Londra’da Rusya’nın dev bankalarının hisseleri %80 düştü

Avrupa Birliği ve ABD'nin bazı Rus bankalarını SWIFT sisteminden çıkarma kararı almasının ardından Rusya'nın en büyük bankalarından ikisi olan Sberbank ve Tinkoff'un hisseleri Londra borsasının açılmasıyla adeta çakıldı. İki bankanın hisse değerlerinde %75 ve 80'lik düşüşler meydana geldi.

Bizi Google Haberler'de Takip Edin

Rusya’nın küresel finans siteminden dışlanmasına yönelik yaptırımlar etkisini yavaş yavaş göstermeye başladı. Rus rublesinin ABD doları ve euro karşısındaki büyük değer kaybının ardından Pazartesi günü itibariyle Londra borsasındaki iki büyük Rus bankasının hisselerindeki büyük çöküş de dikkat çekti.

Financial Times’ın Moskova büro şefi Max Seddon, Twitter’dan paylaştığı iki görsel ile Rusya’nın en önemli bankaları olarak kabul edilen Sberbank ve Timkoff hisselerindeki büyük düşüşü gözler önüne serdi.

Ekim ve Kasım aylarında 20 dolar seviyelerinde gezinen Sberbank hisseleri, Londra borsasının açılmasıyla 1 dolara kadar indi ancak daha sonra 4 doların üzerine çıktı. Bankanın hisse değer kaybının oranı son işlem vaktinden itibaren %75 oldu. Tinkoff hisseleri de %80 düştü ve 20 dolara kadar indi. Tinkoff hisseleri daha sonra toparlandı ve 35 dolara kadar çıktı ancak Sberbank gibi, Ekim ile Kasım aylarından bu yana olan düşüş de çok net görüldü. Tinkoff hisseleri bu dönemde de yaklaşık 100 dolardan işlem görüyordu.

Bu sabah normal saatinde açılmayan Moskova Borsası’nın açılmasıyla beraber hisselerde nasıl hareketler olacağı da merakla bekleniyor. 1 ABD doları şu anda 109, 1 euro ise 121 ruble civarında işlem görüyor.

Hatırlanacağı üzere dün Avrupa Komisyonu liderleri, Fransa, Almanya, İtalya, Birleşik Krallık, Kanada ve ABD’den yapılan ortak açıklamada bazı Rus bankalarının küresel finans işlemlerinin temelini oluşturan bankalar arası mesajlaşma sistemi SWIFT’ten kaldırılacağı açıklanmıştı.

Rus şirketlerine olan kısıtlamalar devam ederken son olarak Alman otomotiv devi Daimler, Rus kamyon ve otobüs üreticisi Kamaz ile olan tüm bağlarını keseceğini açıkladı.

Yayınlandı:
Son Güncelleme:
En güncel gelişmelerden ilk siz haberdar olmak istiyorsanız Uzmancoin Telegram kanalına katılın!
Daha Fazlasını Okuyun

Sohbete Katıl