük kripto para platformu olan Bitflyer’ı alacağı yönünde haberler de çıkmıştı. CoinGecko’daki verilere göre işlem hacmi olarak Huobi dünyada 7. sırada bulunuyor. Bithumb 12., Bitflyer ise 19. sırada…
Huobi borsası 2018 yılında Japonya’da yasal lisansı olan BitTrade borsasının kontrolünü eline aldığını açıklamıştı. 2020 yılında ise Huobi’nin kendi token’ı olan HT, Japonya’da sınırlı bir şekilde onay almıştı. BitTrade’in alınmasına rağmen borsadaki işlem hacmi ile KYC kullanıcı sayısı hem Japonya’da hem de Güney Kore’de çok sınırlı kalmış, HT token işlem hacmi de yine belirli bir seviyenin üstüne çıkamayarak hayal kırıklığı yaratmıştı.
Japonya ve Güney Kore’de kripto para ticaret hacmi aslında ciddi oranda mevcut ancak kullanıcılar ve yatırımcılar muhafazakar bir şekilde genelde yerel borsaları tercih ediyorlar. Bu anlamda Huobi’nin bu ciddi kullanıcı sayısına sahip borsayı almak istemesi de kendileri açısından çok mantıklı bir hamle gibi gözüküyor.
2019 geliri 680 milyon dolar
Satın alma isteği Huobi’nin ekonomik gücünün de yerinde olduğunun bir göstergesi… Huobi’nin bu sene türev sözleşmeler ve diğer yatırımlardan elde ettiği kârları bu satın alma işlemi için rahatlıkla kullanabileceği belirtiliyor. Çin merkezli borsanın 2019 gelirlerinin 680 milyon dolar civarı olduğu aktarılırken bu rakamın yüzde 50 ya da biraz fazlasının da kâr olduğu bilgisi verildi. 2020’deki kripto para fiyat artışları sebebiyle de bu kârın sene sonu yüzde 50’den fazla artması bekleniyor.
Bununla birlikte, Japonya kripto para birimini daha muhafazakar bir şekilde kontrol ediyor ve maliye bakanlığının ICO ve kripto türevleri üzerinde sıkı baskısı mevcut.
Son yıllarda ciddi regülasyonlarla karşı karşıya kalan Güney Kore kripto para topluluğu bu yüzden tam anlamıyla bir büyüme yaşayamadı. Burada da devletin Çin merkezli bir borsanın, Güney Kore’nin en büyük platformunu alma girişimine nasıl tepki vereceği kestirilemiyor.