Çin’de karbon emisyonu blok zinciri ile kontrol altına alınacak

Son dönemde yeşil enerjiye geçişi sebep göstererek kripto paralara ve madencilerine büyük darbe indiren Çin'de ilk blok zincir tabanlı karbon dengeleme sistemi de kuruldu. Ülkenin ağır sanayi ve petrol üretimiyle bilinen, aynı zamanda Pekin'e çok yakın bir liman şehri olan Tianjin'deki bu sistem fintech devi Ant Group'un blok zinciri üzerinde kuruldu.

cin-bayrak
Bizi Google Haberler'de Takip Edin

Çin’in ağır sanayi ve petrol üretimiyle bilinen şehirlerinden Tianjin’de, blok zincir tabanlı ilk karbon dengeleme sertifika sistemi başlatıldı. Bu adımın ulusal karbon emisyon piyasasının açıklmasından bir gün sonra gelmesi de dikkat çekti.

Sistem, fintech devi olan Ant Group’un, kurumsal blok zincir platformu Ant Chain üzerinde kuruldu.

Karbondiksit salınım hakkının satılmasını sağlayan ve merkezi bir başka ticaret şehri olan Şangay’da bulunan ‘karbon emisyon piyasası’ndaki hareketlerin blok zinciri sayesinde şeffaf şekilde takip edilmesi amaçlanıyor. Bilindiği üzere dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olan Çin, 2060 yılına kadar tamamen karbon-nötr olmayı amaçlıyor. Karbodioksit salınım hakkının satılmasıyla, bu sektör de kontrol atına alınmaya çalışılacak ve kademe kademe yeşil ve düşük karblonlu sistemlerin kullanılması sağlanacak. Çıkarılan ‘yeşil tahviller’ ve Ulusal Karbon Piyasası da bu plânın bir parçası olarak görülüyor.

Blok zinciri şehri olmayı plânlıyor

Çin’in kuzeyinde ve Pekin’e yakınlığıyla bilinen Tianjin şehri, blok zinciri konusunda gelişime açık olduğunu bir süredir gösteriyor. Şehirde 2019 yılında da blok zinciri tabanlı gümrük yönetim platformu çalıştırılmaya başlanmıştı. Tianjin endüstriyel bir şehir olmasının yanında kritik mevkide limanıyla da önem arz ediyor. Blok zinciri kullanılarak gümrük ticareti de ciddi şekilde kontrol altına alınmak isteniyor. Çin’in dışında AB ve ABD’de de karbon emisyon piyasaları bulunuyor.

Yeşil enerjiye çok büyük önem veren Xi Jinping hükumeti, bu anlamda kripto paraları ve madenciliği de adeta bir düşman gibi görmüş ve Mayıs ayı itibariyle ülkedeki kripto madencilik tesislerini kapatmıştı.

Yayınlandı:
Son Güncelleme:
En güncel gelişmelerden ilk siz haberdar olmak istiyorsanız Uzmancoin Telegram kanalına katılın!
Daha Fazlasını Okuyun

Sohbete Katıl