Clover Finance (CLV) veya kısaca Clover, bir blockchain işletim sistemidir. Blok zincirlerinde yaşanan tıkanıklıklara Cross Chain gibi çözümler sağlayan bir projedir. Kripto para piyasasında aktif olan kullanıcılar, Clover Token’a yatırım yapmak istiyor ve internette bu projeye dair bilgileri araştırıyor. Clover Finance ile ilgili bütün bilgilere rehberimizden ulaşabilirsiniz.
Kurucusu ve kuruluş yılı: Viven Kirby, Norelle Ng ve Burak Keçeli / 2020
Blok zinciri: Ethereum
Toplam arzı: 1 milyar
Dolaşımdaki arzı: 211 milyon
Piyasa değeri: 160 milyon dolar (15 Aralık 2021)
En düşük fiyat: 0.4288 dolar
En yüksek fiyat: 2.17 dolar
Projenin amacı: Bir blok zinciri işletim sistemi olan Clover, blok zincirinde yaşanan sorunlara çözümler getiren bir projedir.
Kullanım alanları: Blok zinciri teknolojisi
Clover Finance (CLOVER) projesi nedir?
Blokzinciri teknolojisi bize şaşırtıcı sayıda yeni proje ve yaygın yenilik sundu. Bu teknoloji, kripto para birimlerini ve ademi merkeziyetçiliği mümkün kılıyor. Ancak son zamanlarda birçok geliştirici, tüm bu merkezi olmayan ağları zincirler arası uyumlulukla bir araya getirmeye odaklandı. Geliştiriciler, Ethereum platformunda bir DeFi uygulaması üzerinde çalışıyorsa, bunu Polkadot ekosistemine genişletme fırsatını da isteyebilirler. Aynısı, DeFi çözümlerini Bitcoin’in blok zincirine getirirken de geçerlidir. Clover Finance, blok zincirleri oluştururken ve çalıştırırken daha fazla uyumluluk için bu boşluğu doldurmanın bir yoludur.
Blok zincirlerde ölçeklenebilirlik ve ağ kapasitesi sorunu en önemli sorunlardandır. *Çapraz Zincir teknolojisi de bu sorunlara çözüm olarak ortaya çıkmıştır. Clover Finance, blok zincirler arası çapraz zincir ve köprü kurma gibi çözümlere odaklanmıştır.
Clover Finance, 2020 yılında Substrat tabanlı bir Polkadot parachain olarak kuruldu. Platform, geliştiricilerin çabalarını ve maliyetlerini azaltmak için sezgisel bir blok zinciri altyapısı sağlamayı amaçlamaktadır. Clover, zincirler arası uyumluluk için bir temel katman olarak kendini gösterir. Kurucu ortakları Viven Kirby, Norelle Ng ve Burak Keçeli, bir bütün olarak kripto evrene daha fazla ademi merkeziyetçilik getirmeye çalışıyor.
Clover projesi nasıl çalışıyor?
Clover, kendisini bir blockchain işletim sistemi olarak tanımlıyor. Blok zinciri birlikte çalışabilirliği hedefini gerçekleştirmek için birlikte çalışan bir depolama katmanı, akıllı sözleşme katmanı, Defi protokol katmanı ve eApp katmanı içerir. Daha ayrıntılı olarak katmanlar şu şekilde işlenebilir:
- Storage Layer (Depolama katmanı): Depolama protokolü katmanı, dApp verilerinin dağıtılmış depolanmasını sağlar.
- Smart Contract Layer (Akıllı sözleşmeler katmanı): Bu katman, Web 3.0 uyumlu bir API ile akıllı sözleşmelerin zincirler arası dağıtımını destekler. Mevcut web 3.0 DApp’leri herhangi bir değişiklik yapılmadan Clover’a taşınabilir.
- DeFi Protocol Layer (DeFi protokol katmanı): Bu katman, takas, ödünç verme, sigorta ve diğerleri gibi çeşitli temel DeFi protokollerini destekler. Geliştiriciler ayrıca ek DeFi protokollerini oluşturabilecekler.
- eApp Layer (eApp katmanı): Bu katman, bir DApp’ten bir eApp’e (Harici Uygulama) geçişi destekler. Geliştiriciler, diğer sanal makinelere veya ağ bant genişliğine ihtiyaç duymadan Clover’da kendi eApp’lerini kolayca oluşturabilir ve dağıtabilir.
Clover’ı benzersiz yapan nedir?
Clover, blok zincirler arasında çalışan DApp’ler oluşturmak için zemin sağlar. Daha önce, DApp’ler Ethereum ağı içinde geliştirilmiş ve kullanılmıştır. Clover sistemi, geliştiriciler ve sıradan kullanıcılar için DeFi kullanımını kolaylaştıracak. Geliştiriciler, yeni merkezi olmayan ekonomiyi kullanmayan milyarlarca insandan oluşan yepyeni bir kitleye taşkın kapılarını açmak için mümkün olan her yerde ana akım kripto ve DeFi’nin benimsenmesini sağlamaya çalışıyor.
Clover Ethereum Sanal Makinesi (EVM) uyumludur. DeFi’nin yaratıcısı ve geliştirici merkezi Ethereum ile uyumluluğu büyük bir avantaj sağlıyor. Son kullanıcılar için gaz ücretlerinin kaldırılması ve başka bir yerde yeniden dağıtılması, benimsemeyi geliştirir ve yeni kullanıcılar için DeFi’yi basitleştirir. Kolaylaştırılmış Çapraz Zincir deneyimiyle Clover uygulaması ve cüzdan ile kullanıcılar, zincirler arasında kripto para birimleri gönderebilir, alabilir, sarabilir ve açabilir.
Clover Finance (CLV) Token nedir?
Eşsiz iki yönlü köprüsü, EVM tabanlı Clover adreslerinin ve Polkadot tabanlı Clover adreslerinin birlikte çalışmasına izin verdiği için CLV token gerçekten zincirler arası kullanılabilir. Bu, özellikle Clover uygulaması ve cüzdanı, birden fazla DApp’te kullanıcının hesaplarından bilgi bağlayabildiği ve toplayabildiği için inanılmaz derecede faydalı bir gelişmedir. Bu, DeFi kullanıcılarının çoklu cüzdanlarını, hesaplarını ve varlıklarını takip etmelerini kolaylaştırır.
CLV token’ı, Clover Finance ekosisteminde çok kullanımlı bir kripto varlıktır. Sistem yükseltmelerinde topluluk oylamasını etkinleştirmek için yönetişim token’ı olarak kullanılır. CLV, platformdaki işlem ücretlerini ödemek için de kullanılabilir.
Ağda yer alan token için diğer bazı kullanım durumları şunlardır:
- Validation (Doğrulama): Kullanıcılar, ağın doğrulayıcı altyapısındaki işlemleri doğrulamak için CLV’lerini stake edebilirler.
- Tresaury Access (Hazineye erişim): Geliştiriciler, projelerinin hazineden finanse edilmesi için başvurabilirler.
- Nomination (Aday gösterme): CLV sahipleri, tek tıklamayla dağıtım kullanarak kendi düğüm doğrulayıcılarını aday gösterebilir.
Clover Finance (CLV Token) geleceği?
Clover Finance, The Graph, Chainlink, Polygon, Bounce, Chainswap ve Crust gibi benzer düşünen projeler de dahil olmak üzere, giderek artan sayıda stratejik ortak ve destekçiye sahiptir. Bu projelerin çoğu, daha önce farklı unsurları birbirine bağlayan kullanıcılar için daha bütünsel bir blok zinciri deneyimi sağlamaya çalışıyor. Clover, kullanıcıların aynı anda büyük ağlarla etkileşime girmesine ve işlem yapmasına olanak tanıyan gelecek vaat eden yeni bir blok zinciri katmanıdır. Diğer yeni protokoller ve platformlarla birlikte Clover, DeFi’nin toplu olarak benimsenmesinin önündeki en büyük engelin ne olduğunu çözmeye yardımcı olabilir. Bundan sebeple Clover Finance projesinin geleceğinin oldukça parlak olduğunu söyleyebiliriz.
Clover Token (CLV Token) nereden ve nasıl alınır?
Alameda Research, Polychain Capital, Huobi, OKEx gibi dev şirketlerin yatırım yaptığı Clover Finance, ilk olarak Temmuz 2021 tarihinde Coinbase Pro’da listelendi. 1 milyar toplam arza sahip olan Clover’ın dolaşımdaki arzı 211 milyondur. 15 Aralık 2021 tarihi itibariyle 160 milyon dolarlık piyasa değerine sahip projenin token’ı CLV, en yüksek fiyata Ağustos 2021’de 2.17 dolar ile ulaşırken, en düşük fiyatını ise 0.4288 dolar ile görmüştür. CLV Token, Binance, Coinbase, Huobi, Gate.io, KuCoin, FTX, OKEx gibi dev borsalardan alınıp satılabiliyor.
*Cross Chain (Çapraz Zincir) nedir?
Bloklar arasında birlikte çalışabilirliği artırmak için son çözüm olarak görülen Çapraz Zincir (Cross Chain) teknolojisi, nispeten bağımsız iki blok zincirinin birbiriyle iletişim kurma kapasitesidir. Başka bir deyişle, tek tip yapıları nedeniyle blok zincirlerinin birbirleriyle iletişim kurmasını sağlar. Çapraz zincirler, tek bir zincirin kısıtlamalarının üstesinden gelir ve farklı blok zinciri ağları arasında değerlerin ve bilgilerin aktarılmasını sağlamayı amaçlayan yeni bir teknolojidir.
Çapraz zincir teması, temel teknolojiye bağlı olarak izomorfik veya heterojen olarak sınıflandırılabilir. İzomorfik zincirler için, güvenlik yöntemi, fikir birliği süreci, ağ mimarisi ve blok oluşturmayı doğrulama mantığının tümü tutarlıdır ve zincirler arası iletişimi çok kolaylaştırır.