İddia: Venezuela, Türk şirketlere Bitcoin ile ödeme yaptı

Venezuelalı yayın organı Runrunes'in Venezuela Merkez Bankası kaynaklarına dayandırdığı haberine göre Venezuela, Türkiye ve İranlı bazı şirketlere ödemeleri Bitcoin ile yaptı.

venezuela-bitcoin
Bizi Google Haberler'de Takip Edin

Başta Bitcoin ve Ethereum‘daki fiyat artışı son dönemde kripto paraların daha çok konuşulmasını sağlarken, ABD yaptırımlarından bu teknolojiyle kurtulmaya çalışan Venezuela’da başkan Nicolas Maduro’nun Türkiye ve İranlı bazı şirketlere ödemeleri Bitcoin ile yaptığı iddia edildi.

İspanyol medyasından RunRun.es’in Venezuela Merkez Bankası’dan olan ve ismini açıklamadığı kaynaklarına dayandırdığı haberine göre; Türkiye ve İran gibi ülkelerde bulunan şirketlere ödemeler Bitcoin ile yapıldı.

Aynı kaynaklar Maduro’nun bu hamleleri son onayladığı Anti Blokaj Yasası’ndan yararlanarak yaptığını belirtiyor. Bilindiği üzere bu yasa, Venezeula’nın hem ABD hem de ABD’nin müttefik olarak gördüğü ve onların da Venezuela ve İran’ın da dahil olduğu yasaklı ülkelerle ticaret yapmasını engelleyen durumu ortadan kaldırmak adına düzenlendi. Yasayla birlikte, içinde kripto varlıklar ve token’ların da olduğu blokzincir teknolojisine dayanan ödeme mekanizmalarının yaratılmasına ve uygulanmasına izin veriliyor.

Daha önce Venezuela, çeşitli ülkelerle ticarette ödemelerin ülkenin petrole dayalı kripto parası Petro ile yapılması için girişimlerde bulunmuştu ancak bu girişimler sonuçsuz kaldı. Hatta Venezuelalı devlet yetkilileri, 2018 yılında Petro’yu Türk iş dünyasına tanıtmak için İstanbul’a gelmiş ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Venezuela İş Konseyi tarafından düzenlenen toplantı kapsamında bir tanıtım gerçekleştirmişti.

Ordu, madenciliğe başladı

Venezuela’nın Bitcoin ve Ethereum gibi kripto paraları rezerv olarak tuttuğu tahmin ediliyor. Bunun dışında Venezuela ordusu, geçtiğimiz günlerde, “engellenmesi mümkün olmayan gelir” elde etmek için Bitcoin madenciliğine başladı. Bu faaliyet için bir madencilik merkezi açıldı. 19 Kasım tarihinde açılan bu merkez, bir mühendislik tugayında yer alıyor. Açılışta özel bir kripto para şirketi olan Crypto & Trading firması yöneticileriyle beraber ülkenin üst düzey generallerinin de yer alması dikkat çekti.

Arjantin ve Paraguay da Bitcoin kullanmıştı

Geçen yıl Arjantin ile Paraguay, ödemede Bitcoin’in kullanıldığı bir ihracat gerçekleştirmişlerdi. Her iki ülke için de bir ilk olarak bildirilen bu olayda Paraguay, Arjantin’den Bitcoin kullanarak 7 bin 100 dolar değerinde tarım ilacı ve ilaçlama ürünleri satın almıştı. Ödeme Bitcoin ile yapıldı ve daha sonra Arjantin Pesosu’na çevrildi.

Yayınlandı:
Son Güncelleme:
En güncel gelişmelerden ilk siz haberdar olmak istiyorsanız Uzmancoin Telegram kanalına katılın!
Daha Fazlasını Okuyun

Sohbete Katıl