Bitcoin’in yasal para olduğu El Salvador’un jeotermal kaynaklarının da madencilikte kullanılması plânlanıyor. Devlet başkanı Nayib Bukele de, yasa tasarısı meclise geldiği ilk dönem, bu endüstrinin önemine değinmiş ve jeotermal enerji sayesinde madencilik yapılabileceğinin de altını çizmişti.
İşte şimdi de İsveçli şirket Net Trading Group, El Salvador’daki bu kaynağın kullanılmasına talip oldu. Aslında Net Trading Group, bir madencilik ya da jeotermal şirketi değil ancak Nisan ayında bir başka Kuzey Avrupa bölgesi şirketi olan Norveçli jeotermal firması Rock Energy’yi satın aldığını duyurmuştu.
“Jeotermal enerji mükemmel bir seçenek”
Net Trading Group CEO’su olan Lars Christian Beitnes, jeotermal enerjinin kripto para madenciliği için mükemmel bir seçenek olduğunu söyledi ve şu ifadeleri kullandı:
“Bitcoin başta olmak üzere kripto para madenciliği yapmak birçoklarına karmaşık gelebilir ama burada iki önemli bileşen var. Biri donanım diğeri ise enerji. Jeotermal enerji bu anlamda mükemmel bir seçenek. Kullanılabilecek en az seviyede enerjiyle çalışıyorsunuz. Ve elektriğiniz ne kadar ucuz ise kârlılığınız da o kadar yüksek oluyor”
Bir şebekeye bağımlılık yok
Yeraltındaki sıcak sulardan ve onların çıkardığı buhardan elde edilen jeotermal enerji ise ucuz enerji dendiğinde günümüzde daha çok kullanılmaya başlanan bir üretim tipi… Bir şebekeye bağımlı olmadan ya da pahalı enerji depolama zorunluluğu bulunmadan tüm yıl boyunca ucuz enerji kaynağıyla elektrik elde edilebiliyor.
En çok yapılan yer İzlanda
Bilindiği üzere dünyada jeotermal enerjinin en çok kullanıldığı ülke İzlanda. Burada enerji ihtiyacının %70’i yenilenebilir enerji ile sağlanıyor. Bunun büyük bölümü jeotermal, kalan kısmı ise hidroelektrik enerjisiyle elde ediliyor. Ülkedeki ucuz ve yenilenebilir enerji, soğuk havayla da birleştiğinden kripto para madencileri için de mükemmel bir coğrafya oluşuyor.
Hidroelektrik, rüzgar ve güneş enerjisi hayal kırıklığı yarattı
Birçok madencilik şirketi son dönemde rüzgar, güneş be hidroelektrik gibi enerji sağlama çeşitlerine geçse de hayal kırıklığına uğradılar çünkü bu üretim tarzları fosil yakıtlardan elde edilen enerjinin yanına bile yaklaşamadılar.
“Yalnızca İzlanda’da değil, her yerde kullanılabilir”
CEO Beitnes’e göre ise bu yüzden jeotermal enerji, hem ucuzluğu hem de yoğun üretimi nedeniyle birçok şirketin önümüzdeki dönemde geçiş yapacağı bir üretim tarzı olacak:
“Hem madencilik tesisleri hem de Rock Energy’nin jeotermal enerji çözümleri, yalnızca İzlanda’da değil, her yerde kullanılabilir. Bu durum, Rock Energy’nin çözümlerini kullanarak gelecekteki şebekeden elektriğinden bağımsız jeotermal enerji santrallerini geliştirmenin öncüsü olacaktır”