Kuzey Kore lideri Kim Jong Un, kripto para piyasasındaki bazı uzmanlara göre son yıllarda Bitcoin‘in hızla ivme kazanmasının başlıca nedenlerinden biri olabilir.
Son birkaç yıldır Kuzey Kore, rejimin nükleer silah üretme ve geliştirme kabiliyetini sınırlama girişimi çerçevesinde bir dizi uluslararası yaptırıma tabi tutuldu.
Bununla birlikte hükümetin savunma harcamalarının finansmanını uyuşturucu kaçakçılığı ve hayvan ihracatı da dahil olmak üzere çeşitli yollarla sağladığı biliniyor. Bunların yanı sıra rejimin yapılan bu harcamalarının finansmanı için kripto para birimlerini de kullandığı ileri sürülüyor.
Kuzey Kore hükümeti -önemli miktarda Bitcoin’e sahip oldukları doğruysa- ellerinde bulundurduğu Bitcoin’leri belirli bir fiyat noktasına pompalayarak ve ardından dibe indirerek yapacağı manipülasyondan kazandığı parayla faaliyetlerini finanse edebilir.
Güney Kore’deki Bitcoin borsalara yapılan saldırılardan sorumlu tutuldular
2017 yılında bölgedeki en büyük ve en popüler borsa olan Bithumb da dahil olmak üzere birçok Güney Koreli kripto para borsası hack saldırılarının kurbanı oldu. Son kurban Youbit, saldırının ardından kripto paraların 5’te 1’ini kaybetmesiyle iflas ettiğini açıkladı.
Siber güvenlik uzmanları, Kuzey Kore’nin bu saldırıların sorumlusu olduğuna inanıyor. Kuzey Kore, bu saldırıların çoğundan ve fiyattaki oynaklıklardan sorumluysa kripto para birimlerinin şu anki değerlerinin neredeyse tamamen rejim tarafından tetiklendiğine dair endişe verici bir fikir ortaya çıkabilir.
İlginçtir, kripto para ticareti aktivitelerinin çoğu Asya pazarlarından geliyor ve bölge 2017 yılında dijital para ekosisteminin başarısında önemli bir rol oynadı.
Son olarak bundan birkaç ay önce de Kuzey Kore hükümetinin Bitcoin madenciliği yaptığı iddiaları ortaya atılmıştı.
Siz ne düşünüyorsunuz? Sizce Kuzey Kore hükümeti gerçekten Bitcoin’deki fiyat volatilitesinden sorumlu olabilir mi? Görüşlerinizi aşağıda bulunan yorum bölümünden bizimle paylaşın.
Hss
Neden sadece kuzey kore olsun ki,
Çogu devlet bu isle uğraşıyor olabilir.