ABD, vatandaşlarının yurt dışı borsalardaki kripto paralarını bilmek istiyor

ABD Hazine Bakanlığı'nın mali kanunları denetleyen kanadı FinCEN, ABD vatandaşlarından yurt dışındaki borsa veya diğer şirketlerde 10 bin dolar üzerinde kripto para tutmaları durumunda bunu bildirmelerini istiyor.

Bizi Google Haberler'de Takip Edin

ABD Hazine Bakanlığı’nın ülke içini kapsayan mâli kanunları denetleyen kanadı Finansal Suçlar Uygulama Ağı (FinCEN), ABD vatandaşlarından yurt dışı dijital varlık sağlayıcılarında 10 bin dolar üzeri varlık tutmaları halinde bu durumu kendilerine bildirmelerini talep ediyor.

CoinDesk’in aktardığına göre FinCEN, yılbaşı gecesi yaptığı duyuruyla Bankacılık Gizlilik Yasası’nın Yabancı Bankalar ve Mali Hesaplar regülasyonlarını değiştirme hedefini açıkladı. Duyurunun, hazine bakanının değişiminden 3 hafta önce yapılması da dikkat çekti.

Dün akşam yapılan açıklamaya göre FinCEN artık sanal paraların da bildirilmesi gereken varlıklar statüsünü konulmasını istiyor. Bu yeni teklifin ne zaman yürürlüğe gireceği ile ilgili ise bir bilgi paylaşılmadı.

En çok Bitstamp ve Bitfinex gibi borsaların kullanıcıları etkilenecek

Getirilmesi planlanan kanunun, ABD dışında kripto varlık tutan ABD vatandaşlarını kapsayacağı belirtilirken en çok Bitstamp ve Bitfinex gibi kripto para borsalarının kullanıcılarını etkilemesi bekleniyor.

Şu anda kanun, yurtdışında 10 bin dolar ve üzerinde para ya da varlık tutan ABD vatandaşlarını kapsıyor ancak sanal para ya da varlıkları içermiyor. Değişikliğin bu tarafta yapılması planlanıyor.

İç Gelir Hizmetleri ya da herkesin bildiği adıyla IRS’in internet sitesinde yer alan bilgiye göre; ABD dışında para tutan kişilerin hesaptaki ismini, yabancı bankanın adını, hesap numarasını ve yabancı bankanın adresini bildirme zorunluluğu bulunuyor. Bunu yapmayan ABD vatandaşlarına ceza kesiliyor.

Burada en çok sorulan soru ise kripto para varlığı tutanların blokzincir adresi vermek gibi bir zorunluluğu olup olmadığı.

FinCEN’in bu düzenleme talebinin, bir başka düzenleme olan kripto para borsalarının, 3 bin dolardan fazla bir meblağı cüzdanına çeken kullanıcıların bilgilerini bulundurma ve günde 10 bin dolar değerden fazla kripto işlemi yapan kullanıcıları da raporlama zorunluluğu getirme girişiminin “halk yorum süresi”nin sona ermesinden birkaç gün önce gelmesi dikkat çekti.

Bu duyurunun da Noel akşamından sadece bir hafta önce yayınlanması ve olması gereken halk yorum süresinden daha kısa bir zaman dilimi içermesi kripto camiasının tepkisini çekti. Teklifin yasalaşması halinde ABD vatandaşları 10 bin dolar üzerinde tuttukları kripto paraları ya da yaptıkları işlemleri, hangi ülke olduğundan bağımsız bildirmek zorunda kalacaklar.

Yayınlandı:
En güncel gelişmelerden ilk siz haberdar olmak istiyorsanız Uzmancoin Telegram kanalına katılın!
Daha Fazlasını Okuyun

Sohbete Katıl