Sentetik token’lar ve sabit coin’lerin çapraz zincir takas platformu olan Solana tabanlı Saber’in geliştirme ekibini oluşturan Saber Labs, bir fonlama turunda yaklaşık 7.7 milyon dolarlık yatırım aldı.
Race Capital tarafından en yüksek yatırımın yapıldığı fonlama turuna katılan diğer şirketler arasında Bitcoin‘e ciddi yatırımları olduğu bilinen iş insanı Chamath Palihapitiya’nın şirketi Social Capital’ın yanısıra Jump Capital, Multicoin Capital ve Solana Vakfı da bulunuyordu.
Öte yandan Saber’in melek yatırımcıları olan FTX borsasından Tristan Yver, OKCoin’den Jason Lau, Curve Finance’den Julien Bouteloup, Terraform Labs’den Jeff Kuan ve Stacks’den Ryan Shea da fonlama turuna katılan isimlerdendi.
Saber Labs’in kurucu ortağı ve CEO’su Dylan Macalinao yaptığı açıklamada bu yatırımın ekiplerini büyütmeye yardımcı olacağını ve platformda daha fazla varlığın desteklenmesini sağlayacağını belirtti:
“Saber Labs ekibi şu anda 3 kişiden oluşuyor. Bu rakamı sene sonuna kadar 7’ye çıkarmayı düşünüyoruz. Şu anda Ethereum, Terra, Solana ve Bitcoin blok zincirinden olan varlıkları destekliyoruz. Bunlara Polygon ve Celo’yu da eklemek istiyoruz”
Macalinao ayrıca Saber’in rakiplerine göre avantajının, desteklediği varlıkların sayısı olduğunu belirtti ve şunları söyledi:
“Solana üzerindeki asıl rakibimiz Mercurial Finance’tir. Bizim desteklediğimiz 15 varlığın yanında sadece 4 varlığı destekliyorlar. Bu sayede Saber, çok daha fazla likidite çekebiliyor. Şu an için bu rakam 2 katı…”
Geçen ay başlatılan Saber projesi, Ethereum tabanlı Curve borsası gibi, sarılı (wrapped) token’lar ve sabit coin’lerin takasını sağlıyor. Saber kullanıcıları ayrıca, likidite sağlamak ve işlem ücretleri ile likidite teşviklerinden getiri elde etmek için varlıklarını platforma yatırabiliyorlar. Bu sayede de platform otomatik piyasa yapıcı olarak da hareket edebiliyor.
Solana üzerindeki en büyük üçüncü uygulama
Saber sadece iki ay önce başlatılan bir proje olsa da, kısa sürede çok büyük ilgi toplamayı başardı ve şu anda Solana zinciri üzerinde, kilitli varlık değeri bakımından üçüncü en büyük merkeziyetsiz platform konumunda… Platformdaki varlık değeri şu anda 126 milyon dolar civarında ve sadece Raydium ile Serum’un gerisinde… Bu rakam şu an için Curve ile kıyaslanamayacak kadar düşük. Curve’deki kilitli varlık değeri ise yaklaşık 8.5 milyar dolar.
“Curve gibi olmamız için erken”
Bu konuya da açıklık getiren Macalinao, Solana ekosisteminin çok erken evresinde olduğunu, Curve’ün Ethereum ekosisteminde bu kadar baskın olmasına benzer şekilde, Saber’i sabit coin borsalarında piyasa lideri olarak hazırlamak için net bir fırsat gördüklerini söyledi.
“Solana’daki blok süreleri Ethereum’dan daha az”
Bilindiği üzere Solana, Ethereum’un önemli rakiplerinden biri olarak görülüyor ve işlem ücretleri ile hız bakımından şu anda ikinci en büyük blok zincire oranla daha avantajlı görülüyor. Macalinao, Solana’daki düğümlerin işlemleri doğrulamak için daha az zamana ihtiyacı olduğunu ve blok sürelerinin Ethereum’un 15 saniyesine kıyasla 400 milisaniye kadar daha az olduğunu söyledi:
“Sonuç olarak, Solana bir saniyede 50 bin işlem yapabiliyorken bu rakam Ethereum’da yaklaşık 30.”