Sponsorlu
Blockchain teknolojisinin çok çeşitli alanlarda değeri artık kanıtlandı. Her şeyden önce bu teknoloji bize Bitcoin‘i, yani merkezi olmayan, sansür edilemez bir para birimini verdi. Daha sonra Ethereum ile akıllı sözleşmeler geldi ve bunu çok sayıda kullanım durumu izledi. Son zamanlarda Blockchain teknolojisi, bankacılık hizmetleri için bankalara gerek olmadığını merkezi olmayan finansın (DeFi) ortaya çıkışı ile gösterdi.
Akıllardaki soru: Blockchain’de patlama yapacak bir sonraki sektör hangisi olabilir? Merkezi olmayan bulut depolama, bu teknolojinin önemli bir rol oynayabileceği alanların başlarında geliyor. Bu, henüz gerçekleşmeyen büyük potansiyelli bir fikir. Merkezi olmayan bulut depolama, bilgi saklamayı daha hızlı, daha verimli ve sonsuz derecede daha güvenli hâle getirecek. Blockchain’e dayalı bulut depolama, iş verilerimizi ve kişisel verileri yönetme şeklimizi baştan aşağı dönüştürecek.
Gelişen bir sektör
Küresel bulut bilişim endüstrisinin 2020’de 371 milyar dolardan 2025 yılına kadar 832 milyar dolarlık bir pazar olması bekleniyor ve bu süre zarfında da bulut depolamanın 50 milyar dolardan 137 milyar dolara yükseleceği tahmin ediliyor. Bu durum, bulut depolamanın yüzde 17.5’e karşı yüzde 22.3 yıllık büyüme oranı ile bulut bilişimden daha iyi performans göstereceğine işaret ediyor.
Öte yandan sektörün aşması gereken zorluklar da var. Verimlilik bunlardan biri fakat belki de en acil mesele güvenlik. Araştırmalar, büyük ABD şirketlerinin yüzde 60 oranında bulut bilişim alanındaki güvenlik açıklarından etkilendiklerini gösteriyor. Güvenlik şirketi Proofpoint, sadece 2019’un ilk altı ayında bulut bilişim ağlarında 15 milyondan fazla yetkisiz oturum açma girişimi belirledi ve bunların 400 bini başarılı oldu. Dahası bunlar, yalnızca en büyük Fortune 500 işletmelerini etkileyen vakalar. Dolayısıyla sorunun gerçek boyutu daha büyük olabilir.
SINOVATE’e katılın
SINOVATE, veri iletimi ve saklamanın sektördeki en zorlu meselelerin üstesinden gelmeyi hedefleyen oldukça güvenli bir yoludur. Tahrip Edilemeyen Veri Depolama (IDS), tüm SIN merkezi olmayan Blockchain tabanlı depolama çözümlerinin temelini oluşturur. IDS, hantal BLS imzalarından çok daha verimli olan kriptografik Schnorr imzaları ile korunan, uzaktan veri depolamanın tahrip edilemez yolu olarak tasarlandı. Bu, SINOVATE’e bulut depolama alanında daha önce görülmemiş yeni hız ve güvenlik düzeyi sağlıyor.
Piyasadaki mevcut sistemlerde veriler, üçüncü taraf node’lar üzerinde depolanır ve bu sistemlerinde önemli ölçüde istikrarsızlık ve güvensizliğe yol açar. Bunun yerine SINOVATE, Deterministik Sonsuzluk Düğümleri (DIN) olarak bilinen, kendi tescilli node sistemine sahip. Node’lar, SINOVATE’in bulut depolaması için donanımı ve barındırma dosyalarını çalıştırır. Bu sistemde, node sahibi ağa katılımını SINOVATE’in SIN coin’i ile teminat altına alır ve böylece sonsozluk node’larının korunması teşvik edilir.
Şu anda mevcut bir SIN master node’u olan herkes kodunu SINOVATE tarafından oluşturulan DIN sistemine çatallayarak ağa katılabilir. Bu, karmaşık görünse de SINOVATE ekibi, kurulumun “tek tıkla” gerçekleştirilmesini sağlıyor. İşlem, cep telefonunuza bir güncelleme veya uygulama yüklemekten daha karmaşık ya da zorlu değil.
SINOVATE’in sağladığı veri depolama sisteminin kullanıcıları, verilerinin her zaman erişilebilir olacağından emin olabilir. Öte yandan sonzluk düğümü sistemi de yerleşik yedekliliğe sahip olacaktır, dolayısıyla beklenmedik bir durumda tek bir düğümün kullanılamaz hale gelmesi halinde dahi veriler çevrim içi kalır.
Kullanıcı deneyimi
Kullanıcı açısından bakıldığında sistemin diğer blok zinciri teknolojilerine benzer yanları var. Veriler, kullanıcının genel anahtarı ile depolanır. Verileri almak için kullanıcının işlem ID’sini ve orijinallik kanıtı ya da özel anahtarını sağlaması yeterlidir. Blok zincirinin şişmiş ve yönetilemez hâle gelmesini önlemek için depolanan her veri parçası, kullanıcının ödeme olarak SIN coin yakmasını gerektirir. Her durumda gereken SIN miktarı, gereken veri hacmine ve şifreleme düzeylerine bağlıdır.
Veriler depolandıktan sonra meta verilerle zaman damgası eklenir ve tahrip edilemez SIN blok zinciri ile güvence altına alınır. Daha da iyisi, erişim uzaktan ve blok zinciri ile olduğu için kullanıcılar sistemi bir eşe uzaktan veri erişimi iletmek için kullanabilir. Veri iletiminde genel ve özel anahtarlarından yararlanan Eliptik Eğri Dijital İmza Algoritması veya kısa adı ile ECDSA kullanılır. Böylece gönderici ve alıcı arasında güvenli bir iletişim sağlanır.
Dönüşüm ve yenilik
Blockchain teknolojisinin faydaları, birçok sektörde görüldü. Bazı durumlarda, güçlü kullanım senaryolarına karşı Blockchain’in tam potansiyelinden yararlanılamadı. Yıllardır çok şey vadeden fakat 2020’nin ikinci yarısında meyve vermeye başlayan DeFi sektörü buna bir örnek.
Merkezi olmayan veri depolama konusunda şu anda bir başka sıçramanın eşiğinde olabiliriz. SINOVATE’in teknlojisi sayesinde sektörün önünde engel teşkil eden sınırlar kalkıyor gibi görünüyor.