Dogecoin’de beklenen güncelleme, neleri değiştirecek?

Dogecoin geliştiricisi Partrick Lodder'ın 2 gün önce Reddit'te yayınladığı Dogecoin ücret yapısı, tüm işlem ücretlerini düşürmesinin yanı sıra, maliyetleri de azaltarak düğüm operatörlerinin, madencileri çok daha ucuz işlemleri doğrulamaya teşvik etmesini sağlayacak.

Bizi Google Haberler'de Takip Edin

Dogecoin geliştiricisi Partrick Lodder’ın ve ekibinin geçtiğimiz gün yayımladığı ve Elon Musk’ın da ‘Desteklenmesi lazım’ dediği yeni ücret yapısının çeşitli yazılım güncellemeleriyle kademeli şekilde yerleşmesi bekleniyor.

İlk olarak 2014’te tanıtılan ve 2018’de uygulanan ücret yapısındaki model zincir üstü işlem spam’lamasını engelleme amaçlı kurulmuştu. Bu tasarımda işlem ücretleri, kilobayt başına işlem verilerinden 1 DOGE, ortalama işlemlerden ise 2.16 DOGE alıyor.

Ancak bu sene Dogecoin’de yaşanan müthiş fiyat artışıyla birlikte bu ücretler çok daha pahalı hale geldi. Şu anda birçok DOGE yatırımcısı coin’lerini merkezi borsalarda tutuyor, çünkü kişisel cüzdanlara fon çekme işlemleri pahalı hale geldi. Diğer taraftan 1 DOGE’un altındaki işlemler ise bu kez madencilere ulaşmıyor ve çoğu zaman doğrulanmamış olarak kalıyorlar.

Önerilen değişikliklerin çoğu, CoinDesk’in aktardığına göre madencilerin ve düğüm operatörlerinin oranları yönlendirdiği daha özgür bir sistemi getirme amacında:

  • Ucuz işlem ücretlerinin 1 DOGE’dan 0.001 DOGE’a düşecek olması… Başlangıçta, Dogecoin ağındaki düğüm operatörleri, bu ucuz işlem ücretlerini belirleyebilecekler.
  • Toz limiti 0.01 DOGE’a indirilecek ve bu sayede mikro-işlemlerin önü açılacak. Kripto para endüstrisinde “toz” küçük token’ların bölünmüş oranlarına verilen addır. Genelde bu tür işlemler ihmal edilir. Şu andaki Dogecoin modelinde “toz” limiti aşırı yüksek. Geçen sene ABD doları olarak “toz” kabul edilen değer, bu yılki Dogecoin fiyatındaki artış nedeniyle artık çok daha değerli durumda. Toz limitini 0.01 ilâ 1 DOGE arasına indirmek madenciler tarafından kabul edilmelerini sağlayacak. Toz limiti parametresini kullanarak, düğüm operatörleri de toz limiti’ni kontrol edebilecekler.
  • 0.00001 DOGE’luk mevcut ücretten, 0.01 DOGE’luk blok dahil oluşturma oranına yükselme sayesinde, madenciler en yakın bloktaki işlemi onaylayacaklar. Spam işlemlerin de önüne geçilmiş olacak.
  • “Boş alanlar”da çok daha fazla işlem yapılabilecek. Ucuz işlem ücretlerinin bile yükselmesi sebebiyle “boş alanlar” genelde kullanılmadan kalıyorlar. “Boş alanlar”, madenciliğin herhangi bir blok ekleme ücreti olmadan yapılabildiği, bir bloğun paylaştırılmış/bölünmüş bir alanıdır.
  • İkinci yazılım güncellemesinde, ağın yüzde 30’luk kısmı kilobayt başına 0.01 DOGE ile işlem yapmaya başladığında, önerilen minimum ücret oranı da 0.01 DOGE’a düşürülecek.

“İşlemler makul sürede onaylanacak”

Dogecoin gelişticilerinden olan Ross Nicoll, konu hakkında şu yorumları yaptı:

“Dogecoin işlem ücretlerinin amacı spam’ların önlenmesidir. Kullanıcıların güven duyması için önerilen değerleri sağlamaya çalışıyoruz. Eğer bu değerler kullanılırsa, işlemler makul bir zaman diliminde onaylanacaktır. Teklifte varsayılan minimum ücretler olsa da, elbette herkes alternatif değerleri kullanmak için düğümlerini değiştirebilir”

Bilindiği üzere teklif başta Elon Musk olmak üzere Twitter ve Reddit’te de desteklendi ancak bazı sorunlar olduğu da belirtiliyor.

Örnek olarak Udi Wertheimer adında bir geliştirici, Github’daki teklife yanıt vererek geliştirme ekibinin piyasa koşullarına göre ücretleri düşürme gerektiğini, bunun daha sağlam ve dinamik bir serbest piyasayı teşvik edeceğini söyledi. Wertheimer ayrıca, bu geçiş ile ilgili belirsizliğe ve düğümlere yapılabilecek olan DDoS saldırılarına da dikkat çekti.

Yayınlandı:
Son Güncelleme:
En güncel gelişmelerden ilk siz haberdar olmak istiyorsanız Uzmancoin Telegram kanalına katılın!
Daha Fazlasını Okuyun

Sohbete Katıl