Madencilik, Rusya’da uyuşturucu ve silah kaçakçılığından bile daha kârlı

Bizi Google Haberler'de Takip Edin Rus haber kanallarından Russia Today (RT), ülkede Bitcoin madenciliği yapan çeşitli insanlarla röportajlar gerçekleştirdi. Röportajlar, Rus toplumunun her seviyesine nüfuz eden ve “okul çocuklarından emeklilere” kadar uzanan geniş bir sektöre eşsiz bir bakış açışı sağladı. 2017 yılında dijital para birimi teknolojilerinde yaşanan patlama, dünyanın pek çok ülkesinde olduğu gibi Rusya’da da ekran kartı stoğunda büyük bir sıkıntı yarattı. Bitcoin madenciliğine henüz yeni başladığı sıralarda 15 yaşında olan Dmitry, “Madencilik teknolojileri çok umut verici. Buna sürekli...

Bizi Google Haberler'de Takip Edin

Rus haber kanallarından Russia Today (RT), ülkede Bitcoin madenciliği yapan çeşitli insanlarla röportajlar gerçekleştirdi. Röportajlar, Rus toplumunun her seviyesine nüfuz eden ve “okul çocuklarından emeklilere” kadar uzanan geniş bir sektöre eşsiz bir bakış açışı sağladı.

2017 yılında dijital para birimi teknolojilerinde yaşanan patlama, dünyanın pek çok ülkesinde olduğu gibi Rusya’da da ekran kartı stoğunda büyük bir sıkıntı yarattı.

Bitcoin madenciliğine henüz yeni başladığı sıralarda 15 yaşında olan Dmitry, “Madencilik teknolojileri çok umut verici. Buna sürekli artan sayıda insan katılıyor. Hepsi yeni beceriler kazanıyor ve her geçen gün eski uygulamalar gelişiyor.” dedi.

Sektördeki büyümeye karşın ailesi ve arkadaşlarının Bitcoin madenciliğine şüpheyle yaklaştıklarını aktaran Dmitry, “Onlara madencilik sürecini ve olanaklarını tarif etsem de şüphe duyuyorlar. Bu yüzden bunu yalnız yapmak zorundayım.” ifadesini kullandı.

‘7 ayda yüzde 12.000’den fazla kazandım’

Moskova’da gerçekleştirilen “Dijital Ekonomi: Z Nesli” yarışmasında konuşan 16 yaşındaki Yaroslav, dijital para birimi yatırımlarıyla bu yıl yüzde 12.000’den fazla kazanç elde ettiğini öne sürdü. Yaroslav, Şubat ayında 1000 Ruble (yaklaşık 60 TL) yatırım yaptığını ve geçen 7 ayın ardından 127.000 Ruble (yaklaşık 7700 TL) parasının olduğunu söyledi. Rusya’da aylık ücretlerin ortalama 227 TL olduğunu düşününce bu ciddi bir rakam.

‘Uyuşturucu ve silah ticaretinden bile daha kârlı’

Çoğu Rus, ekonomik sıkıntıya bir çare olarak Bitcoin madenciliği yapmaya başladı. Sibiryalı bir madenci olan Domashko, korkunç krizin yaşamaya izin vermediğini, uyuşturucu ve silah kaçakçılığının bile madencilik kadar kar sağlamadığını belirtti.

‘Değerli bir şey olmasaydı Putin bunun hakkında konuşmazdı’

Domashko, Bitcoin’in Dolar’ın ve Euro’nun yerini alabileceğini söyleyerek “Değerli bir şey olmasaydı Putin bunun hakkında konuşmazdı, Japonya ve Rusya gibi ülkeler tarafından devlet düzeyinde kabul edilmezdi.” dedi.

Rusya’nın Maliye Bakanlığı, geçtiğimiz günlerde dijital para birimlerinin yasallaştırılması ve düzenlenmesi için bir taslak yasa tasarısı üzerinde çalıştıklarını duyurmuştu. Maliye Bakanı Anton Siluano, dijital para birimlerinin yasaklanmasının hiçbir anlamı olmadığını, sadece bunları düzenlemenin gerekli olduğunu ifade etmişti.

Rusya hükümeti, Bitcoin madencilerini Leningrad bölgesinde bir madencilik merkezi oluşturmak üzere davet etti. Ülkenin ileri gelenleri, Rusya’yı küresel olarak madencilik sektöründe baskın hale getirmeyi amaçlıyor.

Yayınlandı:
Son Güncelleme:
En güncel gelişmelerden ilk siz haberdar olmak istiyorsanız Uzmancoin Telegram kanalına katılın!
Daha Fazlasını Okuyun

Sohbete Katıl