Bitcoin’de 2017’den bilinen “kimchi primi” tekrar ortaya çıktı

Bizi Google Haberler'de Takip Edin

Bitcoin’de ilk olarak 2017 yılında görülen Kimchi primi, yeniden ortaya çıkmaya başladı.

Kimchi primi, Güney Kore’deki kripto para borsalarıyla diğer borsalar arasındaki fiyat farklılığını ifade ediyor. 2017 yılında Bitcoin 20 bin dolar zirvesine tırmandığında, Güney Kore’deki borsalarda fiyatlar 25 bin dolara yaklaşmıştı. Neredeyse bu borsalar arasında 5 bin dolara yakın fark görülmüştü.

Şimdiki fiyat farkı buna nispeten daha az olsa da bu Kimchi primi için bir başlangıç olabilir. Son veriler, Güney Kore’deki borsalarda Bitcoin fiyatının yüzde 5.5 daha pahalı olduğunu gösteriyor ve fiyat yükseldikçe bu fark açılıyor. Mevcut fiyatlarla yüzde 5.5’lik bir fiyat farkı, Bitcoin diğer borsalarda 31 bin dolardan işlem görürken fiyatın Güney Kore borsalarında yaklaşık 33 bin dolar olması demek. Bu fark, uzun zamandır yüzde 1’in üzerine çıkmıyordu.

Aşağıdaki grafik, Kore borsalarındaki fiyat farkının son dönemde nasıl artış gösterdiğini gözler önüne seriyor.

Bu fiyat farkının nedeni ne?

Kore borsalarıyla diğer borsalar arasında oluşan Bitcoin fiyat farkının nedeni kesin olarak bilinmiyor. Bununla birlikte arbitrajcıların açığı kapatmasını engelleyen katı Kara Para Aklamayı Önleme politikaları gibi bir dizi faktörün altta yatan sebep olabileceği değerlendiriliyor. Ayrıca ülkede yabancı trader’ların sınır ötesi para transferlerine getirilen sınırlar, trader’ların gerçek adlarını kullanma zorunluluğu gibi ek önlemlerin de bu fiyat farkının oluşmasına yol açtığı belirtiliyor.

Öte yandan ayı piyasalarında ise durum bunun tersi şeklinde gerçekleşiyor. Düşüşlerde Kore borsalarında fiyat, diğer borsalardaki ortalamanın altına geriliyor.

Yayınlandı:
Son Güncelleme:
En güncel gelişmelerden ilk siz haberdar olmak istiyorsanız Uzmancoin Telegram kanalına katılın!
Daha Fazlasını Okuyun

Sohbete Katıl