Bitcoin neden yükseliyor? İşte artışın arkasındaki sebepler

Bizi Google Haberler'de Takip Edin

Bitcoin fiyatı çarpıcı bir artış yaşıyor. Bu nedenle birçok kişi Bitcoin’deki fiyat artışının sebebini merak ediyor. Geçtiğimiz Mart ayında 3 bin 700 dolara kadar düşen Bitcoin neden yükseliyor? Dolar tüm dünyada değer kaybederken, altın zirve seviyesine uzak bir noktada seyrederken Bitcoin neden yükseldi?

  1. Kurumsal şirketler Bitcoin alıyor

    Bitcoin’deki yükselişin ilk nedeni, kurumsal şirketlerin Bitcoin alımları. Dünya çapında birçok büyük şirket, 2020 yılında Bitcoin’i altına alternatif bir yatırım aracı olarak görerek Bitcoin alımına yöneldi. Örneğin ABD merkezli bir yazılım şirketi olan MicroStrategy, tek başına 40 bin 824 Bitcoin satın aldı. Bu Bitcoin’lerin değeri, mevcut fiyatlarla 910 milyon dolar ediyor. Sadece MicroStrategy değil, Bitcoin alan bir başka şirket, Twitter CEO’su Jack Dorsey’in yine CEO olarak görev aldığı büyük ödeme şirketi Square. Square, geçtiğimiz Ekim ayında 4 bin 709 Bitcoin aldığını ilan etti.

    Bu şirketlerin yanı sıra yatırım firması Ruffer, geçtiğimiz günlerde Kasım ayında Bitcoin’e 744 milyon dolar yatırdığını açıkladı. Şirketler bir yana finans dünyasının önde gelen bazı isimleri de bu yıl Bitcoin’e yöneldi. Bunlara ünlü milyarderler Paul Tudor Jones ve Stanley Druckenmiller örnek olarak gösterilebilir.

  2. PayPal gibi ödeme devleri Bitcoin alım satımı sunmaya başladı

    Şirketler ve finans dünyasının önde gelen bazı isimleri Bitcoin alırken PayPal gibi küresel ödeme devleri de kripto para alım satım hizmetleri sunmaya başladı. Bu da bireysel yatırımcı tarafında talebi artıran bir başka etken oldu. PayPal, bugün dünya çapında yaygın olarak kullanılıyor ve uygulamanın 300 milyondan fazla kullanıcısı var. Karşılaştırmak gerekirse kripto para piyasalarında mevcut yatırımcı ve kullanıcı sayısı 50-60 milyon ile ifade ediliyor.

  3. Bitcoin’in arzı sınırlı

    Bu noktada Bitcoin’in sınırlı bir varlık olduğunu unutmamak gerekiyor. Şirketler, ünlü yatırımcılar ve PayPal gibi şirketler Bitcoin alırken ortada sınırsız bir Bitcoin arzı yok. Bitcoin, günde yalnızca 900 adet üretilebiliyor. Bu rakamın üzerine çıkmak imkansız. Dolayısıyla arz sınırlı olduğundan talep fazla olunca fiyat da buna göre artış yaşıyor.

    Varlık yöneticileri, hedge fonları, yatırım şirketleri ABD Doları’nın risklerine karşı Bitcoin’de pozisyon alıyorlar. Bitcoin, enflasyona karşı bir korunma aracı olarak görülüyor. ABD Doları, sonsuz bir şekilde basılırken Bitcoin, tam aksine kısıtlı bir arzla piyasaya sürülüyor. Ayrıca her dört yılda bir Bitcoin’in arzı yarı yarıya azaltılıyor. Bitcoin’in sistemi gereği, bu olmak zorunda ve değiştirmek pratikte mümkün değil.

“Bitcoin neden yükseldi” sorusunu kısaca yanıtlamış olduk. Daha fazlası için Bitcoin haberleri bölümünü takip edin.

İlginizi çekebilir | Bitcoin yıllara göre

Yayınlandı:
Son Güncelleme:
En güncel gelişmelerden ilk siz haberdar olmak istiyorsanız Uzmancoin Telegram kanalına katılın!
Daha Fazlasını Okuyun

Sohbete Katıl