Coinbase, Binance’i işaret ederek SEC’ye uyumluluk yükünden yakındı

Coinbase CEO'su Brian Armstrong
Bizi Google Haberler'de Takip Edin

Halka açılmanın eşiğinde olan ABD merkezli kripto para borsası Coinbase, Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu SEC’ye, dünyadaki diğer kripto para borsalarının regülasyonlardan nasıl kurtulduklarını ve hızlı şekilde yollarına nasıl devam ettiklerini belirten bir yazı gönderdi. CoinDesk’in haberine göre, ABD merkezli borsa açıkça Binance’i, üstü kapalı olarak da Tether şirketini şikayet etti.

SEC’ye regülasyonlar ve uyumluluk konusunda bir dosya gönderen Coinbase, kripto para dünyasında sıkı kurallara bağlı kalmanın zorluğundan bahsederken bu durumun iş açısından bir risk teşkil ettiğini belirtti.

Kendilerinin uyması gereken regülasyonlardan kaçabilen şirketlerle rekabetin zor olduğu belirtilen dosyada, Coinbase daha da ileri gitti ve Binance’in adını da verdi. Bilindiği üzere, Coinbase’in en büyük rakiplerinden biri olan Binance, operasyonlarını zorlayacak şekilde ciddi regülasyonlara tâbi değil.

Binance’in adının geçtiği bölümde şu ifadeler yer aldı:

“Ayrıca, sadece kripto paralara yoğunlaşan ve regülasyon çerçevesi değişen Binance gibi birçok firmayla da yarış halindeyiz.”

Regülasyon alanı daha kısıtlı olan ve yerel kanunların çıkardığı zorluklarla karşılaşmayan borsaların yarışma gücünü daha kolay elde ettiği belirtilen açıklamada, “Bu şirketler, trend’lere daha çabuk ayak uydurur, daha fazla kripto para destekler ve piyasaya kripto temelli daha çok ürün sunabilirler” denildi.

“Off-shore ülkeler regülasyon tanımıyor…”

ABD ve dışındaki regülasyon kurumlarının sınırlı uygulamaları sebebiyle, birçok şirketin merkezini ‘off-shore’ ülkelerinde kurduğunu ancak hem ABD hem de Avrupa ülkeleri vatandaşlarına, tüm regülasyon kurallarını göz ardı ederek kripto hizmet ve ürün satabildiğini belirten Coinbase, “Görünüşe göre bu şirketler hiçbir ceza almadan operasyonlarına devam ediyor” yorumunu yaptı.

Coinbase’in SEC’ye sunduğu dosyada, üstü kapalı olarak USDT ihraççısı Tether’i de suçladığı görülürken San Francisco merkezli şirket kendisinin, Circle’ın çıkardığı USDC sabit paranın ana satıcısı olan Centre Consortium’un kurulmasındaki rolünden bahsederken, aynı zamanda regülasyon kurumları tarafından da düzenli olarak denetime ve incelemeye tâbi tutulduklarını belirtti.

Benzer şikayeti, Finansal Görev Gücü’nün, kara para aklama (AML) denetimleri için de yapan Coinbase, kripto para borsalarına ‘seyahat kuralı’ adı altında uygulanan birçok regülasyondan, yargı alanı uzakta kalan firmaların kaçınabildiğini aktardı:

“Biz ‘Seyahat kuralı’na tâbi olabilmek için önemli derecede uyumluluk maliyetleriyle, ve teknik ihlaller söz konusu olduğunda da yaptırımlarla karşılaşıyoruz. Bu durumun sonucunda fazladan müşteri memnuniyetsizliği de ortaya çıkıyor”

Trump döneminde, Hazine Bakanı Mnuchin liderliğinde çıkarılmaya çalışılan ve FinCEN’in AML kuralları kapsamında kişisel cüzdan bilgilerinin regüle edilmiş borsalar tarafından toplanması kanununa da değinen Coinbase borsası şu ifadeleri kullandı:

“Bu kanunla da ilgili çok ciddi tutarsızlıklar mevcuttur. Pratikte nasıl uygulanacağı konusu açık değildir. Bu kurallara uyarak çok ciddi maliyetlerle de karşılaşabiliriz”

Hatırlanacağı üzere Coinbase CEO’su Brian Armstrong da Twitter’da bu tür bir kanunun ABD’yi kripto para dünyasında diğer ülkelerin çok gerisinde bırakacağını ve mantık dışı olduğunu belirten uzun bir yazı yazmıştı.

Trump döneminin sonuna denk gelen kanun, başkanlık seçimi öncesinde yetiştirilememişti ve tasarı olarak kalmıştı.

Yayınlandı:
En güncel gelişmelerden ilk siz haberdar olmak istiyorsanız Uzmancoin Telegram kanalına katılın!
Daha Fazlasını Okuyun

Sohbete Katıl