Bitcoin’in dün 67 bin dolar seviyesini aşması, en büyük kripto parayı keşfedilmemiş bölgelerin içine çekerken tüm dünyada birçok yatırımcı da bu boğa sezonunda altcoin’lerin ve özellikle sert yükselişleriyle bilinen DeFi token’larının nasıl hareket edeceğini merak ediyor.
TVL rekor kırdı
DeFi token’ları, Bitcoin yükselişine birçok altcoin gibi tam anlamıyla ayak uyduramasa da, protokollerde kilitlenen toplam varlık (TVL- total value locked) rekor tazeledi. Bitcoin’in ATH yaptığı zamanda 230 milyar doları aşan TVL, şu anda ise 234 milyar doların biraz üzerinde seyrediyor. DeFi protokolleri arasında en çok kiliyli varlık şu anda 19 milyar dolar ile AAVE’de. İkinci sırada 18 milyar dolar ile Curve, üçüncü sırada da 16.4 milyar dolar ile MakerDAO bulunuyor.
Bitcoin’in rekorunu kırdığı son 24 saatte, bu hareketten en çok faydalanan protokol ise %81’lik artış ile RocketSwap oldu. Francium’daki kilitli varlığın son 1 haftadaki %195’lik yükselişi de dikkat çekti.
Yeni cüzdanlar da açılmaya başlandı
Token ve kilitli varlık değerlerindeki yükseliş yeni kullanıcı kitlesinin de merkeziyetsiz finansa akmasına sebep oldu. Dune Analytics’ten alınan istatistiklere göre; 3 milyon 591 bin 876 tekil cüzdan da en az bir DeFi protokolü ile etkileşime geçti.
Sabit coin büyümesi, kriptoya olan talebi gösteriyor
DeFi’ın büyümesindeki önemli nedenlerden biri de, 2020 sonundan bu yana aralıksız olarak büyüyen sabit coin’ler… Bitcoin’in ATH yaptığı 20 Ekim günü, en büyük sabit coin olan USDT’nin dolaşımdaki arzı da yine en yüksek seviyesine ulaştı. Tether’in piyasa değeri şu an 70 milyar doların üzerinde…
Sabit coin’lerin DeFi ekonomisi için olan önemi, sabit coin havuzlarıyla bilinen Curve’deki kilitli varlık oranından da anlaşılabiliyor.
Değer ve ilgi artışlarındaki en büyük sebebin ise Bitcoin fiyatındaki artış olduğu biliniyor. Birkaç aydır sürekli olarak bir Bitcoin ETF’inin kabul edileceği haberleri piyasası yukarı çekmiş, ETF kabulü de bu yukarı yönlü gidişatı daha da sertleştirmişti. Bitcoin’in sene sonunda 100 bin dolar olup olmayacağı tartışmaları da, trene erken binmek isteyenlerin sektöre çok daha dikkatli bakmasını sağlıyor ve merkeziyetsiz finans endüstrisi de bundan ciddi şekilde yararlanıyor.
DeFi’da şu anda dominans anlamında lider olan protokol de AAVE. 19 milyar dolarlık kilitli varlığa sahip olan protokol’ün dominanstaki oranı %8.1 civarında.