65 dolardan sıfıra doğru sert bir düşüş yaşayan TITAN token yaklaşık, 0.000000035 dolardan işlem görüyor. Büyük düşüşe neden olan panik satışının ise, Polygon zincirinde TITAN/DAI havuzunun tek likidite sağlayıcısının Mark Cuban olduğu düşüncesinin yayılmasıyla yaşandığı belirtiliyor. Cuban’ın cüzdan varlıklarının ortaya çıkması bu iddianın güçlenmesine sebep olmuştu.
TITAN’ın, token’ı olduğu Iron Finance, Polygon’un verimliliğinden ve düşük işlem ücretlerinden yararlanmak amacıyla, zincir üzerinde köprü görevi gören ve 18 Mayıs’ta başlatılan bir proje. Projede Titan’ın yanında, kısmen de olsa teminatlandırılmış IRON adında bir sabit coin de oluşturulmaya çalışıyordu. IRON, hem Titan hem de USDC ile destekleniyordu ve 1 dolara sabitlenmişti.
Projenin işleyişi tersine döndü
Teminat desteğini TITAN’dan alan IRON’da kullanıcılar, Iron Finance ağındaki bir mekanizma aracılığıyla varlıklarının, TITAN’da yüzde 25’i ve USDC’de de yüzde 75’ini kilitleyerek yeni sabit paralar üretebiliyorlardı. Dolayısıyla yeni IRON sabit coin’leri basıldığında, TITAN için olan talep ve dolayısıyla da fiyat artıyordu. Ancak TITAN fiyatının ciddi şekilde düşmesiyle dün bunun tam tersi oldu.
“60 dolara düşünce balinalar satmaya başladı”
Proje yatırımcılarından Fred Schebesta, CoinDesk’e yaptığı yorumda, “TITAN fiyatı önce 65 dolara çıktı sonra 60 dolara geri çekildi. Bu geri çekilmeden sonra balinaların satışı hızlandı ve adeta ‘demirler’ yerinden çıktı” dedi. Schebesta, sözlerinin devamında “Halı çekme (rug pull) veya bir güvenlik açığı istismarı değildi. Yaşananlar, projenin token ekonomisi göz önüne alındığında olabilecek en kötü şey.” ifadelerini kullandı.
‘Banka kaçışı’ durdurulamadı
Balinaların yüksek meblağlarda token satması, ‘banka kaçışı’nın oluşmasına sebep oldu. ‘Banka kaçışı’, kullanıcıların büyük bir kısmının bankanın ya da bu durumda olduğu gibi protokolün ortadan kalkacağına inanmasıyla birlikte aynı anda paralarını çekmeye çalıştığı bir durumu ifade eder.
Sabitleme mekanizması bozuldu, satış baskısı tetiklendi
Bu durumun ardından TITAN’ın düşüşü, IRON’ın sabitlenmiş değerini de düşürmeye başladı ve sonuç olarak TITAN basılmasını sağlayan sabitleme mekanizması bozularak IRON’ı 1 dolar yapan likidite sağlanamamaya başladı. Böylece ortaya bir de arbitraj olanağı çıktı. Çünkü TITAN ve IRON arasındaki fiyat iyice açıldı. Piyasa da aşırı derecede TITAN ile doldu. Bu da ekstra bir satış baskısı getirdi.
Projenin başlangıcında kullanıcılar günlük olarak yüzde 2 ilâ 5 arasında (yıllık) faiz kazanıyorlardı. Ancak bu olayla birlikte TITAN’ın fiyatı sıfıra yaklaştı, IRON ise 0.69 dolardan işlem görüyordu.
Proje ekibi ise bu krize, USDC ödemesiyle karşılık vermek istedi. Kullanıcılara 12 saatlik zaman kilidi özelliğinin sona ermesini beklemeleri gerektiği aktarıldı.
Dğeri ciddi şekilde düşen Iron Finance’in, Polygon üzerinde bir dönem 2 milyar dolarlık kilitli değeri bulunuyordu. Protokolün kendi göstergesine göre bu rakam şu anda yaklaşık 356 milyon dolar…