Tüm dünyadaki hisse senetleri 2021 yılında art arda rekor seviyelere çıkarken, merkez bankaları ve devletler de koronavirüs pandemisinin etkilerini azaltmak ve ekonomilere destek olmak için para enjeksiyonuna devam ediyor.
BofA’nın bugün açıkladığı ve kurumun toplamda 645 milyar dolarlık varlık yöneten 225 fon yöneticisiyle yaptığı anket sonuçlarına göre; yüzde 91’lik oranda katılımcı şu anda gelmiş geçmiş en iyi ekonomik görünümde olduklarını ve daha güçlü bir finansal durum beklediklerini belirttiler.
BofA’nın baş yatırım stratejisi uzmanı Michael Hartnett de “Şu anda negatif bir düşüncede olmak için tek bir sebep var… O da negatif bir düşüncede olamayacağımızdır” dedi.
Nakit seviyesi 2013 seviyelerine indi
BofA’ya göre fon yöneticilerindeki nakit seviyesi yüzde 3.8’e kadar düştü. Bu da, 2013 yılı Mart ayından sonra elde edilen en düşük rakam. Bu tarihten hemen sonra da FED, tahvil alım programını kısacağını belirtmiş ve sadece ABD’de değil, tüm dünyada bir krize neden olmuştu. FED bu programı 2008 krizinde başlatmıştı.
BofA tarafından 5-11 Şubat tarihleri arasında anket yapılan yatırımcılar, ortada ikinci “kuyruk riski” olarak da gözüken yeni bir kriz gördüklerini ve aşı uygulama zamanlarının burada en büyük endişeyi yarattığını belirttiler.
Çoğunluğa göre ABD hisseleri boğanın son evresinde
Tüm bu sorunlara ve bu ortam içindeki müthiş piyasa artışlarına rağmen BofA anketine katılanların sadece yüzde 13’lük kısmı bir balon oluştuğu konusunda endişe duyuyor. Yüzde 53’lük kısım, ABD hisse senetleri piyasalarının boğa döneminin son evresinde olduğunu, yüzde 27’lik kısım ise erken evresinde olduğunu söylediler.
Öte yandan, en çok yapılan trade işlemi ise, Bitcoin yükselişi, teknoloji firmalarının yükselişi ve doların düşüşü yönünde oldu.