Rusya Merkez Bankası: Dijital paralar, SWIFT’i saf dışı edebilir

Rusya Merkez Bankası Başkanı Olga Skorobogatova, dijital paraların SWIFT'i gereksiz hâle getirebileceğini söyledi.

Bizi Google Haberler'de Takip Edin

Russia Today’in bildirdiğine göre, Rusya Merkez Bankası, dijital para birimlerinin bir gün SWIFT küresel bankacılık ödeme sistemini gereksiz hâle getirebileceğini düşünüyor.

Bu hafta hafta çevrim içi bir toplantıda konuşan Rusya Merkez Bankası Başkanı Olga Skorobogatova, gelişimin hızı göz önüne alındığında birkaç ülkenin önümüzdeki beş ila yedi yıl içinde yeni tür para birimlerini kullanıma sunabileceğini söyledi.

Skorobogatova, “O durumda entegrasyon sorunları ile uğraşabiliriz ve artık SWIFT gerekli olmayabilir, çünkü farklı türde bir teknolojik etkileşim olacaktır. Bununla birlikte SWIFT, yeni merkez bankası para birimlerinin kullandığı platformlardan biri olabilir.” ifadelerini kullandı.

SWIFT, bankaların ve diğer finans kuruluşlarının kodlar aracılığıyla güvenli bir şekilde bilgi ve talimat iletmeleri için kullandığı bir mesajlaşma ağı. SWIFT, dünyanın dört bir yanında, 200’den fazla ülke, 11 binden fazla finans kurumu arasında sınır ötesi ödeme yapmaya olanak tanıyor. Öte yandan SWIFT, bir yaptırım tehdidi olarak kullanılabiliyor. Örneğin Rus bankaları, ağdan çıkarılmakla tehdit ediliyorlar. Rusya, bu tehditlerden sonra SPFS adı verilen yeni bir mesajlaşma ağı alternatifi üzerinde çalışmaya başladı. Aynı zamanda ülke, dijital ruble üzerine de çalışmalar yapıyor. Bu dijital para, önümüzdeki yıl Kırım’da test edilmeye başlanacak.

Rusya Merkez Bankası, bu yılın başlarında dijital rublenin diğer ülkeler de dijital paralarını oluşturduktan sonra uluslararası para transferlerinde kullanılabileceğini söylemişti.

Temmuz ayı itibariyle en az 36 ülke merkez bankası dijital para birimi üzerine çalışmalar yayınladı. Türkiye de bir dijital para üzerinde çalışıyor ve dün Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Naci Ağbal, ilk testlerin 2021’in ikinci yarısında yapılacağını açıkladı.

Yayınlandı:
Son Güncelleme:
En güncel gelişmelerden ilk siz haberdar olmak istiyorsanız Uzmancoin Telegram kanalına katılın!
Daha Fazlasını Okuyun

Sohbete Katıl