Avrupa Merkez Bankası dijital euro çalışmalarını resmen başlattı

Avrupa Merkez Bankası (ECB), dijital euro çalışmalarına resmen başladığını açıkladı. Projede ilk adım araştırma safhasıyla başlayacak ve bu süreç 24 ay sürecek. ECB'nin resmi sitesinden yapılan açıklamada ayrıca dijital euronun, Bitcoin'e göre " çevre dostu" olduğu belirtildi.

ecb
Bizi Google Haberler'de Takip Edin

Avrupa Birliği’nin merkez bankası olan, Avrupa Merkez Bankası (ECB) uzun süredir tartışılan dijital euro projesini başlattığını resmen açıkladı.

“Paranın en güvenli formu merkez bankası parasıdır”

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan ECB başkanı Christine Lagarde şu ifadeleri kullandı:

“Bizim amacımız, içinde bulunduğumuz bu dijital çağda hem vatandaşların hem de firmaların, paranın en güvenli formuna, merkez bankası parasına ulaşabilmesini sağlamaktır”

Proje 24 aylık bir araştırma dönemiyle start alacak. Bu dönemde, CBDC’nin kullanıcı ihtiyaçlarına yönelik olacak tasarımı ve dağıtımıyla ilgili plânlamalar yapılacak.

“Dijital euro nakit paranın yerini almayacak, onu tamamlayacak”

ECB’nin resmi internet sitesinden de duyurulan bu plânlama hakkında da şunlar yazıldı:

“Dijital euro Avrupalıların ihtiyaçlarını karşılayabilmenin yanısıra, yasadışı aktivitelerin önlenmesine yardımcı olmalı ve finansal istikrar ile para politilalarına yapılacak müdahaleleri de önleyebilmelidir. Dijital euro nakit paranın yerini almayacaktır, sadece ona destek olacak, onu tamamlayacaktır. Araştırma safhası, dijital euronun, hedeflerine ulaşmak için öncelikli olarak sağlaması gereken risksiz ve güvenli kullanım koşullarını inceleyecek.”

ECB yönetim kurulu üyesi ve Dijital Euro Görev Gücü Başkanı Fabio Panetta da, “Bugularımızı düzenli olarak vatandaşlar, ticari işletmeler ve ödeme şirketleriyle paylaşacağız” dedi.

ECB’nin resmi sitesinden ayrıca, geride kalan 9 aylık süreçte, dijital euro defteri, gizlilik, kara para aklamayla mücadele, dolaşımda olacak dijital euronun sınırlamaları, son kullanıcı erişimi ve uygun cihazlarla kapsayıcılığı kolaylaştırmak konusunda araştırmalar yapıldığı da belirtildi.

“Dijital euro Bitcoin’e göre çevre dostu”

ECB’nin sitesinde ayrıca dijital euronun, saniyede 10 binlerce işlem yapabilmesi için harcayacağı enerjinin, Bitcoin için harcanan enerjiye oranla gözardı edilebilir olduğu ve bu anlamda Bitcoin’e göre “çevre dostu” olduğu da belirtildi.

Şu ana kadar en hızlısı Çin

CBDC’ler yani merkez bankası dijital paraları konusundaki en hızlı ülke ise şu ana kadar açık ara Çin gözüküyor. Çinliler, yaklaşık 2 senedir devam eden denemelerin sonuna geldiler ve dijital yuanı ilk kez 2022 KIŞ Olimpiyatları’nda kullanabilmeyi hedefliyorlar.

ECB dışında Avrupa Birliği’nden Fransa ve İsveç gibi ülkeler de CBDC çalışmalarına başladılar. Rusya’nın da bu konuda mesafe aldığı biliniyor.

Dünyanın ilk merkez bankası dijital parası ise geçtiğimiz yaz “kum doları”nı piyasaya süren Bahamalar tarafından çıkarılmıştı.

Yayınlandı:
Son Güncelleme:
En güncel gelişmelerden ilk siz haberdar olmak istiyorsanız Uzmancoin Telegram kanalına katılın!
Daha Fazlasını Okuyun

Sohbete Katıl