Ripple CEO’su Brad Garlinghouse’un dün SEC tarafından Ripple’a dava açılacağını duyurmasının ardından saatler sonra SEC’den resmi açıklama geldi.
Açıklamaya göre SEC, Ripple’ı ve CEO Garlinghouse ile kurucu ortak Chris Larsen’i 1.3 milyar dolarlık kayıt dışı menkul kıymet satışı yapmakla suçluyor. Burada kayıt dışı menkul kıymet olan varlık ise XRP.
SEC, daha önce EOS’u da kayıt dışı menkul kıymet satışıyla suçlamış ancak 24 milyon dolarlık ceza ile anlaşmaya varılmıştı. EOS’un durumundan farklı olarak burada Ripple’ın yanı sıra iki yönetici de dava edildi.
Blockchain ve kripto para alanında önde gelen bir avukat olan Jake Chervinsky’ye göre, gelişme Ripple için oldukça kötü. Chervinsky, suçlamanın bir menkul kıymet dolandırıcılığı olmadığından en kötü senaryo olmadığını ama ona yakın olduğunu ifade etti. Chervinsky, “XRP bir menkul kıymet olarak kabul edilirse gereksiz hâle gelir. Bugüne kadar ihlâl iddiası ölümcül bir darbe. Yönetici bireylere yapılan suçlamalar da dikkate değer. SEC sert oynuyor.” ifadelerini kullandı. Ayrıca Chervinsky, XRP’nin bir menkul kıymet olarak addedilmesi durumunda, bunun büyük olasılıkla ABD’de iş yapan hiç kimseyle işlem yapılamaması anlamına geleceğini belirtti.
Öte yandan Ripple’ın önemli bir iş ortağı olan para transferi şirketi MoneyGram de CoinDesk’e yaptığı açıklamada, durumun izlenmeye devam edileceğini vurguladı. Şirket, şu an için bekle-gör yaklaşımını benimsiyor.
Borsalar liste dışı etmek zorunda kalabilir
Davanın sonuca varmasının yıllar sürebileceği ifade ediliyor. Bazı uzmanlar, SEC’nin mahkemede XRP’nin bir menkul kıymet olduğunu kanıtlaması hâlinde borsalardan liste dışı edilmek zorunda kalınabilir. Çünkü şu anda borsaların çoğu, menkul kıymet alım satım yetkisine sahip değil.
Konu hakkında CoinDesk’e konuşan Messari araştırma analisti Ryan Watkins, “Birçok borsa onu listeden çıkarmak orunda kalacak. Bu nedenle likidite kurayacak. Bu senaryoda XRP’nin fiyatı sert şekilde düşecektir.” dedi.
Öte yandan Alex Kruger ise “XRP’nin SEC gelişmeleri üzerine listeden çıkarılma ihtimali düşük. Haberler kısa vade çıkacak olan bazı sesleri temsil ediyor. Fiyat gittiği sürece böyle olacaktır. Bence bir süre XRP alt seviye performans gösterecektir. Piyasa katılımcıları tabii ki endişeliler ve özellikle üst düzey yatırımcı tarafında da bunu görüyoruz” şeklinde konuştu.
Tritum’un CEO’su John Willock da, XRP’nin bir menkul kıymet olarak kabul edilmesi durumunda, çok büyük ihtimalle birçok borsada ve piyasa katılımcısı yerde trade edilemez olacağını ve bu tür dev bir piyasa likiditesi ve katılımcısının âni kayboluşunun varlığın çok büyük bir düşüş yaşamasına sebep olacağını belirtti.
Willock ayrıca, kripto para yatırımcılarının arasında çok az kişinin menkul kıymet olarak kabul edilmiş bir varlığa yatırım yapmanın getirdiği karmaşıklığı ve riski kabul edeceğini söyledi.
OKEx CEO’su: XRP’de büyük bir satış göreceğimiz ortada
Malta merkezli dev kripto para borsası OKEx’in CEO’su Jay Hao da bu yoruma katıldığını belirtti ve “XRP’de büyük bir satış ve fiyatta keskin bir düşüş göreceğimiz ortada” dedi. Hao, XRP’nin menkul kıymet kabul edilmesi durumunda onu delist edip etmeyecekleri konusunda sorulan soruya ise cevap vermedi.
Uzmanlar ise kripto para evrenine son dönemde büyük yatırımlar yapan kurumsal şirketlerin daha çok, Bitcoin ve Ethereum’a konsantre olduklarını, XRP’deki paranın daha çok küçük yatırımcıdan geldiğini belirtiyorlar. Dolayısıyla borsaların XRP’yi desteklemeyi bırakması durumunda, en büyük 3. kripto paranın bu kitle tarafından hiçbir şekilde alınıp satılamayacağı yorumu yapılıyor.
Ripple, SEC ile uzlaşabilir
Uzmanlar yine de SEC gelişmesinin XRP için ölümcül bir darbe olmadığını beliriyorlar.
Konuyla ilgili olarak Willock, “SEC’in Ripple’dan bir uzlaşma ödemesini kabul etmesinin çeşitli yolları var. Bu da darbenin etkisini ciddi şekilde azaltacaktır.” dedi.
Benzer şekilde Hao da XRP’nin menkul kıymet kabul edilmesinin muhtemelen düşüş halindeki fiyatta olumlu bir etki yapacağını belirtti:
“Bu durum, XRP’nin geleneksel borsalarda listelenmesini ve böylece daha geniş bir piyasaya yayılmasını sağlayabilir. Bu da uzun vadede fiyat üzerinde pozitif bir etki yaratacaktır”
XRP, 2012 yılında Ripple Labs kurucu ortakları Arthur Britto, Jed McCaleb ve kendi token hakkının büyük kısmını projeye bağışlayan teknoloji uzmanı David Schwartz tarafından geliştirildi. Messari’ye göre Ripple şirketi o günden bu zamana yaklaşık 1.2 milyar XRP sattı.
Son olarak Ripple CEO’su Brad Garlinghouse’a göre, XRP’nin geleceği şirketten bağımsız. Garlinghouse, “Ripple şirketi vârolmasa bile, XRP hala birkaç yüz borsa ile etrafta olmaya devam edecektir. Burada ABD’de ve dünyanın birçok yerinde, XRP’nin üzerine 100’den fazla farklı proje inşaa eden girişimci ve yenilikçi insanlar bulunuyor” diyor.